Elképesztő lazán rója a közutakat a magyar Jason Statham (VIDEÓ)
A felvételen azt lehet látni, hogy egy platón utazó férfi a saját testével védi a rakományt.
Az athéni szerves aeroszol akár 15 százalékát teszi ki a hússütés éves szinten, ez az autók által kibocsátott szennyezéssel azonos, ez derül ki a Környezeti Kutatási és Fenntartható Fejlődés Intézet (ΙΕΠΒΑ) egyik kutatásából. A görög torkos csütörtök láthatatlan füstfelhőbe borítja a várost.
Az athéni Nemzeti Megfigyelőközpont és a Krétai Egyetem kutatói már évek óta figyelmesen vizsgálják a görög főváros levegőjének összetételét. A legutóbbi kutatásuk szerint a sütés-főzés, leginkább a hússütés azonos szennyezettséget okoz, mint a gépjárművek. Csütörtöki estéken, amikor az országban rengetegen sütögetnek, a kutatók megfigyelték, hogy a hússütés hozzájárulása a légkörbe jutó „szerves aeroszol” tömegéhez akár megháromszorozódhat, azaz aránya eléri a 45 százalékot is, ezzel nagymértékben növelve a légszennyezettséget.
A kutatásban vizsgált négy évben – 2014-ben, 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben – három nappal a helyi „torkos csütörtök” előtt és három nappal azután is vizsgálták a kutatók Athén légkörét. Gyakran duplájára vagy akár triplájára is nőtt a szennyező részecskék tömege a tömeges sütögetés idején, az előtte és utána lévő periódushoz képest.
A vizsgált négy évből háromszor az is előfordult, hogy a légköri szerves összetevők tömege átlépte a 25 mikrogrammot egy köbméter levegőben, amely az Egészségügyi Világszervezet napi határértékét is meghaladja.
Hasonló eredmények figyelhetők meg több európai nagyvárosban is: Párizsban a főzés 17 százalékkal járul hozzá a légszennyezettséghez, ami ebédidőben eléri a 35 százalékot is, Londonban ez az érték eléri a 27 százalékot, Barcelonában Párizshoz hasonlóan 17 százalék, Manchesterben 19 százalék, végül Zürichben pedig 10 és 15 százalék között mozog az érték.
A kutatók kijelentették, hogy nem szeretnének pánikot kelteni, ahogyan megszüntetni sem kívánják a már régóta művelt szokást. Céljuk csupán bemutatni a rohamosan változó légköri összetételt.
***
A cikk a Pallas Athéné Domeus Educationis Alapítvány támogatásával valósult meg.