Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

„Putyin-imádók”, „szélsőjobboldali” pártok és persze Trump – sorra vette a Politico, milyen kihívások várnak a következő NATO-főtitkárra

2024. június 23. 10:06

A magyar miniszterelnök még időben megkötte a hazánknak fontos paktumot Mark Rutte leendő NATO-főtitkárral.

2024. június 23. 10:06

Nyitókép: DIEGO RAVIER / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

 

Trumptól Wildersig, a pénzhiánytól a légvédelmi rendszerek hiányáig, a következő NATO-főtitkárnak nem lesz könnyű dolga – véli a Politico. A portál összeszedte, mi az az öt legfontosabb kihívás, amely Mark Rutte előtt áll.

Az egyik ilyen szerintük Donald Trump lehetséges visszatérése. A volt amerikai elnök ugyanis jó eséllyel újra a világ legerősebb birodalmának élére kerül.

Mint a brüsszeli lap fogalmaz: 

négy héttel azután, hogy Rutte megkezdi új munkáját, az amerikaiak elmennek szavazni, és újra megválaszthatják a „NATO-szkeptikus” Donald Trumpot.

„Kampánykörútján Trump azzal fenyegetőzött, hogy ha visszakerül a Fehér Házba, megvonja az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatást. Ha ezt véghez is viszi, az súlyos csapást mérhet a NATO-szövetségesek hitelességére, hogy segítsenek Ukrajnának megvédeni magát Oroszországgal szemben, mivel az Egyesült Államok messze a legnagyobb katonai segélyt nyújtja Kijevnek” – írja a Politico.

A portál azt is felelevenítette, hogy Trump nemrég „talán a valaha élt legnagyobb üzletkötő politikusnak” nevezte az ukrán elnököt. „Négy napja távozott 60 milliárd dollárral [miután aláírta a 10 évre szóló biztonsági megállapodást Joe Biden elnökkel], majd hazaérkezik, és bejelenti, hogy újabb 60 milliárd dollárra van szüksége. Ennek soha nincs vége” – fogalmazott a volt amerikai elnök Volodimir Zelenszkijjel kapcsolatban.

A Politico azt is komoly kihívásként említi, hogy 

Rutte nem tartozik a NATO keleti szárnyán elhelyezkedő országok kedvencei közé. 

A portál szerint ugyanis az Oroszországgal határos országok mérgesek az alacsony holland védelmi kiadások miatt, és különösen felháborítja őket, hogy a NATO-ban a vezető szerepet mindig is egy nyugat- vagy észak-európai kapta, holott a keleti szárny országai már negyed évszázada tagjai a szövetségnek. A keleti szárny országai ezért most valószínűleg jobb képviseletet fognak kérni a NATO másodlagos szintjén.

Ezt is ajánljuk a témában

Mi a helyzet Magyarországgal?

Természetesen nem maradhattak ki ebből a Politico-cikkből sem a „Putyin-imádó” és „szélsőjobboldali” kifejezések sem. Mint írták, az ilyen irányultságú pártok Európa-szerte burjánzásnak indultak. Érdekes módon ezúttal Magyarország kimaradt ebből a címkézésből és a cikk név szerint egyedül a legútóbbi holland választáson győztes Geert Wilderst említi meg.

Mint ismeretes, a magyar miniszterelnök korábban Jens Stoltenberg jelenlegi és Mark Rutte leendő NATO-főtitkárral is megegyezett, hogy Magyarország semmilyen módon, sem katonával, sem fegyverrel, sem pénzzel, sem a kiképzésben nyújtott segítséggel nem vesz részt az ukrajnai háborúban, cserébe viszont nem vétozza meg az erre irányuló kezdeményezéseket.

Megírtuk azt is: Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője ezzel kapcsolatban elmondta,

Magyarországot sikerült megvédeni attól, hogy belerohanjon az ukrajnai háborúba, ám a többi uniós tagország nem bújhat többé a hátunk mögé.

Erről részletesebben itt olvashat.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. június 24. 07:09
Az a ciki vétotlan köpcös geci, ahogy a magyargyűlölő, bukott hollandussal, ruttéval smúzolsz, főleg a nato saját szabályait is telibeszaró stoltenberg nyilvános leszopását követően. De az is ciki, hogy a választások után is csak kisebbség vagytok, abból is a francúz és talján lotyók által szétszalámizott semmitérő szar. A saját portádon sepregess! Van mit. Elsőnek is talán találd meg végre a vétó gombot a magyarok érdekében is, ne csak a zsidó gazdáidat szolgáld szar csicskaként. Addig is rohadj meg!
muszlim1970
2024. június 24. 01:47
Moslék USA!!!
Aerion
2024. június 23. 19:28
Kovács Ubul Már többször leszóltak fentről, hogy NEM vagytok putyinisták (meg szeretitek a zsidókat, ilyesmi). A pártfegyelem mindenek előtt! --------------- Jó érzés vokista elmebeteg emberiségellenes buzigecik faszát szopni? Beszámolsz erről az érzésről a gyerekeidnek? Elmeséled az anyádnak? Ecseteled apádnak, milyen érzés az emberiség ellenségeit szolgálni? Te szarevő fosadék.
lajajakab11
2024. június 23. 18:55
****************************************************************** * * MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! * * Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! * * ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! * * Haladóknak noviCSOKI ! * * KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! * * * * !!! Kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak !!! * * ******************************************************************
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!