Európa „beteg embere” magával ránthatja a magyarokat is

2024. február 10. 22:19

A német gazdaság komoly megtorpanásának a magyar gazdaságra nézve is jelentős következményei lehetnek. „A nemzetközi környezet a következő időszakban inkább visszatartó erő lesz, mint támogató” – mondta az Indexnek a Mathias Corvinus Collegium Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője.

2024. február 10. 22:19
Vishay - Construction site

A januári kifejezetten biztató infláció (3,8 százalék) után néhány adat azt valószínűsíti, hogy tavaly év végén és idén év elején visszaesés volt a hazai gazdaságban – írja az Index. A cikkben felsoroltak szerint  decemberben negatívba fordult a termék-külkereskedelmi egyenleg. Az export euróban számított értéke 7, 8 százalékkal, az importé 8,6 százalékkal volt kisebb tavaly decemberben az előző év azonos időszakához képest. A kiskereskedelmi forgalom volumene szintén csökkent az előző év azonos időszakaihoz képest, a legnagyobb probléma viszont az, hogy az ipari termelés volumene is jelentősen zuhant 2023-ban 2022-höz képest. 

Mindezzel összefügg, hogy az eurózóna gazdasága tavaly épp hogy elkerülte a technikai recessziót, 

miközben a német gazdaság gyenge teljesítménye folytatódott, „változatlanul kiérdemelve az Európa beteg embere címet”

 – összegezte korábban egy elemző. 

Pedig, írja az Index, Németországon mint az unió gazdasági motorján múlhat egész Európa sorsa. Sőt, Magyarországé is, hiszen hazánk német gazdasági kitettsége igen nagy: 2021-ben az export, 26, az import 24 százaléka német érdekeltségű volt.

Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője az Indexnek elmondta, „ha a német ipar termékei iránt globális szinten erős a kereslet, az a mi outputjaink irány is növeli az igényt, ami felfelé húzza a magyar GDP-t, a foglalkoztatást és a béreket is. Ugyanígy a német termékek iránti nemzetközi kereslet lanyhulása rossz hír számunkra is.

A német foglalkoztatási ráta a koronavírus-válság alatti visszaesés után most 77-78 százalékos sávban stagnál, nagyjából 46 millió foglalkoztatottal, ezt a kedvező mutatót Sebestyén Géza szerint árnyalja a munkanélküliség 2022 óta való folyamatos emelkedése. Mindeközben a német GDP-növekedés is csökkenő irányt vett. 

Mindez azért is probléma, mert Magyarországnak messze Németország a legfontosabb külkereskedelmi partnere, de persze akadnak azért mások is. Az MCC Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője szerint import tekintetében Lengyelország, Ausztria és Szlovákia fontosak még számunkra, illetve Kína, export szempontjából pedig célországok még Olaszország, Románia és Szlovákia, Ausztria, Lengyelország, Francia- és Csehország. 

Németország gazdasága ráadásul ugyanazzal a problémával küzd, mint a legtöbb európai állam: elöregszik a lakosság. Sebestyén Géza arra hívja fel a figyelmet ezzel kapcsolatban, hogy a németeknél a termékenységi ráta 1,6, 

vagyis a lakosság öregszik, ami a társadalombiztosítási és egészségügyi rendszerére nézve egyaránt terhelő. 

Erre a bevándorláspárti politika az egyik reakció, miközben a németeket nemcsak ez a probléma, hanem a nemzetközi gazdasági fluktuációk, illetve a verseny erősödése is negatív módon érinti; Kína egyre erősebb gazdasági konkurenciája a germánoknak.  

Bár Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter rendre hangsúlyozza, hogy az idei év itthon már biztosan a növekedésről szól, az elemzések szerint a német gazdasági nehézségek rontják majd a mi kilátásainkat is. 

Sebestyén Géza ugyanakkor azt is kiemelte: számunkra leginkább az európai piacok fontosak, „amelyek azonban a háború, a szankciók, az energiaárak drámai emelkedése és az inflációs sokk miatti magas kamatok okán jelenleg is komoly szembeszéllel küzdenek”.

Ugyanakkor, véli az MCC szakértője, 

a másik oldalról Magyarország egyértelműen maga mögött hagyta az inflációs sokkot, ami a gyors és célzott gazdaságpolitikai reakcióknak köszönhető, melyekben egyaránt részt vett a Magyar Nemzeti Bank, a kormány és a Gazdasági Versenyhivatal is”. 

Szerinte optimisták lehetünk a tekintetben is, hogy a pozitív folyamatokat erősítik a meginduló uniós pénzek is, nem véletlen, hogy „a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is magas növekedési rátákat becsült hazánk tekintetében a következő évekre”. Így nincs másra szükség, mint a további gazdasági élénkítésre.

Nyitókép: Schleswig-Holstein, a chipgyártó Vishay bővíti itzehoe-i gyártóüzemét, és 150 új munkahelyet tervez létrehozni. (Christian Charisius/ dpa Picture-Alliance via AFP)

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolakomarom
2024. február 11. 10:05
mar a tavalyi GDP novekedes (csokkenes) is magyarorszagon volt a legrosszabb, rosszabb mint a nemet s a szinten nemetekbol elo cseh, szlovak, lengyel, roman gazdasag megse kotlott meg hagynek erre idot
2024. február 11. 04:48 Szerkesztve
A folyamatosan csökkenő erőforrások, a rendkívüli módon dráguló energia és az egyre durvább mértékű vagyoni különbségek miatt, kódolva van a társadalomban egy rövid időn belüli civilizációs összeomlás. Ezt bónuszként tetézni fogja a 2040-es évek vége felé bekövetkező klíma katasztrófa. Itt lenne az ideje, hogy az emberiség átgondolja a teljes életét, a létezésének értelmét ezen a bolygón. A monetáris alapokra épített, liberális, társadalmi berendezkedés, mára már egyértelműen megbukott gyökeres változás/változtatás kell(ene). Ha nem lép azonnal az emberiség, akkor nagyon keserves jövő vár majd rá, már ha lesz még egyáltalán jövője az embernek a Földön.
orokkuruc-2
2024. február 11. 02:30
Az AfD talán 30%-on áll, ugyanaz lesz , mint a lengyeleknél, hollandoknál. Még ha nyer is nem fog tudni kormányt alakítani a kis lemming hajlamú fritzek miatt. Véged, Németország.
starmind
2024. február 11. 01:25
Európának nem "beteg embere van" hanem Európa immár több évtizede (egyre durvuló) amerikai megszállás alatt van. Amúgy pedig nem beteg emerezni kellene, hanem minél gyorsabban megszabadulni az angolszász - leginkább amerikai gyarmati státusztól. Amíg ez nem sikerül, addig Európa nem lesz képes magához térni. Ébresztő Európa!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!