Küld vagy nem küld katonákat a NATO Ukrajnába?

2024. április 12. 10:30

A katonák küldését kizárja a NATO – mégis katonákat küldene Ukrajnába a szövetség.

2024. április 12. 10:30
Radoslaw Sikorski, Foreign Minister of Poland

Nyitóképen: Radoslaw Sikorski (fotó: KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Ellentmondásosak a nyilatkozatok a NATO ukrajnai szerepvállalása kapcsán. Mint ismert, az elmúlt hetekben Emmanuel Macron francia elnök nem zárta ki, hogy katonákat kellene küldeni az ukrajnai háborúba; erre viszont mind a legtöbb NATO-tagállam vezetője, mind maga Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt reagálta, hogy a NATO nem tervezi katonák küldését. Később a francia vezetés részéről is az hangzott el: nem arra gondoltak, hogy közvetlenül a harcmezőre küldenék harcolni a nyugati katonákat.

Ugyanakkor Ukrajna legelkötelezettebb szövetségesei, mint a balti államok vagy Lengyelország részéről ez az opció sincs kizárva.

Legutóbb Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter (Anne Applebaum történész férje) beszélt arról, hogy a NATO-tagállamok külügyminiszterei körében 

téma lesz egy Ukrajnában működő NATO-misszió felállítása.

„A találkozó témája Ukrajna lesz. Megvitatjuk egy Ukrajnát támogató NATO-misszió létrehozásának lehetőségeit. Az elképzelés az, hogy a NATO kapacitását az ukránok kiképzésére, a logisztikára és más közös területekre használjuk” – fejtette ki Sikorski néhány napja.

A lengyel külügyminiszter azt is hozzátette: 

szerinte ez a formátum „nem lenne konfrontatív Moszkvával szemben”.

Sikorsi arról is beszélt: „Putyin hazudozik a védekező háborújáról. Nem tanácsolom neki, hogy megtámadja a NATO-t, mert 20-szor gazdagabbak vagyunk és Oroszország el fog veszíteni egy ilyen háborút. Ahogy a Szovjetunió elveszítette a hidegháborút.”

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón reagált Sikorski felvetéseire. Gulyás arról beszélt: szerinte Ukrajna ügyében egy erős irányváltás történt a NATO-ban és az EU-ban is, „méghozzá háborúpárti fordulat van, el kell kerülni a háború kockázatát”. Hozzátette: „Fel kell készülni a bevonódásra a háborúban, katonai kiképzést, fegyverszállítási koordinációt jelent az új fordulat”.

A miniszter úgy fogalmazott, a háborús láz átterjedt a NATO-ra és a NATO-parancsnokokra, 

szavai szerint nem ezért léptünk be a NATO-ba, „mi védelmi szövetségként tekintünk rá”.

 Arról is beszélt: „Nem látjuk, hogy meggondoltság lenne, a következő fél év lesz a döntő. A kormány azt látja, katonai megoldás nincs a háborúban, béketérgyalásokra és fegyvernyugvásra vagy szükség.” 

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­­­A­ ­d­­ö­­­g­­ö­s­­­ ­­l­­á­­­n­­­y­­­o­­k­­ ­­­v­á­r­­n­­­a­k­­­ ­r­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
2024. április 12. 13:52 Szerkesztve
Jó, hát itt az a kérdés, hogy Bidé mit akar.. Azt már tisztázták, hogy amerikai katonákat nem küldenek megdögleni az ukránokért. Nyilván ez nem jelenti, hogy (kelet) európai katonákat nem küldenek, hiszen láthatóan ez volt eredetileg is a tartalékterv a katonahiányra. Amihez persze a szarrágó, megvett nyugati és keleti ( Macron, Scholz, Tusk) csicskák bőszen bólogatnak... A kelet-európaiakat szívesen beáldozza a rühes banda! Remélem Orbán továbbra is tudja a teendőjét! Küldjék akkor már a többi kelet-európaiat megdögleni, ne minket!! Persze, hogy szeretnék, ha Orbán bukna, a többi hazai, megvett kiszolgáló ugyanúgy feláldozna minket, ahogy megszavazták a tetvek a migrációs paktumot is!! Erről szól ez az egész!
oberennsinnen49
2024. április 12. 13:47
Küld, nem küld, blabla-blabla, Macron megy Ukrajnába, francia katonákat visz magával, babla.babla... És minden hasonló: a washingtoni zsidó mesterkedése, - most éppen neokon jelmezben, a liberálist ledobta, az USA-t államcsődbe - sokadszor!!! - taszította és keresi a menekülőutat, hogy a nyakát a saját fonta hurokból kihúzhassa, a neokon washingtoni zsidaja... Tehát akkor mit tesz? Háborús érzést, pszichózist, nihilt, hisztériát uszítani a világra, aztán majd csak lesz valahogy, de közben a fegyvergyártást felpörgetve magának életmentő bunkervárosokat épít... Kagantól Zuckerbergig, Sorostól (aki éppen nem neokont játszik) Rothschildig... Gavrilo Princippel az osztrák-magyar trónörökös kivégzésével kezdték, 110 évvel ezelőtt, azóta folytatják az ördögatyjuk szerint...
Mich99
2024. április 12. 13:16
@remi Az ukrán katonák a hátországban csak ukrán fiatalok levadászásával foglalkoznak, az pedig még fokozódni is fog...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!