Közel az újabb háború: amerikai hadihajóra támadtak a jemeni lázadók

2024. február 02. 17:33

Az utolsó pillanatban sikerült szétlőni a lázadók által indított, csaknem 1000 kilométer per órás sebességgel hasító eszközt, szakértők ezt nagyon aggasztónak tartják.

2024. február 02. 17:33
Húszi fegyveresek

Ezen a héten először sikerült az amerikai hadihajók utolsó védelmi vonaláig eljutnia egy húszi lázadók által indított rakétának a Vörös-tengeren, ami több szempontból is aggasztó – írta meg a CNN.

Merész húszi támadás

A rakéta veszélyesen közel került a USS Gravely nevű amerikai rombolóhoz: alig egy mérföldnyire (mintegy 1,6 kilométernyire) lehetett a hajótól. Ez igen csekély távolság, ha figyelembe vesszük a sebességét, mint ahogy arra a rakétavédelmi szakértő is felhívta a lap figyelmét. A haditengerészetnél korábban kapitányként szolgáló Carl Schuster elemző szerint mintegy 965 kilométer per órás sebességgel haladhatott az eszköz, ami azt jelenti, hogy

alig négy másodpercnyire járhatott az amerikai hadihajótól.

Ekkor sikerült az utolsó védelmi vonalnak is nevezett Phalanx Close-In Weapon System (CWIS) rendszerrel kiiktatni a rakétát, ami „valószínűleg 2-3 másodperc alatt megsemmisült”. Az automatizált, radarral és számítógéppel vezérelt Phalanx rendszer 4500 lövést képes leadni percenként, és kimondottan a közel kerülő ellenséges rakéták és egyéb eszközök megsemmisítésére fejlesztették ki, 1980 óta számos amerikai hadihajót felszereltek vele.

A kereskedelmi hajókat viszont nem, ezeket eddig is előszeretettel támadták a húszik.

Ezt is ajánljuk a témában

Ugyanakkor ez önmagában korántsem jelent teljes védelmet, Schuster szerint ugyanis a szétlőtt rakéta törmelékei, különösen a nagyobb repeszek akár 500 métert is repülhetnek még nagy sebességgel: 

minél közelebb lövik szét a hajóhoz, annál veszélyesebb törmelékek zúdulhatnak a hajó páncélozatlan részére, 

és át is hatolhatnak a hajótesten. „Ha a rakéta szuperszonikus, ilyen távolságból akár az összes anyag 70 százaléka is becsapódhat a hajóba”. Emellett az eszköz által befogott magassági tartomány is korlátozott (vagyis fölfelé kevésbé „lát”), ami újabb biztonsági hézagot jelent.

Eddig ment...

Korábban húszik által indított rakéták tucatjait sikerült leszedni jóval távolabb nagy hatótávolságú eszközökkel; mintegy 12 kilométeres távolságból. Hogy ez most kedden miért nem ment, a szakértők szerint aggasztó kérdéseket vet fel, és kivizsgálást igényel.

A Gravely elleni támadás után ugyanis kiderült, egy másik amerikai romboló, a USS Carney is lelőtt közeledő hajóelhárító rakétákat és drónokat, csütörtökön két drónt lőttek le a Vörös-tengeren; két ballisztikus rakéta viszont célt tévesztett – sorolja a cikk.

A lap találgat, hogy a jemeni húszik – akik Irán szövetségesei – vajon Teherán tudtával és jóváhagyásával, sőt támogatásával viszik véghez a hasonló támadásokat, 

vagy a perzsa állam kezéből kicsúszott a gyeplő. 

Amit eddig tudunk, az alapján mindkettőre van esély.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitóképen: katonai kiképzésük sikerét ünneplő húszi fegyveresek. Forrás: Mohammed Hamoud / ANADOLU / Anadolu via AFP

 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tiberius1
2024. február 03. 11:34
Ahelyett hogy otthon szépen ölnék egymást szokásukhoz híven,most egy olyan projektbe csapkodják a fejszéjüket,aminek semmi értelme Se stratégiailag se sehogy.A világkereskedelem ba$$ogatását nem nevezném számukra komoly haszonnal járó ,távlati célnak Addig ugrálnak a nyuszik míg rá nem ba$nak.
2024. február 03. 06:05 Szerkesztve
Yemen újra fenyegetőzött a Vörös tenger mélyén futó optikai kábelekkel, egyes helyeken 20-50 méter mélyen futnak csak, speciális felszerelés nélkül is el lehet érni őket. https://www.tiktok.com/@mubeentahir007/video/7331151732619087106 https://www.tiktok.com/@mr09934/video/7330623028943998241
diodoro3
2024. február 03. 01:04
Azert durva hogy a huszi lazadok potensebb raketas egysegekkel rendelkeznek mint a magyar hadsereg
nempolitizalok-0
2024. február 02. 19:11
Zavarja őket, hogy amerikában nincs demokrácia és exportálni akarják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!