Brüsszelnek mindenre van egy megoldása: megint közös óriáshitelt vennének fel

2022. március 10. 17:07

Az EU vezetői csütörtökön Versailles-ban találkoznak, ahol egy nagyléptékű kötvénykibocsátásról is tárgyalnának, amelyet az Európai Unió az energia- és védelmi kiadások finanszírozására fordítana, segítve megbirkózni az ukrajnai orosz invázió következményeivel. A tisztviselők még dolgoznak a részleteken, miképp működne az adósságkibocsátás, és mennyi pénzt vennének fel. Minden attól függ, milyen útmutatást kapnak az uniós vezetőktől a csúcstalálkozón.

2022. március 10. 17:07
null

Megint hitelt venne fel az unió

A Bloomberg értesülései szerint a pénzt az unió energetikai és katonai infrastruktúrájának megerősítésére fordítanák.

„Új eszközöket kell találnunk a válság által felvetett problémák megoldására”

- mondta Paolo Gentiloni, az EU gazdaságért felelős biztosa hétfő este a strasbourgi törvényhozóknak.

Az EU-bizottság szóvivője nem kívánt nyilatkozni a konkrétumokról, de más források úgy nyilatkoztak, hogy a jelenlegi tervek szerint az új alapot a világjárvány utáni megújítási alap mintájára alakítanák ki.

A járványban is közös óriáshitelt vettek fel

A rendkívüli lépésre alig egy évvel azután kerül sor, hogy az EU tagállamai közös adósságba verték magukat. Az 1800 milliárd eurós sürgősségi megújítási csomag a tagállamok járvány kezelésére tett erőfeszítéseinek finanszírozására szolgált. A blokk most újra hatalmas finanszírozási szükségletekkel néz szembe, mégpedig amiatt, hogy az orosz támadást követően megkezdené katonai és energetikai infrastruktúrájának megújítását..

A kiszivárgott terv szerint a Bizottság kötvényeket bocsátana ki, majd a bevételt kedvezményes kölcsönök formájában a tagállamoknak juttatná el a területek kiadásainak finanszírozására.

Az egyik lehetőség az, hogy az unió SURE-programjához (a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszköz) hasonlóan strukturálnák, mondta néhány tisztviselő egy olyan rendszerre utalva, amelyet a járvány utáni foglalkoztatás-támogatási kezdeményezések finanszírozására használnak, és amelynek keretében a tagállamok visszafizetik a Bizottság által nyújtott kedvezményes hiteleket.

Minden olyan lépéshez, amely lehetővé tenné, az EU végrehajtó hatósága közös adósságot bocsásson ki a tagállamok nevében,

szükség van a tagállamok egyhangú jóváhagyására. 

Elfér a külső pénz, mert drága lenne megválni az orosz gáztól

Az orosz invázió arra kényszerítette az EU-t, hogy újragondolja legalapvetőbb energiaszükségleteit, mivel az EU gázimportjának több mint 40 százaléka és olajának egynegyede Oroszországból származik. Moszkva hétfőn azzal fenyegetőzött, hogy megszakítja az Északi Áramlat 1 vezetéken Európába irányuló gázszállítást.

Az EU átállhat az orosz gázról, de akkor más, drágább forrásokhoz kell fordulnia. Növelheti a cseppfolyósított földgáz importját olyan országokból, mint az Egyesült Államok, de ezek a beszerzések drágábbak lesznek.

A megugró árak miatt a tárolók átlagos szintre való feltöltése kihívást jelent, a belga Bruegel agytröszt jelentése szerint a számla elérheti a 70 milliárd eurót a korábbi évek 10 milliárdjával szemben.
A kutatók azt is vizsgálták, hogy az Európai Unió átvészelhetné-e a következő telet orosz földgázimport nélkül, a gazdaságainak komoly visszaesése nélkül. Arra jutottak, hogy ebben az esetben csökkentenie kellene az energiafogyasztását legalább 10-15 százalékkal. A felkészüléshez már mostantól el kellene kezdeni feltölteni a tárolókat. A kereskedelmi szolgáltatók azonban visszariadhatnak attól, hogy a jelenlegi áron vásároljanak gázt. Ha az orosz óriás, a Gazprom PJSC továbbra is teljesíti hosszú távú szerződéses kötelezettségeit, Európa kimerült tárolói könnyen visszapótolhatóak a következő fűtési szezon előtt.

A kutatók azt is vizsgálták, hogy az Európai Unió átvészelhetné-e a következő telet orosz földgázimport nélkül, a gazdaságainak komoly visszaesése nélkül. Arra jutottak, hogy ebben az esetben csökkentenie kellene az energiafogyasztását legalább 10-15 százalékkal. A felkészüléshez már mostantól el kellene kezdeni feltölteni a tárolókat. A kereskedelmi szolgáltatók azonban visszariadhatnak attól, hogy a jelenlegi áron vásároljanak gázt. Ha az orosz óriás, a Gazprom PJSC továbbra is teljesíti hosszú távú szerződéses kötelezettségeit, Európa kimerült tárolói könnyen visszapótolhatóak a következő fűtési szezon előtt.

Védelmi kiadások

De nem az energia az egyetlen probléma.

Az EU azon is gondolkodik, miképp költhetne többet védelemre.

A folyamatot Németország erősítette, amely a közelmúltban ígéretet tett a Bundeswehr megújítására. Európa legnagyobb gazdasága 100 milliárd eurót költene hadseregének modernizálására. Olaf Scholz német kancellár kijelentette, hogy mostantól Németország teljesíti a NATO azon előírását, hogy a bruttó hazai termék legalább 2 százalékát a védelemre fordítsa – mondta a berlini törvényhozóknak. Ezt az előírást a németek folyamatosan nem teljesítették.

„Tízmilliárd euróra lesz szükség ahhoz, hogy megerősítsük az európai védelmet, ne hagyatkozzunk az Egyesült Államokra, és önellátóak legyünk az energiaellátásban, függetlenek legyünk Oroszországtól” – mondta kedden Igor Matovič szlovák pénzügyminiszter. „Járható utat jelentenek  a közös uniós kötvények – Szlovákiának minden bizonnyal szüksége lesz a gazdagabb európai országok segítő kezeire, mi egyedül nem tudjuk mindezt megvalósítsani”, fogalmazott.

Chloe Lemarie, a Jefferies elemzője egy kutatási feljegyzésében azt írta,

amennyiben a NATO USA-n kívüli tagjai el akarják érni a 2 százalékos küszöböt, akkor 25 százalékkal kell növelniük védelmi költségvetésüket.

A hír hatására az európai devizák a norvég korona vezetésével felpörögtek, míg az euró hét nap óta az először erősödött.

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kriszta67
2023. január 31. 16:48
Remélem addig vétózzák Orbánék míg ide nem adják a nekünk járó lóvét az utolsó fillérig.
Spontán
2022. március 17. 08:49
A szankciók messze nem az orosz - ukrán háború miatt vannak, hanem ennek okán a hidegháború fokozása. Úgy látom cél a vasfüggöny Spronból Záhonyba állítása!!! Ez nem Európa és végképp nem Magyarország érdeke!!!! Tiltakozok, hogy a drágán kiépített megoldásokkal, sokkal drágábban jussunk energia hordozókhoz!!! Aki Európát ketté akarja vágni, kötelet a nyakára!!!
Házam Hazája
2022. március 15. 22:22
Nem lenne humánusabb leültetni a színészt és beszélni a nagyokkal?
Ekeke
2022. március 14. 09:57
És máris itt van soros dzsorzsi bácsi orokjaradekos hitele... Hát nem megmondta???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!