Zelenszkijjék fenyegetnek: az olaj- után a gázszállítást is leállíthatják

2024. augusztus 09. 13:47

A gáztranzit úgy zavarható meg a mostani helyzetben, hogy megakadályozzák a gáz áthaladását a szudzsai gázmérő állomáson.

2024. augusztus 09. 13:47
Ukraine receives its first F-16 fighter jets

Nyitókép: Ukrainian Presidency / Handout / ANADOLU / Anadolu via AFP

Volodimir Zelenszkij asszisztense szerint az oroszországi Kurszk elleni támadásuk célja nem más, minthogy megzavarják az Európába tartó ukrán gáztranszitot. A Washington Post szerint ilyen feltételezés már az elmúlt napokban is felmerült, de hivatalosan senki nem erősítette meg. 

A Világgazdaság megjegyzi, jelenleg a tranzit úgy zavarható meg legegyszerűbben, ha 

megakadályozzák a gáz áthaladását a szudzsai gázmérő állomáson, hiszen ezt jelenleg az ukránok tartják ellenőrzés alatt.

Sajtóhírek szerint az állomás orosz személyzetét elfogták, ám a Gazprom továbbra is úgy tesz, mintha minden rendben lenne vele, az Európába irányuló tranzit folytatódik, csak a mennyisége csökken kissé. 

A jelenlegi állapot szerint a keleti szomszédunkon áthaladó gáztranzit az év végén is leállna, mert lejár a Gazprom és az Ukrtranszgaz erről kötött megállapodása, ugyanakkor az orosz fél jelezte, hogy nyitott a tranzit folytatására, Ukrajna azonban elzárkózik ettől. Magyarország és Szlovákia mellett a csehek, az osztrákok és az olaszok is nehéz helyzetbe kerülnének, ha leállna a szállítás. 

Ezt is ajánljuk a témában

Európai energiacsaták – megfagyunk, ha Ukrajna nem engedi át többé az orosz gázt?

Kijev nemrég jelezte, nem kívánja meghosszabbítani az Oroszországgal kötött gáztranzit-megállapodását. Moszkvát egyáltalán nem aggasztja a helyzet, Európa viszont kezdheti törni a fejét, hogy milyen más útvonalakon juthat hozzá az energiaforráshoz. A Makronóm Intézet elemzőjének írása Európa gázellátásának kihívásait boncolgatja.

 

 

Összesen 358 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Drbobee
2024. augusztus 11. 20:34
Az a baj, hogy az EU pont leszarja hogy nekünk lesz-e elég olaj stb. Előbb támogatják az ukránokat mint egy EU tagállamot. Mint ahogy az EU pont leszarná (és sok EU és egyben NATO tagállam) ha ad abszurdum (ami nem is olyan abszudrum) Zselé Magyarországra akarna kis "kirándulást" tenni... Tudom, Ukrajna nem NATO tag, mi azok vagyunk, de a törökökön és szerbeken kívül más nem adna hadi segítséget.
nemeth
2024. augusztus 11. 01:55
Nem tudom miről beszél mindenki, (főleg a cikk írója) A gázt a DÉLI ÁRAMLATRÓL kapjuk, ez a vezeték NEM ÉRINT MINKET !!
horizooli
2024. augusztus 10. 07:17
Mire várunk? Itt az ideje az áramszolgáltatás és az üzemanyagszállítás leállítására Ukrajna felé!
B_kanya
2024. augusztus 09. 21:37
"KINGA SÁNDOR 2024. augusztus 09. 17:06 Nem tudom hogy Putyin mit szarakodik ezzel a féreg nácival?" Ő minek siessen? Több orosz halna csak meg, kevesebb EU ország gyűlölné meg muricát, mert nem látnák meg az igazi arcát, meg hát sajnos ki kell nyírni még 500e ukránt, hogy a magyar-orosz határtól keletre senkinek ne legyen kedve partizánkodni, mikor 3x annyit ér rubelben a nyugdíj, mint a náci hrivnyában időnként megkapott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!