„Izraelnek nem külpolitikája van, hanem egy miniszterelnöke, aki képes lángba borítani a régiót” – kőkeményen beleszállt az izraeli lap Netanjahuba

2024. augusztus 05. 21:02

Őt okolják a háborús veszélyért.

2024. augusztus 05. 21:02

Nyitókép: ROBERTO SCHMIDT / AFP

Vitriolos vezércikkben rúgott bele Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökbe a Haaretz publicistája, Alon Pinkas. Az izraeli lap címlapjának tetején elhelyezett kirohanásban a publicista a miniszterelnököt vádolja a háborús helyzetért és azért, hogy Izraelnek nincs külpolitikája.

Pinkas leszögezi:

Izraelnek „nincs külpolitikája, nincs külügyminisztere és nincs külügyminisztériuma”,

csak az úgynevezett hászbarát műveli: „igaz ügyünk elmagyarázását a világ nemzeteinek”. A szerző szerint ez „nem egy modern állam átfogó, koherens és strukturált külpolitikája, amely szofisztikált és találékony diplomáciát igényelne”. Felhánytorgatja hazájának: „Izrael sok éve nem állt már elő egyetlen diplomáciai kezdeményezéssel, a geopolitika egyetlen erős újragondolásával, egyetlen innovatív ötlettel sem”, miközben a változik a világ, benne a régió és Izrael kihívásai is.

Úgy látja: Netanjahu éveiben „a külügyminisztériumot kiüresítették és egy magasztos utazási irodává alacsonyították le”, s „elkötelezett, okos és nagytudású diplomatái ma gyakorlatilag semmit sem csinálnak”. A külügyminiszteri pozíció pedig, amely már korábban is gyenge, koalíciós partnerek kifizetésére vagy politikai riválisok kielégítésére használt stallum volt Pinkas szerint, mára 

alkalmatlan, bohócszerű karakterek menedéke, akik Netanjahu úr talpnyalóinak galerijét ékesítik”. 

Szerinte Izrael külpolitikája történelmileg is mindig alárendelődött a biztonság- és védelempolitikának, ami az ország létezésének első évtizedeiben értelmes is volt – de az elmúlt 15 évben már „különös körülmények magyarázzák a külpolitika, külügyminisztérium és külügyminiszter hiányát”, ez a körülmény pedig Benjamin Netanjahu. A Haaretz felhánytorgatja: szombaton egy vezető amerikai tisztségviselő nyilatkozta nekik, hogy „Biden rájött, hogy Netanjahu hazudik neki a túszokról”, s a hírek szerint egyenesen azt mondta az amerikai elnök izraeli kollégájának, hogy „fejezd be a bullshitelést nekem”. Pinkas számára megdöbbentő, hogy „miután 30 éve dolgoznak vele különböző [amerikai elnöki – a szerk.] adminisztrációk,

és mindegyik mélységesen megveti a habitusát, viselkedését, folyamatos manipulációit és teljes érdektelenségét az amerikai érdek iránt”,

csak mostanra kezdenek el valóban zsiványként számolni vele. „Igazán meglepő, hogy az amerikai tanulási görbe ilyen sokáig vízszintes volt” – teszi hozzá, kiemelve, hogy tavaly október óta már világosnak kellett volna lennie a Biden-kormány számára, hogy „Netanjahu elemi érdeke a gázai háború meghosszabbítása, és egy háborús atmoszféra fenntartása és karbantartása, amellyel kapcsolatban mindenki úgy érzi, hogy bármelyik pillanatban eszkalálódhat”. „Ez a lelkiállapot elfonnyasztja a lakossági ellenállást, a reménytelenség és csüggedtség érzését mélyíti, és politikai apátiához vezet. Nem fog sokáig működni, de most ebben tartja Izraelt” a miniszterelnök – fakad ki a publicista.

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2024. augusztus 06. 04:44
Bibi túltolja a dolgokat, ha beleáll az USA helyett ebbe a proxiba.
Hillary Clinton bázisdemokrata
2024. augusztus 06. 04:14
A narancsbirkákkal ellentétben még az izraeli lapok is látják az igazságot. Netanjahunak takarodnia kell!
2024. augusztus 06. 03:06 Szerkesztve
Kedves Irániak! A mai napon van egy klasz évforduló. 🥰🥰🥰🥰🥰🥰 Támadjátok meg ma Izraelt. Vagy. 9- én. 🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰🥰
connorj
2024. augusztus 06. 02:29
www.vg.hu/kozelet/2024/08/afrika-haboru?utm_source=mandiner.hu&utm_medium=referral&utm_campaign=ott-group-trend-04 Meg kéne érteni, hogy mi ez a mintázat most. Esik a tőzsde.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!