Brüsszel „leszoktatná” az orosz olajról Magyarországot

2024. augusztus 05. 11:22

Az uniót irritálja Orbán Viktor energiapolitikája a svájci lap szerint.

2024. augusztus 05. 11:22

A Neue Zürcher Zeitung közölte, hogy az Európai Unió azt javasolja, hogy Magyarország „szokjon le” az orosz kőolajról. Kiemelték, hogy Budapest és Brüsszel viszonya lefelé ívelő spirálban van, illetve a tagállamok is „kezdik elveszíteni a türelmüket” Orbán Viktor Oroszország-politikájával szemben. 

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot és Szlovákiát, hogy függetlenítse magát az orosz kőolajtól.

Ezt is ajánljuk a témában

A svájci lap emlékeztetett arra, hogy Kijev „elzárta a csapot” a Druzsba-vezetéken, amely Ukrajnán keresztül Oroszországból szállít olajat a két kelet-közép-európai államba, amivel Kijev megsértette a 2017-es társulási megállapodást, amely az energiakereskedelmet is szabályozza, beleértve a szállítást és a tranzitot.

A két panaszos szerint Brüsszelnek a lehető leggyorsabban be kell avatkoznia Kijevnél. Valdis Dombrovskis kereskedelmi biztos azonban nem hajlandó erre. Tagadja a két kormány által állított ellátási hiányt, és ehelyett „a kereslet proaktív diverzifikálását javasolja az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való leválással”. Dombrovskis szerint az állítólagos ellátási hiányt könnyen ki lehet elégíteni. Magyarország „dühösen” reagált,

Szijjártó Péter külügyminiszter zsarolásnak nevezte az ukrán olajszállítások csökkentését, amelyet valószínűleg az EU támogat.

Brüsszel arra próbálta kényszeríteni a békepárti országokat, mint Magyarország és Szlovákia, hogy járuljanak hozzá Ukrajna további felfegyverzéséhez, miközben Budapest és Pozsony az Ukrajna elleni orosz háborúban az azonnali tűzszünetet támogatja.

Ezt is ajánljuk a témában

Amióta Budapest az év közepén átvette az állam- és kormányfői tanács soros elnökségét, Magyarország és az EU kapcsolatai lefelé ívelő spirálba kerültek. Orbán Viktor miniszterelnök már a soros elnökség átvétele után „botrányt kavart”. Magyarország azonban nem csak az EU Bizottságával áll háborúban, hanem több tagállammal is, különösen a lengyelekkel és a baltiakkal, akiket egyre jobban irritálnak Orbán geopolitikai „visszásságai”.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 189 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2024. augusztus 05. 22:34
"Bigott, becstelen brüsszeli bagázs" Bár bolygónk bajai baljóslatúan bokrosodnak, Bölényként bömbölő, bukott bajkeverő betyárok Bírálgatják büszke bajnokunk békés buzgalmát. Bárdolatlan, becstelen blöffölés, bizony barátaim. Balgatag bürócsődörök becsvágya burjánzik, Botozásra, belezésre, boncolásra bujtogatnak. Bizalmat bitorló bennfentesek becsmérelnek, Beteges bárgyúság, bűnös, borgőzös borzadály. Botrányosan bomlasztó, békétlen, botor beszéd, Bujkáló, bugyuta besúgók bókolgatnak beszarin, Burjánzó, bávatag butaság bugyborékol belőlük, Bágyadt bölcsesség borús bűntudattal bódorog. Belföldön bünös barbárok bujtogatnak bugrisokat, Bolsevik baromságokat bégetve bubikat bepaliznak, Bizalmaskodó bohémséggel bókolnak bácsikáknak. Büneitekért Belzebúbnak bugyraiban bünhödjetek.
csakegyittlako
2024. augusztus 05. 19:54
Nekünk meg magunkat kellene leszoktatni erről az egész uniós káoszról. Mert nem visz minket előre, hanem húz le magával a mélybe. Szemen köpik az alap elveket, korruptak, bábok, és seggnyalók, olyan az egész mintha egy vak és süket bagázs irányitaná az uniót. Hányinger az egész.
csakegyittlako
2024. augusztus 05. 19:50
Arra azért kiváncsi lennék, hogy melyik nagypofájú EU-s tagállam ismeri be, hogy igy vagy úgy orosz olajat, vagy származékokat vásárol? Nekem ez úgy érződik mint a jól ismert mondás: Amit szabad a Jupiternek, azt nem szabad a kis ökörnek. Szerintem örülhetnének annak a ténynek, hogy még nem omlott össze a gazdaságuk, mert az oroszok nem mondták és nem tiltották meg, hogy a vásárlói nem adhatják tovább a cuccaikat harmadik félnek. Mert ha úgy lenne, akkor több mint a fele európai uniós tagállam már beadta volna a kulcsot. Hazug álszent mocskos társaság az egész..
namégmitnem
2024. augusztus 05. 19:08 Szerkesztve
Brüsszel nem "leszoktatni" akarja Magyarországot az orosz olajról (milyen jogon??? Magyarország nem taknyos kölök, akit "le kell szoktatni" bármiről...ráadásul olyanoknak, akik degeszre vásárolják magukat Indiában finomított orosz olajból) - NEM. Brüsszel káoszba, nyomorba, erőszakba akarja hajszolni Magyarországot: megbuktatni a kormányt és gyurcsánymagyar fletópétert ültetni a nyakába. Rosszabb esetben rászabadítani egy hohol támadást. Ennek a veszélye csak akkor hárul el, ha Trump foglalja el a Fehér Házat és leállítja ezt a háborút. Hogy később milyen Európa-politikát folytat,, arról csak találgathatunk, de ez a lépés - a háború befejezése - számunkra felérne a túléléssel. Az olajtranzit - amelynek Brüsszel-sugalmazta blokkolása, hacsak alternatív beszerzési forrást nem találunk, gazdasági összeomlást, káoszt eredményezhet - újra indulhatna, Magyarország pedig időt nyerne annak eldöntéséhez: hogyan tovább, És aki időt nyer, életet nyer - mondják az okosok:P
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!