A Nyugat hanyatlik? Abszolút, de valójában mindenki hanyatlik

2023. július 04. 09:28

Ez az egy Európánk van, ezt kell megmenteni. Lázongóktól, tévutaktól, a totális káosztól. Kívüle légüres térben vagyunk.

2023. július 04. 09:28
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Napok óta rázzák Franciaországot posztmodern démonok. Annak következményei, hogy Nyugat-Európa nem látta a munkaerőben az embert és az ideológiában a mérget.

Mikor nagy kosárral markolták Észak-Afrikából a munkaerőt, gyártósorokra való fürge ujjakat, izzadni képes erős karokat láttak benne – de nem látták a kultúrát, az életformát, az értékrendet. És pláne nem látták azt, hogy nem egyes embereket hoznak be, hanem jelenvaló és leendő családokat. Asszonyokat és gyerekeket ültettek a gyökereiktől távolra,

és csodálkoztak, miért nem nőttek a zsíros francia földben semmivé.

Pedig a Hamidouk, Benacerrafok és Maaroufik papíron ugyanolyan franciák, mint a Dubois-ok, a Laurentek meg a Baudet-k. Hol a hiba?

Itt az eredmény. Egy tizenhét éves csődtömeg, aki pars pro toto gyökértelenül lebeg a francia külvárosi éjszakában. Nem bérgyilkos, nem drogbáró, nem emberkereskedő – csak semmi köze a francia államhoz. Nem úgy vezet, ahogy a franciák (értsd: legális francia rendszámmal és jogosítvánnyal), nem úgy bánik a rendőrrel, ahogy a franciák (értsd: ott maradnak, ha a közeg akar tőlük valamit), nem úgy végzi az iskoláit, ahogy a franciák (értsd: bejárnak). Nem csoda, hogy a francia rendőr nem tud vele mit kezdeni.

Moshatja a liberális sajtó havas patyolatra, Nahel akkor sem volt rendben.

George Floyd sem volt rendben. Masszív rendszerkudarc tünete mind a kettő, akikre csak két rossz megoldást tud a rendszer: hagyni őket tovább jogosítvány nélkül vezetni a hamis lengyel rendszámú Mercit a semmibe, mint történik ezerből kilencszázkilencvenkilencszer. Vagy ezerből egyszer lelőni őket. Amiből meg botrány van. Joggal. A saját kudarcodra a más vére nem megoldás.

És mikor lapátolták át Észak-Amerikából az ideológiát, abban is csak az értéket látták. Régi gyarmati bűnök megbűnhődését, rossz struktúrák felszámolását, gyengék megerősítését, kicsik felemelését. Nem csinál a kritikai rasszelmélet, a posztkoloniális világmagyarázatok meg a többi ideológia idegméreg semmi rosszat, persze. Csak a részben a rendszer, részben a maguk hibájából másodrangú állampolgárként a semmiben lebegő millióknak a fülébe súgja a mézédes, egyszerű választ: miattuk élsz így. A francia rendőr miatt, a nyolcvanéves pap miatt, a polgármester miatt. Nem te nem vagy idevaló, hanem ők nem adnak. Mit graffitiznek most a francia tűzfalakra, mit firkálnak francia rendőrautókra, mi zeng ezer meg tízezer arab torokból? „Pas de justice, pas de paix”. Na, hát ezt sem Toulouse-ban találták ki. Rábízom a nyájas olvasóra, honnan ismerős ez angolul.

A huszonszázalékos magyar infláció, az omladozó magyar oktatás meg a külpolitikánk szilánkjai között persze lehet röhögni azokon, akik azt mondják, hogy a Nyugat hanyatlik.

De lángoló francia utcákon most kicsit kevésbé harsány a röhögés.

Őket most nem Európa versenyképessége, a tanárbér meg az infláció érdekli (utóbbi egyébként is 5,3 százalékos, kit zavar), hanem az, hogy saját rossz döntéseik nyomán szétszakad és felég a hazájuk. Ez hanyatlás. Pont.

Persze miközben a Nyugat hanyatlik, mindenki más is hanyatlik

– ez az, amit nem bontanak ki a jó évszázada velünk élő „nyugathanyatlisták”: Oroszország egy értelmetlen háborúval nyírja ki a jövőjét, Kínában a durranó hitelbuborék és a covid dilettáns kezelése a szemünk láttára vet véget a gazdasági csodának, az Egyesült Államok lakóinak jólétét felzabálják a mérhetetlenül egyenlőtlen vadkapitalizmus oligarchái, miközben a katonaipari komplexum szorgos kezei új hidegháborút kotyvasztanak, Afrika és Dél-Amerika néhány üde színfolttól eltekintve egy helyben toporog, Japán nemes egyszerűséggel kihal. Nem az a gond a Nyugat hanyatlásával, hogy bárki másénál súlyosabb lenne. Dehogy.

A gond a Nyugat hanyatlásával az, hogy a világ összes többi hanyatló pontjával ellentétben a Nyugat a miénk. Ez az egy Európánk van, ezt kell megmenteni. Lázongóktól, tévutaktól, a totális káosztól. Nincs B terv, kívüle légüres térben vagyunk. Magyarországot nem lehet áthelyezni Kelet- vagy Közép-Ázsiába. Vagy a Nyugattal hanyatlunk, vagy részesei leszünk a rendbehozatalának. Nincs kimaradás, nem járunk jobban azzal, ha bekapcsolódunk valaki más hanyatlásába.

Franciaország káoszba süllyedésére a jó ösztönválasz nem a „na, ugye”. A jó ösztönválasz a „miben segíthetek”. Minden külső problémánál előrébb való a belső szétszakítottság leküzdése; az „európai egység”,

az a bullshit, amelyet mindenféle értelmetlen javaslatok átgyömöszölésére évtizedek óta használnak Belgiumban felnőtt aranyfogak,

valójában a francia rendőr és Nahel egységét jelenti. A migráció ledugózásán túlmenően – ami olyannyira common sense, hogy most már az Európai Bizottság is elkezdett azon dolgozni, hogy az egykor Törökországgal kötött megállapodás mintájára a továbbiakban legkésőbb Észak-Afrikában oldja meg a fekete-afrikaiak problémáit, de inkább még előbb – bizony választ kell találni arra, hogy milyen Európában és hogyan teremtsünk otthont annak a több generációnyi arabnak, akiknek az útlevél szerinti haza oly nyilvánvalóan nem otthon, másikat viszont már soha nem láttak. Állampolgárokról beszélünk, a kitoloncolás nem opció.

Hogy nem az Egyesült Államok ideológiai szemete a megoldás, az egészen biztos; 

ha George Floyd ideológiai közegét importáljuk, az meglepő módon ott is George Floydhoz vezet, ahol rabszolga lába a földet soha nem tapodta. Innen látszik, hogy a lázító sérelmi ideológiáknak a hatékony lázító működéshez még valódi táptalaj, igazi sérelem sem kell. Mielőtt stratégiai autonómiáról akár csak álmodhatnánk, a gondolati autonómián kell dolgoznia Emmanuel Macronnak és mindannyiunknak, akik a Nyugatot szeretjük. És akik értjük, tudjuk, hogy nincs másik hazánk, nincs másik házszámunk kívüle.

Nyitókép: MTI/AP/Christophe Ena
 

 

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yes_we_can
2023. július 05. 00:54
Értékelném,ha az "abszolút" szót NEM az "igen" helyett használnád!
valodi-2
2023. július 05. 00:21
"Mielőtt stratégiai autonómiáról akár csak álmodhatnánk, a gondolati autonómián kell dolgoznia Emmanuel Macronnak és mindannyiunknak, akik a Nyugatot szeretjük. És akik értjük, tudjuk, hogy nincs másik hazánk." - okos NER gyerek vagy, nyilván ezt is érted: "A Paraszt történetietlen. A paraszt az örök ember, a közös alap, függetlenül mindenféle kultúrától, ami a városokban honos. Megelőzi és túl is éli azokat, érzéketlenül, nemzedékről nemzedékre tenyészve, földhöz kötődő foglalkozásokra és képességekre korlátozódva, misztikus lélek, nyers, a gyakorlathoz tapadó értelem; alapja és soha ki nem apadó forrása a vérnek, amely a városokban a világtörténelmet csinálja.... A paraszt ősök unokájaként, jövőbeni unokák ősapjaként ereszt gyökeret a földbe. Az ő háza az ő tulajdona; nem a testnek és a javaknak néhány évre szóló illékony együttléte ez, hanem az örök föld és örök vér, tartós és bensőséges egymáshoz kötöttsége..." (Oswald Spengler)
valodi-2
2023. július 05. 00:10
Hangillat-nak: "A precíziós gazdálkodás gyakorlatában robotkormányzás által vezérelt erőgép műveli a földeket, az erőgép által vezérelt munkagép minimális átfedéssel, nagy pontossággal juttatja ki az inputanyagokat." Fekete István még így írt a kívánatos jövőképről 1938-ban, Zsellérek c. könyvében: „ - Adjatok neki földet, hogy ... egy kicsit könnyebb és sokkal emberibb élete legyen. Egyszóval, adjátok meg neki azt a könnyen megadható jólétet, ami megnyitja előtte e távlatokat, hogy ne csak a maga barázdájáig, faluja széléig, hanem az ország határáig lásson. - Nem megy ez máról holnapra... - Ezt mondják már pár száz éve. De hát az Istenért, induljunk már el egyszer! Ki tudja, milyen viharok lógnak a levegőben, ki tudja, mikor kellene megint félmillió paraszt, félmillió szuronyos, puskás paraszt, aki most már tudná, miért harcol...” Te mit gondolsz, az unokád életét/ételét melyik változat képes biztosítani?
Hangillat
2023. július 04. 17:34
Idióták létrehozta idióta társadalmak. Idióta választ adni? Legkevesebb három gyerek vállalása a harmincadik életévig, családra kialakított nevelés. Foglalkoztatás előbb -'gyerekmunka' napi két órában? A régi paraszttársadalomban öt éves kortól mindenkinek volt tennivalója. Gyermektelenségi adó- Kanada, Rákosi-kor? 'Ronda', balesetes emberek kivételek? Genderes idióták jogásztól pszichológusig tilalom alá. Szeretet vezérelte életvezetés nélkül reménytelen. A statisztikák értői évtizedekkel előre helyesen prognosztizáltak- migráns, gender stb nélkül. A szabadosság szenvedő rabszolgáinak sorsát szánják a többségnek? Legelőször is az EU, EP idiótáktól kell megszabadulni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!