Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Spanyolország, Norvégia és Írország hivatalosan is elismerte a palesztin államiságot

2024. május 28. 20:40

Izrael szerint terrorizmust jutalmazza, aki elismeri Palesztinát.

2024. május 28. 20:40

Nyitókép: Aris Oikonomou / Hans Lucas via AFP

Spanyolország, Norvégia és Írország kedden államként ismerte el Palesztinát, és ezzel írásos formában is hivatalossá tették múlt heti bejelentésüket – írta a Breitbart. A spanyol miniszterelnök, Pedro Sánchez kedd reggel azt nyilatkozta, hogy Palesztina nemzetközi elismerése „segítené az izraeliek és a palesztinok békéjét”. Elmondta, hogy Palesztina magában foglalná „Ciszjordániát és Gázát, amelyeket egy folyosó kötne össze”, és fővárosa és „a Palesztin Nemzeti Hatóság törvényes kormánya” Kelet-Jeruzsálemben lenne. 

Izrael válaszul azt közölte, hogy a három ország „jutalmazza a terrorizmust” azzal, hogy az október 7-i terrortámadások után ilyen röviddel Palesztinának a legitimitás ad a világban. Israel Katz külügyminiszter a Sáncheznek címzett üzenetében azt mondta:

Ön bűnrészes a zsidók elleni népírtás és háborús bűnök szításában.

„Izrael nem fog hallgatni azokkal szemben, akik aláássák szuverenitását és veszélyeztetik biztonságát. A mostani döntés üzenetet küld a palesztinoknak és a világnak: A terrorizmus kifizetődő (...) ezek az országok úgy döntöttek, hogy a Hamászt és Iránt jutalmazzák a palesztin állam elismerésével” – tette hozzá. 

Kedden Madridban Sánchez azt mondta, hogy a békéért dolgozik. Továbbá, mint mondta, Palesztina államként való elismerése 

Spanyolországot egy klubba helyezi azzal a több mint 140 országgal, amelyek már korábban elismerték Palesztinát világszerte”.

A politikus hozzátette, „innentől kezdve minden erőnkkel a kétállami megoldás megvalósítására összpontosítunk, és ezt valósággá tesszük”. Sánchez hangsúlyozta, hogy a lépés nem Izrael ellen irányul, hanem „azt tükrözi, hogy teljes mértékben elutasítjuk a Hamászt, egy terrorista szervezetet, amely ellenzi a kétállami megoldást”. Arra is emlékeztetett, hogy Spanyolország a kezdetektől fogva határozottan elítélte az október 7-i terrortámadásokat. 

Norvégia és Írország szintén kedd reggel hozta meg a döntését. Az ír kormány közleményben közölte, hogy „elismeri Palesztinát szuverén és független államként, és beleegyezett abba, hogy teljes körű diplomáciai kapcsolatokat létesítsen Dublin és Rámalláh között. Írország palesztinai nagykövetet nevez ki, valamint teljes körű ramallahi nagykövetséget fog fenntartani. 

Simon Harris ír miniszterelnök Sánchezhez hasonlóan világossá tette, hogy a kétállami megoldás elérése a céljuk. Így fogalmazott: „A békefolyamat végén szerettük volna elismerni Palesztinát, azonban Spanyolországgal és Norvégiával együtt azért tettük meg most ezt a lépést, hogy életben tartsuk a béke reményét.

Ismételten felszólítom Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy hallgasson a világra, és állítsa meg a Gázában tapasztalható humanitárius katasztrófát”.

Spanyolország, Norvégia és Írország képviselői hétfőn Brüsszelben találkoztak a Mohammad Musztafa palesztin miniszterelnökkel. Az Euronews szerint a következőket mondta: „Ez a béke megvalósulásának kezdete, nem pedig a béke ígérete, amelyre 30 éve várunk”.

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. május 29. 22:01
Minden normális ember alapvető morális kötelessége tiltakozni az apartheid zsidó terrorállam népirtása ellen. A világszintű tiltakozás és a terrorista, népirtó cionizmus elutasítása nem muszlim hit, nem iszlamizmus és nem muszlim terrorizmus, hanem természetes reakció a zsidók embertelenségére és aljasságára. Az amerikai egyetemeken végigsöprő, és immár egyes nyugat-európai felsőoktatási intézményekre is átterjedő demonstrációk világosan jelzik: a befektetett dollármilliók, a példátlan propaganda tevékenység és a megfélemlítés ellenére azért az egyetemisták jelentős része képes megőrizni tisztánlátását és erkölcsi érzékét. A tüntetések elleni brutális rendőrségi fellépés, a média hamis tudósításai, valamint a tiltakozó mozgalmak résztevőinek megbélyegzése pedig az eddig sunyuló, de immár egyre brutálisabb zsidó zsarnokság kiépülésének egyértelmű bizonyítékai.
Obsitos Technikus
2024. május 29. 09:18
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/60/Palestine-recognition-map.png Buksikáim.
2024. május 29. 05:53 Szerkesztve
Megtört a zsidó varázslat....Félő,hogy Izrael ellehetetlenülése esetén bevándorlási célország leszünk.
Mandarin-888
2024. május 29. 01:21
Reaktiválják a PLO-s bolsi szálakat. A retard nácik meg tapsolnak hozzá, mert azt hiszik, hogy a zsidókon csattan az ostor. Tévednek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!