A mélység titka: természeti katasztrófák háríthatók el az új technológiával

2021. március 15. 21:37

A természeti katasztrófák életünk legpusztítóbb jelenségei, melyek váratlan és elháríthatatlan módon következnek be. Az ember mindent megtesz elkerülésükre, elhárításukra vagy előrejelzésükre. A tudósok és mérnökök különböző előrejelző rendszereken dolgoznak, hogy megtalálják a tragédia elkerülésének módját. Ezen technológia kifejlesztéséhez most a tengeralattjárók hatalmas kommunikációs rendszerét alakítják át szeizmikus kábelhálózattá.

2021. március 15. 21:37
null

Sokan azt gondolják, hogy az adatátvitel vezeték nélküli hálózatokon vagy műholdas kapcsolatokon keresztül folyik, pedig mindezek 99 százaléka tengeralatti kábeleken át történik. Ugyanis az Antarktiszon kívül az óceánokban keresztül-kasul kábelek húzódnak, és még több kígyózik a partjaikon. 

Ezt a hatalmas kiépített rendszert használták fel a Caltech (Kaliforniai Műszaki Egyetem) szeizmológusai és a Google szakemberei, akik a tengeralattjárók kommunikációs rendszerét egy óriási földrengést érzékelő hálózattá alakítják át.

Az új technológia könnyen felülkerekedhet az eddigi rendszereken, mint például az USA Nemzeti Óceáni és Légköri Adminisztráció (NOAA) Nemzeti Adatbója Központja (NDBC) által működtetett szökőár-figyelmeztető berendezésén (DART). A bóják szorványos elhelyezkedése miatt néhol hiányos ez a struktúra, de a kialakítandó hálózat kiegészítené a meglévőt, így jelentősen felgyorsítva a szükséges információk begyűjtését.

„Az új technológia segítségével a sok ezer kilométeres, tenger alatti kábelek többségét geofizikai szenzorokká változtatjuk, amelyekkel érzékelni lehet a földrengést és a cunamikat is” – mondta Zhongwen Zhan, a Caltech geofizikusa.
Kiemelte: „Úgy gondoljuk, hogy ez az első megoldás, amely kiterjeszthető az egész világ szeizmikus megfigyelésére. Ezen felül pedig kiegészítheti a jelenlegi szökőár-figyelő bóják hiányos hálózatát, így jelentős mértékben elősegítheti a pusztítás előtti védekezést.”

A jelenlegi rendszer problémáját az olyan, a szeizmológiai állomásoktól távol lévő pontok jelentik, melyektől nem képesek időben érzékelni a rengéshullámokat. Viszont ezek az optikai kábelek teljes hosszukban képesek lennének ezeken a területeken is időben érzékelni a lökéshullámokat, így gyakorlatilag azonnal elérne az információ az állomásokra.

Korábban már próbálták a száloptikai kábelek szeizmikus érzékelőként történő felhasználását, de ezekhez speciális lézeres berendezésekre lett volna szükség. Ezzel ellentétben a Caltech és a Google az 1980-as évek óta kiépített távközlési rendszerre támaszkodik. 

A szakértők végeztek egy kilenc hónapon át tartó tesztidőszakot, melyet Észak- és Dél-Amerika nyugati partja mentén, Los Angeles-től Valparaiso-ig húzódó Curie kábelen hajtottak végre. Ez idő alatt 20 közepes vagy erősebb rengést mértek. Ezek közül a legnagyobb földrengés 7,7-es erősségű volt Jamaica partjainál. Szökőárra viszont nem tudták tesztelni a rendszert, ugyanis a megfigyelési időszak alatt nem következett be ilyen esemény.

A kutatócsoport következő lépése a jel felismerésétől egészen a figyelmeztetés kiadásáig történő teljes automatizálás. Ezzel a fejlesztéssel a kábelek nem fogják majd érzékelni például a hajók által generált vízmozgást.

A tanulmány a Science tudományos folyóiratban jelent meg.

A cikk szerzője: Sipiczki Fruzsina
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!