Vineta, mics és pezsgő – erdélyi gasztronómia Budapesten
Reggeli piacozás közben erdélyi pacalcsorba és pezsgő – lehet, hogy elsőre szokatlannak tűnik, de a Fény utcai piacon esélyes, hogy megszokott jelenség lesz hétvégenként.
Bár a Varga pincészet már augusztus elején leszedte a csabagyöngyéjét, a szüret csak most kezdődik el úgy igazán. Szekszárdon és Villányban rozénak és vörösbornak valót szednek, Tokaj-Hegyalján a korai érésű fajtákat szüretelik.
Augusztus 6-án írtuk meg a hírt, hogy a magát Magyarország kedvenc borászatának nevező Varga pincészet leszüretelte a Dél-Balatonon a csabagyöngyét, amiből aztán terveik szerint a kontinens első 2012-es bora készül, százezres palackszámban. A többi hazai borvidéken ilyenkor talán még a szőlőt sem fokolták, nemhogy elkezdték volna a próbaszüretet - az azóta tartó szárazság és a nagy meleg azonban jócskán felgyorsította a folyamatokat.
A pincék Facebook-oldalain jó egy hete
úgy ömlenek a hírek a szüretről, mint a szőlőfürtök a zúzó-bogyózóba. Villányban Gere Attilláék már leszedték a kékfrankost, Kvassay Leventéék a portugiesert és a sauvignon blanc-t. Szekszárdon a Bodri pincészet a rozéjuk alapanyagát szedte le augusztus végén. A leginkább talán a soproni-burgenlandi borvidéken gazdálkodó Weningerék lógnak ki a képből, akik a zöldszüretkor leszedett éretlen szőlőből készült verjussal foglalkoznak még. Természetesen nem csak a nagy nevek szedik a termést: az Origo nemrég készült videójában felvásárlásra viszik a félig érett irsait. Pezsgő alapanyaga lesz, a savtartalma és az aromavilág a lényeg, nem a mustfok - azt majd később rendezik.
A mátrai borvidéken, Gyöngyöspatán Losonci Bálint pincéje ezt írta a Facebookon: „Családias hangulatban, de erőltetett menetben zajlik a szüret. Rizlingszilváni, zöldveltelini, pinot noir, turán, szürkebarát leszedve. Idén alacsonyabb alkoholokra törekszünk, mint a tavalyi évben, ezért a műszak napok óta 05-től 23-ig tart. Az egész éves szárazság és meleg miatt, most lehet iparkodni. Állítólag 2003-ban voltak utoljára ilyen korai szüretek, na mi akkor még nem borászkodtunk.”
Tokaj-Hegyalján egyelőre korai érésű
és/vagy csemegefajtákat szüretelnek: zenitet, zalagyöngyét, zengőt, muskotályt, és kósza hírek arról is érkeznek, hogy pár helyen már a furmint szedésének is nekiálltak. Sőt, a Sauska Tokaj már a chardonnay-ját is szedi. A tállyai Homoky pince arról számol be, hogy ennyi másodtermést ritkán látni a szőlőben, mint idén. A hárslevelű sem áll rosszul: a tokaji Gizella pince próbaszüretén a Barát-dűlőben 21 mustfoknál tart már a szőlő.
A tarcali szőlészeti és borászati kutatóintézet augusztus közepe óta heti rendszerességgel tart próbaszüretet a tarcali Bakonyi-dűlőben, az augusztus 27-i jelentésük szerint a zéta savtartalma 5,9 g/l, cukortartalma 20 magyar mustfok, a furminté pedig 7 g/l sav és 17,9 mustfok. A Mandiner információi szerint a tokaj-hegyaljai szőlőfelvásárlási árak a tavalyihoz hasonlóak lesznek. A korai érésű fajták kilójáért 90-120 forintot adnak a felvásárlók a termelőknek, hasonló lesz a furmint és a hárslevelű árfekvése is.
A Mandiner.bor blogajánlójában naponta láthatják, melyik pince éppen hogyan áll a szürettel - ki, mit, hogyan szed, és mi lesz annak a sorsa.