Váratlan helyről álltak ki Orbán mellett, a nyugati országok nem teszik zsebre, amit mondtak róluk

2024. július 18. 21:31

A volt horvát külügyminiszter szerint „gyarmattartói hozzáállást tükröz” az, hogy blokádot hirdetnek egy EU-s elnökséget ellátó tagállammal szemben.

2024. július 18. 21:31
null

Nyitókép: Facebook

Miro Kovač volt horvát külügyminiszter az N1 hírtelevízió mai stúdióbeszélgetésében az Ursula von der Leyen bizottsági elnöki pozíciójáról döntő mai EP-szavazás kontextusában kommentálta Orbán Viktor békemisszióját és a Vlagyimir Putyinnál tett látogatását.

Ezt is ajánljuk a témában

Kovač a beszélgetés során kitért az EB-elnök megválasztásának módjára, majd kommentálta Von der Leyen izraeli látogatását és ezzel összefüggésben Orbán Viktor miniszterelnök békemisszióját. 

A volt külügyminiszter szerint az Európai Bizottság elnökének nincs közvetlen mandátuma, Scholz és Macron – mint a két legerősebb tagállam választott vezetői – erősebb mandátummal rendelkeznek.

Ezt is ajánljuk a témában

Von der Leyen az izraeli látogatásával túllépte az EU szerződéses kereteit, mivel nem volt felhatalmazása az EU nevében tárgyalni. 

Mindazonáltal, mivel a nagy EU-tagállamok és az USA is támogatták Izraelt, ez nem jelentett számára kockázatot, és nem is kritizálták érte. „Ugyanakkor Orbán kínai, oroszországi útját, Trumppal való találkozóját kifogásolják.”

Hozzátette, Von der Leyen, „aki német, és Németországnak, Franciaországnak, valamint az EPP elnökének, Webernek a támogatásával is bír, ezt megengedheti magának, neki ezt elnézik. Ezzel szemben egy kisebb ország vezetője, mint Orbán, körmöst kap.” 

Kovač szerint azonban

akármit is gondol róla a Bizottság, Orbán Viktor mégis egy EU-tagállam, egy szuverén állam képviselője.”

A magyar miniszterelnök békemissziójával kapcsolatban Kovač kiemelte, hogy „először is világos, hogy Orbán nem az EU nevében lépett fel. Erre senki sem adott neki engedélyt, és kérdés, hogy egyáltalán mit érhetett volna el ezzel? Ez egyfajta demonstrációja volt Orbán játékosságának és saját pozíciója nemzetközi színtéren való megerősítésének, de legyünk reálisak, ennek semmiféle különösebb konzekvenciája nincs. Másrészről pedig legyünk őszinték és nézzük reálisan a dolgokat. Amikor Szerbia megtámadta Horvátországot és Bosznia-Hercegovinát, vajon folytattak-e tárgyalásokat Miloseviccsel Genfben? Oda követek jártak, még amerikaiak is. Tehát az rendben volt. Most meg nem szabad Putyinhoz menni, aki szintén agresszor.” 

A műsorvezető erre közbevágott, hogy Orbánt senki sem nevezte ki követnek, amire Kovač azzal válaszolt vissza, hogy ez a magyar miniszterelnök számára még enyhítő körülmény is, majd azzal zárta a gondolatát, hogy kicsit túloznak Orbánnal kapcsolatban.

Ezt is ajánljuk a témában

A magyar EU-s elnökséggel szembeni bojkott kapcsán Kovač elmondta, „nem kell egyetérteni Orbánnal, lehet kritizálni, 

de a Bizottság által tervezett bojkott tiszteletlenség egy tagállammal szemben, ez túl sok, ilyet nem illik csinálni”.

Kovač nem tartja helyesnek, ha egyes alapító tagállamok úgy döntenek, hogy blokádot kell bevezetni egy másik tagállammal szemben, amely éppen az EU elnökségét tölti be. 

A volt miniszter szerint ez egy „gyarmattartói hozzáállást tükröz”, amit Kovač elítél.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­r­t­é­k­­e­­­l­­d­­­ ­­­a­­ ­­s­­z­e­­­x­i­­­ ­p­u­n­­­c­i­­m­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
istvanpeter
2024. július 19. 11:42
Nos ugyebár, általános tapasztalat, hogy a birodalmi gravitáció kedvező feltételeket és lehetőségeket biztosít a hatalmi téboly elburjánzására és a diktátori modor eluralkodására. Sajnálatos módon az Európai Unió a szuverén nemzetek szövetségéből egyre gyorsabban alakul át birodalommá, ami az említett veszélyek terebélyesedését is nagy mértékben elősegíti. Persze, ezzel a szokásos módon az elnyomás és a hanyatlás is erősödik, s egy bizonyos idő után összeomlásba torkollik a rendszer.
kunfia1
2024. július 19. 08:44
Kormánypárti2 2024. július 19. 08:04 Alakul ez kérem! Ha Viktornak csak annyi a szerepe ebben az egészben, megtörte a hallgatás bástyáját akkor is hatalmas dolgot tett. Csak képzeljük el azt a helyzetet, hogy nem szól ő se, hogy soha, senki nem kritizálja meg az EU tisztviselők önkényuralmát. Én elképzelni sem merem, nem is akarom!" Választás volt, és az nem az elszigetelt kisebbség szájaíze szerint történt. Ilyen dolgok miatt lehetne lobbizni, de ahhoz jó kapcsolatok kellenek, ami nincs sehol. Ez Magyarországnak árt, ha tartósan fenáll, Magyarország rosszul jön ki belőle, ilyenkor kell eltakarodni, de ahogy Gyurcsány, Orbán is kapaszkodik a hatalomba, és a lopott pénzbe, akkor is, ha Magyarországnak káros, és választott hazáját, Oroszországot támogatja a hazaáruló.
kunfia1
2024. július 19. 08:38
altercat1kunfia1 2024. július 19. 01:36 Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza Ebből hozz ki egy "Orbánozást" kakukknyuszibogár.." Gyerekkórház az állami rendszerben, ahová vidékről is utalnak be beteget, és ebben a szegmensben nincs más kórház. Nehogymár gyerekek kórházi ellátása egyházi feladat legyen csupán! Ez a kórház ugyanúgy benne van az állami betegküldő rendszerben, mint minden más állami kórház.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!