Szlovákia
15:002024. június 21.
Ukrajna
Lengyelország
18:002024. június 21.
Ausztria

Fokozzák a rendőri szigort a svéd utcákon

2024. június 06. 18:10

A problémás területeken több jogot kapnak a svéd rendőrök.

2024. június 06. 18:10

Nyitókép: Getty Images / Jan Hakan Dahlstrom

A svéd rendőrség első alkalommal alkalmazta azt az új törvényt, amely lehetővé teszi ideiglenes „biztonsági zónák” bevezetését a magas bűnözési aránnyal sújtott területeken – írta az European Conservative

 Az áprilisban hatályba lépett „stop-and-frisk” törvény lehetővé teszi a rendőrség számára, hogy

végzés vagy alapos gyanú nélkül is végezzen motozást és átkutathasson járműveket,

amennyiben ez szükséges annak a bűncselekménynek a megelőzéséhez vagy megállításához, amelynek megakadályozására a zónát bevezették”. A házkutatások viszont csak nyilvános helyeken engedélyezettek.

Az új törvény első alkalmazását június 5-én jelentették be a norrköpingi Hageby városrészben. A rendelet a tervek szerint június 18-ig lesz érvényben, de bármikor visszavonható vagy meghosszabbítható.

A Stockholmtól 160 km-re délnyugatra fekvő, mintegy 145 ezer lakosú

Norrköping városát folyamatos bandaháború sújtja,

amelynek középpontjában a Hageby negyed áll. Tavaly május óta bűnbandák több robbantásos merényletet és lövöldözést is elkövettek. A városban 2023-ban összesen 15 lövöldözés történt, idén pedig már most júniusig 11, ebből háromnak halálos áldozatai is voltak. 

A biztonsági zóna bevezetése mellett azután döntöttek a hatóságok, hogy június 2-án kettős gyilkosság történt a város egyik lakónegyedében. A bűncselekmény feltehetően egy korábbi lövöldözés megtorlása volt a bandák közötti összecsapásban.

Ezt is ajánljuk a témában

A baloldalnak nem tetszik a szigor

Emberi jogi szervezetek, valamint a parlamenti ombudsman is bírálta az új jogszabályt, mert az szerintük megsérti a magánélethez való jogot.

A törvényt a diszkrimináció-ellenes ombudsman is ellenezte, mondván, az „a diszkrimináció egyértelmű és elfogadhatatlan kockázatával jár”, és

ezt a véleményt a baloldali ellenzéki pártok is osztják.

Más kritikusok megjegyezték, hogy „a bűnözés nem helyhez kötött tevékenység”, és hogy a zónák bevezetése csak arra fogja késztetni a bandákat, hogy olyan területekre költözzenek, ahol a rendőrség jogai gyengébbek. 

Svédországban, a bevándorlást megelőzően homogén országban, ahol rendkívül alacsony szintű volt a bűnözés, idén május 15-ig 109 lövöldözés történt, 14 halottal és 19 sebesülttel. Ugyanebben az időszakban

a rendőrség 50 robbantásos merényletet, 29 robbantásos merényletkísérletet és 74 robbantásos merénylet előkészületét jegyezte fel. 

Tavaly az országban a rendőrség által regisztrált lövöldözések száma 363 volt, 53 halálos áldozattal, valamint 149 robbantásos merénylet történt.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2024. június 07. 20:08
Aki osszefekszik a disznokkal az szaros lesz. A svéd baloldal meg szarból akart parfümöt főzni.
MZperXXL
2024. június 07. 12:47
Miért hiszi bárki is, hogy változás lesz Svédisztánban? Minden rendőrség erősítése szöveg csak a választás előtti napok kamuflázsa.
Potymog
2024. június 07. 12:40
"Emberi jogi szervezetek, valamint a parlamenti ombudsman is bírálta az új jogszabályt, mert az szerintük megsérti a magánélethez való jogot." Ezeket az "emberi jogi szervezeteket" és az ombudsmant pedig fel kéne jelenteniük az áldozatok hozzátartozóinak, mert hozzájárultak a gyilkosságok elkövetésének lehetővé tételéhez, és akadályozzák az emberi élethez való jog érvényesülését.
Potymog
2024. június 07. 12:37
"a zónák bevezetése csak arra fogja késztetni a bandákat, hogy olyan területekre költözzenek, ahol a rendőrség jogai gyengébbek" A megoldás ez esetben nagyon egyszerű. A rendőrség mindenütt kapja meg ezeket a jogokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!