Felmérés bizonyítja: a polgárháború szélén az Egyesült Államok

2024. július 14. 21:50

Minden jel arra mutat, hogy az amerikai társadalmi feszültségek aggasztó méreteket öltenek, és több kutatás is rávilágít arra, hogy a lakosság egy része polgárháborútól tart, illetve adott esetben a politikai erőszakot is indokoltnak látja.

2024. július 14. 21:50
Political Polarization and Extremism

Nyitókép: Douglas Rissing/Getty Images

Az atv.hu írt a mai nap folyamán egy igen aggasztó szociológiai kutatásra, amelynek megdöbbentő eredményei vannak. A jelenlegi fejleményeket nézve érdemes megemlíteni, hogy a kutatást még a Trump-merénylet előtt végezték, tehát valószínűleg a számok már jóval drámaiabbak. 

Ezt is ajánljuk a témában

Egy kutatás szerint az amerikaiak jelentős része fél egy esetleges polgárháborútól. 

A megkérdezettek 10%-a szerint indokolt az erőszak alkalmazása Donald Trump elnökké válásának megakadályozására, és ezen válaszadók egyharmada fegyvertulajdonos. 

7% támogatná az erőszakot Trump elnöki tisztségének visszaállítása érdekében, és közülük fele fegyvertulajdonos.

Egy másik kutatásban a megkérdezettek 14%-a határozottan egyetért azzal, hogy a következő néhány évben polgárháború lesz az Egyesült Államokban. 

A tanulmány résztvevőinek 8%-a úgy véli, hogy a következő években a politikai erőszak indokolt lenne, és szándékában áll felfegyverkezni. A jelenségről több átfogó cikk is született az angolszász sajtóban, többek között a The Guardian és a New York Times is írt a drámai helyzetről.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus-2
2024. július 15. 08:45
kerek-a-perec 2024. július 15. 01:29 Nincs min csodálkozni ezen a merényleten. Ha egy társadalomnak szüksége van és megendedi, hogy egy ilyen populista, demagóg figura mint pl.,Trump, vagy éppen Orbán, kik a hadoválásaikkal egyszerű embereket haragra, gyűlöletre, erőszakra gerjeszt, akkor az ilyen eseményeknek sosem lesz jó vége. Tudvalevő, hogy megfontolt mérlegelés helyett, gyenge jellemű demagógok felkorbácsoló szónoklatokkal dühítik, izgatják és erőszakossá teszik a csürhét, (lásd a világ történelmét) - mind ezt teszik egy politikai cél elérése érdekében és hogy a tájékozatlan nép érzelmeit, félelmeit a maguk javára kiaknázhassák...." Véletlenül(?) fordítva tetszett fölpattanni a Rosinantéjára. Így kerek a perec.
Oldalkosár
2024. július 15. 06:02
El kellene fogadni, hogy a jobboldal is lehet hatalmon. Ennyi. Ezt a haladárok nem akarják, mert négy évre sem lehet lassítani a szép új világ épülését. Sőt, meg van a veszélye, hogy a folyamat a visszájára fordul. A baloldal agresszivitása tulajdonképpen érthető. Előbb a Szovjetunióban, majd 1945 után a szovjet blokkban pontosan ezért, praktikus okból végezték ki a többpártrendszert. Valami drasztikusan újat, a szocializmust nem lehet építeni négyévenkénti valódi választások közbeiktatásával, ha azokon a polgári erők győznek, és a nehézipar erőltetésének, a kolhozosításnak, a szocialista társadalom megteremtésének annyi. A rendszert ki kell építeni, az útban álló elemeket meg kell semmisíteni. Mivel korunkban erre nincs mód (bár Németben az AfD betiltása levegőben van), a teljes ellehetetlenítés és a fasiszta billog rásütésének terhe mellett a jobboldali pártokat behódoltatják, közös karámba terelik, az ellenállók ellen háborút hirdetnek.
Kybon
2024. július 15. 01:46
Na, hát ha valaki csak passzióból végignézi az egy napi amcsi podcastokat, akkor tudni fogja, hogy félrebeszélnek. Fontos az indulatos tudatlanság, de a polgárháború az életfeltételeik romlásával fog kitörni. Csak a mai témák: soha nem volt ilyen rossz az ingatlanpiac / az embereknek nincs pénze ingatlanadóra és biztosításra - sokan el fogják veszíteni a házukat / többszáz bank van a fizetőképesség határán / az embereknek nincs pénze új autóra, a kereskedők csődbe jutnak, mert rájuk rohad a készlet / több gyorsétteremhálózat bezárt, vagy a bezárás határán van / a FED tépelődik a kamatemelésen, az elemzők és alapkezelők egy része aranyba menekített minden tőkét / bármelyik reggel lehet az...
kerek-a-perec
2024. július 15. 01:29
Nincs min csodálkozni ezen a merényleten. Ha egy társadalomnak szüksége van és megendedi, hogy egy ilyen populista, demagóg figura mint pl.,Trump, vagy éppen Orbán, kik a hadoválásaikkal egyszerű embereket haragra, gyűlöletre, erőszakra gerjeszt, akkor az ilyen eseményeknek sosem lesz jó vége. Tudvalevő, hogy megfontolt mérlegelés helyett, gyenge jellemű demagógok felkorbácsoló szónoklatokkal dühítik, izgatják és erőszakossá teszik a csürhét, (lásd a világ történelmét) - mind ezt teszik egy politikai cél elérése érdekében és hogy a tájékozatlan nép érzelmeit, félelmeit a maguk javára kiaknázhassák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!