Csökkenthető a hús karbonlábnyoma

2021. május 10. 17:43

Az állattenyésztés mennyiségarányosan a legkevésbé hatékony élelmiszer-termelési forma. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) szerint minden kiló előállított marhahús plusz 50 kg szén-dioxidot juttat a légkörbe. Bár egyre többen döntenek ebből az okból is a húsmentes táplálkozás mellett, ez önmagában nem elegendő a hatékony változáshoz. A Deep Branch technológiai startup egy új alternatívát kínál a csökkentett szén-dioxid kibocsátású hús létrehozására.

2021. május 10. 17:43
null

Inkább elhasználják a szén-dioxidot

A startup szerint a mezőgazdasági termelés adja az üvegházhatású gázok körülbelül egynegyedét. Ezen belül is túlnyomó részt az állattenyésztés a felelős a káros hatásért. Mivel nem elvárható, hogy az emberiség jelentős része áttérjen a teljesen húsmentes étkezésre, a vállalat mikroorganizmusok segítségével szintetizálja a szén-dioxidot egy fehérjében gazdag porban, melyet Protonnak hívnak. Ez hasonló technológia ahhoz, amit a biofermentációval fehérjét előállító cégek alkalmaznak. Azonban ahelyett, hogy metánt vagy cukrot használnának alapanyagként, a Deep Branch inkább szén-dioxidot alkalmaz. Ez egyrészt olcsóbb is, másrészt ezzel csökkenthető a légkörben található káros anyag. 

Két legyet egy csapásra

Az így kapott fehérje táplálkozási profilja hasonló a halliszthez, és ahhoz hasonlóan felhasználható az állati takarmányokban, az igazi halliszt és a szójaalapú fehérjék helyettesítésére. 

A startup aláírt egy egyezményt a Drax brit energetikai vállalattal, hogy az annak tulajdonában lévő erőművekben keletkező szén-dioxidot a Proton gyártására használják fel ezután. Ezzel egyrészt körülbelül 90 százalékkal kevesebb gáz kibocsátása mellett állítható elő ugyanannyi fehérjepor, másrészt a felhasznált szén-dioxid mennyisége nagyjából 300.000 autó károsanyag kibocsátásával egyezik majd meg. A Deep Branch vezérigazgatója büszke az új termékre, hiszen így egyszerre lehetséges több élelmiszert előállítani fenntartható módon és csökkenteni a légszennyezettséget. 

A cikket fordította Papp Helga.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Frankie Bunn
2021. május 15. 17:03
Biofermentáció, bazdmeg !
matykox
2021. május 15. 17:02
Egy hazug szarság az egész, a szokásos CO2 blöff része.
Akitlosz
2021. május 15. 17:02
Teljesen debilek ezek. A széndioxid nem káros anyag. Sőt, nélkülözhetetlen a földi élethez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!