Tarjányi: A terroristáknak is van forgatókönyvük

2023. október 22. 20:48

A Hamász élő pajzsként akarja használni az izraeli túszokat, így a gázai célpontok bombázása, vagy egy szárazföldi különleges akció általi támadása sokkal kockázatosabbá vált Izrael számára – vélekedett a biztonságpolitikai szakértő az ATV Ostrom című műsorában.

2023. október 22. 20:48
null

Tűzszünetért cserébe engedne el izraeli túszokat a Hamász – adta hírül sok csatorna pénteken, de Tarjányi Péter szerint ez inkább egy időhúzó taktikai lépés lehet a terrorszervezet részéről: nekik minden nap egy felkészülési lehetőség a várható izraeli szárazföldi akció előtt, míg Izrael nem teheti meg, hogy ilyen diplomáciai egyeztetésekre vesztegesse az idejét.

Az ATV Ostrom című műsorának vendége szerint a Hamász hideg logikával élő pajzsként akarja használni az izraeli túszokat, az övezet olyan pontjaira vitték őket, ahol a szervezet logisztikai, utánpótlási, hadianyaggyártási egységei fekszenek, így ezen területek bombázása, vagy egy szárazföldi különleges akció általi támadása sokkal kockázatosabbá vált Izrael számára. Tarjányi Péter szerint 

egy ilyen helyzetben a kiszabadításuk szinte lehetetlen, hiszen még az utolsó pillanatban is lelőhetik őket a fogvatartóik.

A túszszedés másik összetevője, hogy ezzel belpolitikai válságot tudnak kiváltani az emberrablók, hiszen óriási társadalmi nyomás nehezedik az izraeli kormányra a túszok kiszabadítására.

A humanitárius folyosók ügyében Tarjányi szkeptikus volt: az ilyen úton eljuttatni szándékozott szállítmányokban mindig megpróbálnak fegyvereket, kommunikációs eszközöket becsempészni az adott területre, így a biztonsági folyosók mindig problémás megoldások az ostromló fél számára.

A biztonságpolitikai szakértő abban egyetértett a Hamász és Oroszország között párhuzamot vonó amerikai elnökkel, Joe Bidennel, hogy 

mind a palesztin terrorszervezet, mind az orosz hadsereg használta eszközül a terrort, 

az orosz hadsereg háborús bűncselekményeket hajtott végre. Ugyanakkor abból a szempontból is igaz lehet a párhuzam, hogy mind az orosz, mind az izraeli hadsereg civil célpontokat is lövet.

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy a libanoni határnál a Hezbollah részéről és a ciszjordániai palesztin területeken pedig a lakosság oldalán észlelhető mozgolódás. Az izraeli erők valóban szárazföldi hadműveletre készülnek, az izraeli védelmi miniszter szerint hetekig elhúzódó akciósorozat lehet, amelyre az izraeli társadalomnak fel kell készülnie.

A terroristáknak is van forgatókönyvük” 

– fogalmazott Tarjányi, aki szerint vélhetően a Hamásznak is van elgondolása, mit fog tenni, ha az izraeli hadsereg elkezdi a szárazföldi behatolást a Gázai övezetbe. Ráadásul a Hamász felhívása értő fülekre talált, Irakban amerikai bázisokat ért dróntámadás, és ilyen esetben a támadásoknak több hulláma lehet, az európai terrorista sejtek is aktivizálhatják magukat, így európai biztonsági implikációja is lehet egy ilyen helyzetnek.

Arra a felvetésre, miszerint egy izraeli politikus Oroszországot vádolta meg a Hamász rejtett támogatásával, Tarjányi elmondta: 

Izraelnek sok információja van az iráni érintettségről, 

hiszen Teherán iraki-szíriai területeken és a Földközi-tengeren keresztül juttatott el fegyvereket Gázába, és ezen fegyverek egy része orosz fegyverkereskedők révén került Iránhoz.

--

A beszélgetést itt nézheti meg:

--

Nyitókép: Izraeli katona Be'eri kibucnál a gázai határ közelében 2023. október 20-án  (forrás: RONALDO SCHEMIDT / AFP)

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akiaki
2023. november 12. 20:23
mit mondott, amit más ne tudna? semmit!
powerage
2023. október 22. 21:55
Tarjányi esetében a "szakértő" már annyira felhígított kifejezés, hogy akár homeopátiás boltokban is lehetne árulni a fazont.
GubZol
2023. október 22. 21:30
Hú bazz! Ezzel a tehetséggel és tudással hogy nem pukkan ki a feje ennek a manusznak...
rimimandiner
2023. október 22. 21:24
Tarjányi amolyan "félokos"...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!