Az utóbbi idők slágere a „Románia megelőzte Magyarországot” topik

2023. november 29. 17:09

Az egész térséget biztosan nem előzte le életszínvonalban. Sőt.

2023. november 29. 17:09
Demkó Attila
Demkó Attila
Facebook

„Írom épp a havi Magyar Nemzetes cikkemet – most a reális valóságérzékelés fontosságáról lesz szó – Magyarország helyzetét illetően (is).

Az utóbbi idők slágere a »Románia megelőzte Magyarországot« topik.

A legtöbbet idézett adat az egyéni fogyasztásé vásárló erő paritáson. Eszerint a magyar egyéni fogyasztás 72 százaléka az EU átlagnak, a román 88 százaléka. Amíg eddig olvasunk – és tovább ritkán megy egy a hazai sajtóban megjelent cikk – az adat nemhogy megdöbbentő, hanem sokkoló. Csakhogy meg kell nézni a többi országot. Hogy az átlagromán többet fogyasztana nem csak egy magyarnál, hanem egy szlováknál (73), észtnél (79), csehnél (83), spanyolnál/portugálnál (85), lengyelnél (86) sőt egy írnél (87)? Ez több, mint sokkoló – ez hihetetlen.

 Papíron Íroszág Luxemburg után az EU leggazdagabb állama – és nem papíron is jóval fejlettebb első, második és harmadik ránézésre is, mint Románia. Aki valamennyire is ismeri Európát, első ránézésre tudja, hogy ez az adat nem tükrözi a valóságot. 

A linkben pedig egy másik adatsor – szintén EU-s. Na ezzel érdemes összevetni a román fogyasztási adatot.

Az persze nem kétséges, hogy Románia az 1990-es, rendkívül alacsony szintről sokat fejlődött, és ez mindenképpen figyelemreméltó - de az egész térséget biztosan nem előzte le életszínvonalban. Sőt.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitóképen Covid-igazolvány ellen tüntető román állampolgárok 2021 decemberében. Fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lacika-985
2023. november 30. 08:29
Románia megelőzött mindenkit a csicskaságban , a drága életszinvonalban , a nyomorban és még sorolhatnám . Az hogy sokat költenek az kizárólag azért van mert minden szart aranyáron adnak .. Kifizetik a mindennapi megélhetéshez a legszükségesebbeket és utána nem marad másra mint a nyomorgásra .. Na ebben tényleg megelőzött mindenkit . Tudom miről beszélek , ebben a nyomorúságban élek
Akitlosz
2023. november 30. 02:23
Ahogyan Budapest sem előzte le Bécset és Berlint életszínvonalban, bár a Mandiner ezt állította többször is. S persze Magyarország sem előzte le Portugáliát. Na persze ki milyen statisztikát használ. A PPP-s az mind kamu.
Ehetős Odó
2023. november 29. 20:38
Oláhország egy lepratelep. Elég egy rövid látogatás náluk. Nagyon rövid, mert egy hosszabb kibírhatatlan.
Kanmacska
2023. november 29. 20:04
A román személyi vagyon a fasorban sincs a magyar vagyonhoz képest. Csaxólok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!