Biden: „Igazi dilemma” Putyin számára az ukránok támadása

2024. augusztus 14. 08:21

Megszólalt az amerikai elnök az ukránok oroszországi előretöréséről. Közben az ukrán főparancsnok szerint „minden a tervek szerint halad”.

2024. augusztus 14. 08:21
US President Joe Biden participates in an economic summit with Representative Steven Horsford (D-NV)

Fotó: Kent Nishimura / AFP

Ukrajna tovább folytatja előretörését orosz területen, Kursz régióját rakétákkal és drónokkal támadja. Kijev szerint újabb területeken foglaltak el Oroszországból, összesen 74 település van a kezükön jelenleg – írja az Euractiv.

Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy az ukránok orosz hadifoglyokat gyűjtöttek, akiket orosz fogságban lévő ukrán katonákra cserélnék ki; ahogy Zelenszkij fogalmazott, növekszik a „cserealap”.

Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok szerint „minden a tervek szerint halad”.

Heorhij Tykhyi ukrán külügyi szóvivő arról beszélt: Ukrajna nem érdekelt a kurszki orosz területek elcsatolásában, de meg akarják védeni saját népüket. A szóvivő hangsúlyozza: a kurszki hadművelet célja az ukrán frontvonalak segítése, mert ezzel Oroszország nem tud további hadtesteket a donyecki régióba küldeni, bonyolítja a katonai logisztikájukat.

Orosz részről is reagáltak a fejleményekre. Kurszk régió kormányzója, Alekszej Szmirnov azt közölte: „Egyenesen mondom: a válság még nem lett leküzdve”. A kormányzó türelmet és tartást kért a régió lakóitól.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt ígérte, hogy „méltó válasszal” ütnek majd vissza Ukrajnának,

és Kijev „nyugati urait” vádolta Ukrajna segítésével.

Megszólalt Joe Biden amerikai elnök is, első alkalommal az oroszországi ukrán támadás kezdete óta. „Ez egy valódi dilemmát kreált Putyinnak” – jelentette ki Biden, hozzátéve: Washington folyamatos kapcsolatban van Kijevvel a hadműveletek kapcsán, de a Fehér Ház állítása szerint nem vettek részt az előkészületekben és a tervezésben.

 

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sztrovacsek
2024. augusztus 14. 10:55
Milyen dilemmaaaaaaa??? Putyin ezt pontosan így tervezte. há' nem? há' nem. Viccet félretéve, ekkora blamára nemigen készültek két és fél évvel ezelőtt. Beigazolódott, amit több mint két éve mondok. A oroszokról a II. vh utáni évtizedekben kialakult egy mítosz, és ami legnagyobb baj, hogy ezt ők maguk is elhitték. Ez pedig nem más, mint a rettenthetetlen, a legyőzhetetlen, a mindent elsöprő orosz hadsereg mítosza. Ennek első megnyilvánulása volt hogy kevesebb katonával támadták meg az akkor még 44 millió fős Ukrajnát, mint amennyivel a Varsói Szerződés erői bevonultak Csehszlovákiába '68-ban. De adták mg ennek sok jelét a támadás utáni első félévben.
Hohokam
2024. augusztus 14. 10:27
Persze hogy az, Joe, mindenkinek az lenne - mindenesetre neki nem az a gondja, hogy melyik láthatatlan emberrel fogjon először kezet, és mikor nevezze Putyinnak Zelenszkit.
genusnexxt
2024. augusztus 14. 10:08
Miközben a rideg valóság az, hogy újabb fidkány pap bukott le, ezúttal Bagamérben, ahol legalább öt kislányt rontott meg a gondjaira bízott gyermekek közül. Az áldozatok talán egész életükben hordozni fogják ezt a keresztet. Véget kell vetni a fidesz pedofilmaffiának Buksikáim! #pedofidesz #csicskaorban
alfonzo
2024. augusztus 14. 09:59
Joe tata ötletel, mint a viccben a rabbi a libákkal
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!