Dimitrij Peszkov kijelentette, hogy Oroszország de facto háborúban áll a Nyugattal

2024. március 22. 17:16

Ne azt keressük, mi a mondat igazságtartalma, hanem azt, hogy miért most mondta ki.

2024. március 22. 17:16
Nem befolyásolja a háború menetét, hogy Valerij Zaluzsnij helyét az ukrán fegyveres erők főparancsnoki posztján Olekszandr Szirszkij vette át - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

Nyitókép: GAVRIIL GRIGOROV / POOL / AFP

„Dimitrij Peszkov kijelentette, hogy Oroszország de facto háborúban áll a Nyugattal. Ez igaz már régen – magam is elmondtam párszor, hiszen messze a fegyverszállításokon túl mutató volt ez elejétől kezdve egyes nyugati országok részvétele. Tehát ne azt keressük, mi a mondat igazságtartalma, hanem azt, hogy miért most mondta ki.

Nos, két lehetőség van. Az egyik az, hogy ez a retorikai válasz Macron elnök és pár más nyugati politikus nem túl bölcs mondataira csapatok küldéséről Ukrajnába. Ezt az az egyetlen ország is leintette, aki valóban képes lenne szárazföldön szembeszállni az oroszokkal, az Egyesült Államok. A francia hadsereg ebben max. a dübrögő egér lehetne az amerikai elefánt mellett – a francia katonák is ezt mondják. De az is lehet, hogy több mint retorika, és ezzel készítik elő a mozgósítást. A »választás« megvolt, azon már nem kell »aggódnia« Putyinnak, persze sohasem kellett – de azért mégis, akármennyire is színház volt, előtte nem rendelünk el mozgósítást.  

Most viszont itt az alkalom: Belgorod és az olajfinmítók támadása, + Macron adhat elég PR indokot Ororszországnak. Ráadásul katonailag is gyenge pillanatban van Ukrajna, ha most berántanak 2-300 ezer embert az orosz haderőbe, új frontot tudnának nyitni valahol az államhatár mentén, és Ukrajna biztosan nem tudna erre megfelelően reagálni. A kérdés van-e elég nehézfegyver, felszerelés orosz oldalon. Ha van, megléphetik.

Ennek a háborúnak sok felelőse van, de a fő felelősség azé, aki meghúzta a ravaszt, ez Oroszország. A szövegből, akár orosz, akár nyugati,  még nem lesz világháború. De a retorikai és katonai eszkaláció, amit a Kijev és Dnyepro elleni támadás nem is mutatott, nem jó. 

Ésszel kellene élni.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:56
🍓 ️ ­­A­ ­­­d­­ö­­­g­­ö­s­­­ ­l­á­­n­y­­­o­k­­ ­­­v­­á­r­­n­a­­­k­­­ ­­­r­­­á­d­­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­.­­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
kir2vik
2024. március 24. 15:05
A nyugat az ukránok vérén akarta Oroszországot kicsinálni. Fegyverezte, lázította, csábítgatta. Az orosz meg nem tűrte tovább. Vannak arról pletykák, hogy milyen értesülések alapján indították meg a különleges hadműveletüket (azon kívül, hogy gyilkolták az oroszokat a Donbasszban, nyelvüket tiltották), láttuk, hogy előtte tárgyalni akartak. Úgy, hogy nem elfogadható, hogy Putyin tette az első lépést. Az elsőt a megvett ukrán elit útján a nyugat tette.
Mátyás01
2024. március 24. 10:39
Ennek a háborúnak sok felelőse van, de a fő felelősség azé, aki a Majdani puccsot megszervezte, vagyis a háttérhatalomé.
Lélek
2024. március 23. 20:41
Orwell: „Minden háborút a múlt igazol, de különböző múltak nem léteznek. Alapvetően minden háború megtervezett, hogy a társadalmat az éhhalál szélén tartsa. A háborút az uralkodó csoport vívja az alárendelt ellen, és a célja nem a győzelem.” - Vagyis akkor az erőszakos eszelős agresszorok a népüket irtják. Azaz egész pontosan definiálható emberiségellenes, és emiatt el nem évülő bűntetteket visznek véghez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!