Harari a Hamászról: A félelemkeltésen túl gyűlöletet is kelt milliók tudatában

2023. október 17. 20:46

„A Hamász különbözik más palesztin szervezetektől, mint a Fatah, és nem keverendő össze a palesztin nép egészével” az izraeli történész szerint.

2023. október 17. 20:46
null

Yuval Noah Harari izraeli író, történész, a jeruzsálemi Héber Egyetem történelem tanszékének professzora megosztotta gondolatait az izraeli-palesztin háború kapcsán, melyet a Kibic fordításában olvashatunk. Az írás eredetileg héberül jelent meg a Ynet portálon.

Lapunk is megírta, hogy az Izraelre rontó Hamász-erők egy zenei fesztiválra is rátámadtak, a mészárlás után több mint 260 holttest hevert a helyszínen. Az író ezzel kapcsolatban azt írja, hogy „a lélek összeroskad az ilyen borzalmak láttán”. 

Hogyan lehet megmagyarázni, hogy emberek ilyet tesznek? Mit remélt a Hamász elérni ezzel?” 

– tette fel a kérdést. Ahhoz, hogy megértsük a Hamász céljait, szerinte három dolgot kell kiemelni.

Először is a Hamász civilek és nem katonák megölésére és elrablására fókuszált. Másodszor a Hamász terroristái civileket – köztük gyerekeket és csecsemőket – kínoztak és gyilkoltak meg olyan brutalitással, amelyet terroristák csak elképzelni tudnak. Harmadszor pedig ahelyett, hogy megpróbálják elrejteni a borzalmakat, a Hamász gondoskodott arról, hogy azok nagy nyilvánosságot kapjanak. Maga vette fel és tette közzé a közösségi médiában a borzalmas videókat” – írta.

Terrorizmus, félelemkeltés

A történész úgy véli, hogy már láttunk hasonlókat korábban az Iszlám Államtól. „A konvencionális háborúzással ellentétben, amelynek célja a területfoglalás és a katonai képességek gyengítése, a terrorizmus egy pszichológiai hadviselés, amelynek célja, hogy félelmet keltsen” – hangsúlyozta.  

„Az olyan szervezetek, mint az Iszlám Állam vagy a Hamász meggyilkolnak különös kegyetlenséggel százakat azért, hogy rettegésben tartsanak milliókat. A félelemkeltésen túl a Hamász gyűlöletet is kelt milliók tudatában, legyenek azok izraeliek, palesztinok vagy bárki a világon. 

A Hamász különbözik más palesztin szervezetektől, mint a Fatah, és nem keverendő össze a palesztin nép egészével. 

Megalapítása óta nem hajlandó elismerni Izrael létezéséhez való jogát, és mindent megtett annak érdekében, hogy megakadályozza a békét izraeliek és palesztinok, valamint Izrael Állam és az arab világ között. A mostani erőszakos cselekmények egyik háttere az a békeszerződés, amelyet Izrael kötött néhány Öböl-menti országgal, és a remény a békére Izrael és Szaúd-Arábia között” – foglalja össze gondolatait a terrorszervezet „munkásságáról”.

Nyitókép: Haiszam Imad

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rugbista
2023. október 18. 20:03
Harari szerint nem kell félni a bevándorlóktól. Ezen felül fataró, férje van, tehát egy igazi erkölcsi toprongy. Ettől függetlenül ügyes propagandista és elég gyakran nyílt lapokkal játszik: ha igaz, készülnek az "új emberek", akik majd Istent játszanak.
Hillary Clinton bázisdemokrata
2023. október 18. 10:38
Harari is a bosszú népét képviseli
I_Isti
2023. október 18. 09:37
Ez egy gonosz ember. Még hogy homo deus... az ilyen aberrált kitalációk miatt van az, hogy az emberiség kollektív önvédelmi rendszerei, amelyek először az ember gonosszá válásától, aztán a gonosszá vált ember sátánná változásától kellene hogy megóvják a világot - nem működnek.
gyzoltan-2
2023. október 18. 08:48
"A félelemkeltésen túl gyűlöletet is kelt milliók tudatában" Talán ez Izrael, a zsidóság esetében is elmondható, tapasztalható!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!