Augusztus 6-án írtuk meg a hírt, hogy a magát Magyarország kedvenc borászatának nevező Varga pincészet leszüretelte a Dél-Balatonon a csabagyöngyét, amiből aztán terveik szerint a kontinens első 2012-es bora készül, százezres palackszámban. A többi hazai borvidéken ilyenkor talán még a szőlőt sem fokolták, nemhogy elkezdték volna a próbaszüretet - az azóta tartó szárazság és a nagy meleg azonban jócskán felgyorsította a folyamatokat.
A pincék Facebook-oldalain jó egy hete
úgy ömlenek a hírek a szüretről, mint a szőlőfürtök a zúzó-bogyózóba. Villányban Gere Attilláék már leszedték a kékfrankost, Kvassay Leventéék a portugiesert és a sauvignon blanc-t. Szekszárdon a Bodri pincészet a rozéjuk alapanyagát szedte le augusztus végén. A leginkább talán a soproni-burgenlandi borvidéken gazdálkodó Weningerék lógnak ki a képből, akik a zöldszüretkor leszedett éretlen szőlőből készült verjussal foglalkoznak még. Természetesen nem csak a nagy nevek szedik a termést: az Origo nemrég készült videójában felvásárlásra viszik a félig érett irsait. Pezsgő alapanyaga lesz, a savtartalma és az aromavilág a lényeg, nem a mustfok - azt majd később rendezik.
A mátrai borvidéken, Gyöngyöspatán Losonci Bálint pincéje ezt írta a Facebookon: „Családias hangulatban, de erőltetett menetben zajlik a szüret. Rizlingszilváni, zöldveltelini, pinot noir, turán, szürkebarát leszedve. Idén alacsonyabb alkoholokra törekszünk, mint a tavalyi évben, ezért a műszak napok óta 05-től 23-ig tart. Az egész éves szárazság és meleg miatt, most lehet iparkodni. Állítólag 2003-ban voltak utoljára ilyen korai szüretek, na mi akkor még nem borászkodtunk.”
Tokaj-Hegyalján egyelőre korai érésű