Újabb rekordot döntött meg Magyarország

2024. július 06. 11:24

Magyarország és Törökország együttműködése egy igazi sikertörténet – mutatott rá szombaton Szijjártó Péter.

2024. július 06. 11:24

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala 

 

Török kollégájával is megbeszélést folytatott Szijjártó Péter a Türk Államok Szervezetének találkozójának keretében. A külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán azt írta: „Magyarország és Törökország együttműködése egy igazi sikertörténet”. Kiemelte, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom újabb rekordot döntött, tavaly már a 4 milliárd dollárt is meghaladta.

„Továbbá az együttműködésünk Törökországgal hozzájárul hazánk energiaellátásának biztonságához, idén ugyanis mi lettünk az első olyan Törökországgal nem szomszédos ország, ahová Törökország földgázt exportál. Hazánk földgázellátása nem lenne megoldható a Török Áramlat vezeték és Törökország megbízható tranzitszerepe nélkül.

Tavaly mintegy 6 milliárd köbméter földgáz érkezett ezen az útvonalon Magyarországra és idén is folyamatosan megbízhatók a szállítások.

Folyamatosan egyeztetünk az energetikai együttműködésünk kiterjesztéséről a kőolajkitermelés és nukleáris energia területére”.

Azt is elmondta, a magyar uniós elnökség kiemelt figyelmet fog szentelni az Európai Unió és Törökország kapcsolatára. Uniós elnökségünk alatt össze kívánják hívni az EU-Törökország Társulási Tanács ülését, és a kereskedelmi együttműködés fejlesztése érdekében szeretnék megújítani az EU és Törökország vámunióját és előre szeretnének lépni a vízumkönnyítés terén is.

Hozzátette azt is, hogy Magyarország az európai uniós elnöksége idején mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megakadályozza a világ ismételt blokkosodását, hazánk ugyanis továbbra is a konnektivitásban, a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésben érdekelt. Kiemelte, hogy a globális együttműködéshez való visszatérés szempontjából a türk országok kritikusan fontos pillérnek számítanak, ezért is fontos célja Magyarországnak az együttműködés javítása az EU és a TÁSZ között.

A tárcavezető bejegyzése az alábbiakban tekinthető meg:

(Mandiner/MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2024. július 06. 16:07
"NamondNamond 2024. július 06. 13:35 Köcsög dislike-olók olvad a vaj a fületek mögött?" Te kis homofób, te, hát mit tereled a témát a török kapcsolatról?
2024. július 06. 16:04 Szerkesztve
"Namond 2024. július 06. 12:26 • Szerkesztve A pederaszták a Fidesz- Kdnp, vagy Semjén körül gyülekeznek?" A pedofil is ember, pedopulai, pedorévész szerint és melyik mo$$lékos kerületben is mentettétek az óvóbácsit? A pedoszikrás antifák? Beszéljünk a pedofilíáról, kedves brendon :))))
B_kanya
2024. július 06. 16:02
"birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag 2024. július 06. 12:34 Annak felét elvitte az infláció." A DOLLÁRBAN lebonyolított kereskedelem felét, balf444$$z komcsi? :))) Megrogyott a petrodollár, nem sárga Kiáradt a poloskának pisája
B_kanya
2024. július 06. 15:59
Zsolakomarom 2024. július 06. 13:29 "Hogy nem sul ki a szemetek" A tótok meg a pincenémetek is Magyarországon át veszik az orosz gázt, bozgormazsola.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!