Ez tudható eddig Alekszej Navalnij haláláról

2024. február 20. 14:18

Az orosz ellenzéki aktivista egy sarkvidéki börtönben halt meg.

2024. február 20. 14:18
NAVALNIJ, Alekszej

A putyini rendszer egyik leghangosabb, legkitartóbb kritikusa volt Alekszik Navalnij. A 47 évet élt politikus éveken keresztül lépett fel radikális ellenzéki aktivistaként Oroszországban. Navalnij megpróbált indulni Putyin ellen a 2018-as elnökválasztáson, de egy 2014-es sikkasztási ítélet miatt nem indulhatott.

2020 augusztusában egy oroszországi üzleti útja során Navalnijt katonai idegméreggel megmérgezték, aki az ellene elkövetett merényletet közvetlenül Putyinnak tulajdonította.  2021 elején mégis visszatért hazájába, ahol őrizetbe vették: a feltételes szabadlábra helyezés feltételeinek megsértésével vádolták, majd börtönre ítélték. 

A fogságban egyre rosszabb állapotba kerülő politikust tavaly a terrorizmus támogatásával is megvádolták.

Az orosz büntetés-végrehajtási hatóság péntek délelőtt közölte a nyilvánossággal, hogy Navalnij elhalálozott a „Sarki Farkas” nevű, Moszkvától 1900 kilométerre és az északi sarkkörön túl fekvő börtönben.

A hatóság azt állítja, hogy Navalnij „nem érezte jól magát egy séta után, majd szinte azonnal elveszítette az eszméletét”. Azt is hozzáfűzték: „Minden újraélesztési eszközt bevetettek, de nem vezettek pozitív eredményre”. Az orvosok végül megállapították a halál beálltát. 

Ezt is ajánljuk a témában

Navalnij egy szövetségese arról írt az X-en: Navalnij édesanyját és ügyvédét 

arról értesítették a hatóságok, hogy az aktivista „hirtelen halál szindrómában” hunyt el. 

Ezzel szívrohamra utalhattak – de ha ez igaz, arról nincsenek ismeretek, mi okozhatta a szívrohamot.

Szombaton Navalnij szóvivője elismerte az aktivista halálát, hozzátéve, hogy szerinte gyilkosság történt. Kira Jarmis hozzátette: „Tudtuk, hogy van ebben kockázat, Alekszej is tudta. És tegnap mgölték őt, ahogy azt három éve tervezték” – fogalmazott a szóvivő.

Navalnij édesanyja és munkatársai aztán azt az értesítést kapták, hogy a holttestet nem adják ki egyelőre a hozzátartozóknak, mivel előbb megvizsgálják, mi okozhatta a halálát. Értesülések szerint két hétig fogják kémiai vizsgálatoknak alávetni a holttestet.

Kira Jarmis szerint ugyanakkor nem más történik, mint a nyomok eltüntetése. Navalnij édesanyját és ügyvédjét nem engedték be a hullaházba, és azt mondták nekik, hogy „a halál oka ismeretlen”, bár nem sokkal korábban még azt közölték velük, hogy „hirtelen halál szindróma” az ok.

Időközben egy köztéri kamera felvételei is előkerültek, amin az látszik, hogyan vihették át éjszaka folyamán, erős rendőri kísérettel a holttestet a börtönből a közeli város hullaházába.

Navalnij özvegye, Julia Navalnaja ezt követően videóval jelentkezett, 

amiben Vlagyimir Putyin orosz elnököt vádolta meg férje megölésével

és azzal, hogy most elrejtették a holttestet. Az özvegy szerint novicsok méreggel ölhették meg Navalnijt, most pedig a nyomok eltüntetése zajlik. Julia Navalnaja szerint férjét azért ölték meg, „mert Putyin nem tudta megtörni”, és fogadalmat tett, hogy megtalálja majd, ki és hogyan követte el ezt a tettet.

Vlagyimir Putyint – aki soha nem mondta ki Navalnij nevét megszólalásaiban – értesítették az ellenzéki aktivista haláláról. Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő szerint a vizsgálatok az orosz jog alapján történnek.

Az elmúlt napokban több mint 400 embert állítottak elő 32 különböző orosz városban

a hatóságok Navalnij halála nyomán. Egy jogvédő szervezet szerint olyanokat is, akik virágokat vittek Navalnijról szóló megemlékezésekre.

A nemzetközi reakciók is megszülettek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint „egyértelmű, hogy Putyin megölette Navalnijt”, és szerinte „Putyint nem érdekli, ki hal meg, csak a hatalomban maradás érdekli”. David Cameron brit külügyminiszter, korábbi kormányfő azt mondta: „Putyint el kell számoltatni ezért. Senkinek ne legyenek kétségei Putyin rendszerének szörnyű természetéről ezek után.”

Joe Biden amerikai elnök arról beszélt: 

Navalnij halála „valószínűleg valami olyannak a következménye, amit Putyin és a bűnözői tettek”.

Az orosz külügyminisztérium ugyanakkor türelemre intette az Egyesült Államokat, mondván, várják meg az orvosi vizsgálatokat az elhalálozás kapcsán.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Fotó: MTI/EPA/Babuskinszkij kerületi bíróság

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
muszlim1970
2024. február 21. 07:02
CIA ügynök!Az asszony is az!Mekkora kár ezért a geciért!
ToIeranciaterror
2024. február 20. 20:02
Azt is irkálják a neten, hogy navalnij már el volt cserélve az egyik orosz ügynökre, akit németországban kaptak el. A nyugat azért lövette le a fogolyszállító gépet, mert azt hitték navalnij is rajta van...
Falióra tábornok
2024. február 20. 17:06 Szerkesztve
mi sem bizonyítja jobban, hogy putlernek és az fszb-nek semmi köze a dologhoz, mint az, hogy rejtegetik a holttestet :DDDD
counter-revolution
2024. február 20. 16:39
Judeojenki és ukrán érdek volt a halála.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!