Még jobban lángba borulhat a Közel-Kelet?

2024. augusztus 01. 21:09

Az Egyesült Államok kezében a téréség békéje.

2024. augusztus 01. 21:09

Nyitókép: Hossein Beris / Middle East Images / Middle East Images via AFP

 

A Hamászt nem fogja elrettenteni az egyik legmagasabb rangú vezetőjének meggyilkolása – írta a Politico. Iszmail Haníje, a Hamász politikai vezetője, aki a fegyvernyugvási tárgyalásokat vezette a militáns csoport részéről, szerda reggel Teheránban merénylet áldozata lett. Mind Irán, mind a Hamász Izraelt tette felelőssé a merényletért, Izrael az évek során számos nagy horderejű merényletet hajtott végre iráni földön. Izrael nem kommentálta Haníje meggyilkolását.

Irán „kemény választ” ígért megtorlásként, ami egyesek szerint egy szélesebb körű regionális háború kialakulását teszi lehetővé, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok és más nyugati országok sem lesznek mentesek a következményektől.

Tahani Mustafa, az International Crisis Group vezető palesztin elemzője és Vali Nasr, a Johns Hopkins Egyetem nemzetközi kapcsolatok és közel-keleti tanulmányok professzora nyilatkozott a kialakult helyzetről a Politiconak.

Ezt is ajánljuk a témában

Hogyan áll most a Hamász?

Gyakran előfordul, hogy a nyugati kommentátorok és maga Izrael is hajlamosak félreértelmezni az olyan szervezeteket, mint a Hamász, ahol a mozgalom nem függ bizonyos személyektől. Ez a merénylet semmiképpen nem olyan dolog, ami a mozgalom kisiklatását eredményezné. Ez nem fog hatalmas csapást mérni a mozgalomra a katonai vagy politikai pozíciókat tekintve – fogalmazott Tahani.

Ahhoz, hogy komoly tárgyalások kerüljenek előtérbe, akkor komoly politikai engedményeket kellene tennie mindkét félnek, ezen ponton ez viszont egy politikai öngyilkossággal érne fel bármelyik fél számára – vélte Tahani. 

A szakértő szerint azonban

senki sem akar háborút”.

Teherán ezt nagyon világossá tette az elmúlt kilenc hónapban. Ugyanez a helyzet a Hezbollah és Libanon esetében is. Ugyanakkor, ha folytatódnak a provokációk, akkor elképzelhető, hogy eszkalálódik a konfliktus – tette hozzá. „A kérdés az, hogy mi lesz a fordulópont?” – mondta. 

Nasr hozzátette: Hanijeh megölése ellehetetlenítette a Hamásszal való tűzszünetről szóló tárgyalást. Ez tovább növeli a Hezbollah és Izrael, valamint Izrael és Irán közötti konfliktus esélyét.

Ezt is ajánljuk a témában

Mi várható az iráni-amerikai kapcsolatokban? 

Az új iráni elnök azzal kampányolt, hogy tárgyalni fog az Egyesült Államokkal, és olyan utat talál, amely enyhíti az Iránra vonatkozó gazdasági szankciókat, ami azt jelenti, hogy valamilyen megállapodásra kell jutnia a Nyugattal a nukleáris kérdésben – mondta Nasr. A szakértő szerint a merénylet azonban biztosan megnhezíti az egyeztetéseket Irán és a Nyugat között.

A Nyugat jelenleg abban reménykedik, hogy a Hezbollah és Irán visszafogottságot tanúsít, és nem cselekszik olyan módon, amely eszkalálja a konfliktust.

Minden bizonnyal jelenleg is rengeteg diplomáciai háttérintézkedés folyik – tette hozzá a szakértő. Ez a támadás Iránra és a Hezbollahra hárítja a megtorlás „kötelezettségét”. „Ez most egy nagyon nehéz helyzet Irán számára, hiszen ez egy olyan nyílt provokáció a fővárosában az új elnök beiktatása alkalmából, ezt az irániak nem söpörhetik csak úgy félre.

A kérdés tehát az, hogy mikor reagálnak? Hogyan reagálnak? És aztán, hogyan kezeli az Egyesült Államok a helyzetet?

– mondta a szakértő. Nasr úgy gondolja, hogy Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Katar szintén tűzszünetet akar. Tehát bár az általános körvonalakat illetően széleskörű nézeteltérések vannak közöttük, mindannyian tűzszünetet akarnak, és nem akarnak szélesebb körű háborút.

„Ha az Egyesült Államok vagy nem hajlandó, vagy nem képes befolyásolni az izraeli döntéshozatalt ezen a ponton, akkor lényegében nagyon veszélyes helyzetbe kerülhetünk, mert teljes mértékben Iránra és a Hezbollahra leszünk utalva, hogy alapvetően nem fognak megtorláshoz folyamodni, mert ha mégis megteszik, akkor ez egy nagyon gyors eszkalációs ciklus lehet, ami egy sokkal nagyobb háborúba torkollhat” – fejtette ki.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 113 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
id. Horváth József
2024. augusztus 03. 11:53
Mit igazol a Hamasz vezetök likvidálása? Azt, hogy a fogvatartott izraeli „túszok” biztonságban (beépült ügynökök védelmében) vannak!! Miért? Ha elrabolt családtagod fejéhez pisztoly van szegezve mernéd lelövöldözni a rablók vezéreit??
akoshuha
2024. augusztus 01. 22:33
vannak akik mindent megtehetnek…
Tasi János
2024. augusztus 01. 21:41
Ezen dolgoznak a mocskos tetvek már egy kis ideje... www.youtube.com/watch?v=7ARtGrSrvCA
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!