Fájhat, de igaz: kéz a kézben jár Nyugaton a bevándorlás és antiszemitizmus

2023. október 14. 16:03

Mennyire igaz az állítás, hogy a nyugati muszlimok nagy része antiszemita? Van-e köze ennek a tüntetésekhez Izrael Hamász elleni háborúja idején? Körüljártuk!

2023. október 14. 16:03
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Napjaink sajtója tele van felkavaró képekkel: muszlim vagy bevándorló hátterű tüntetők tömegei éltetik a Hamász borzalmas terrortámadását. Mi lehet a háttérben? Egy 2009-es, az Egyesült Királyságra fókuszáló tanulmány szerint „kevés, muszlimok között végzett közvélemény-kutatás tartalmazott antiszemitizmusra vonatkozó kérdéseket” Nyugat-Európában.  Néhány használható kivétel azonban ismert. Az első, témánkba vágó kutatást 1997-ben végezték németországi török származású fiatalok között, akiknek 33,2%-a egyetértett a feltevéssel, miszerint a cionizmus veszélyt jelent az iszlámra.

Ezt is ajánljuk a témában

Egy 2004-es, 10 ezer svéd diák által kitöltött felmérés hat olyan kérdést tartalmazott, amely antiszemita nézeteket vizsgált.

A muszlim diákok 8,3%-a értett egyet a felmérés szerint egyes antiszemita nézetekkel,

míg a nem muszlim diákoknak csupán 3,7%-a.

A Populus 2005-ös felmérése szerint a brit muszlimok 53%-a szerint a zsidóknak túl nagy a befolyásuk a brit külpolitikára, 46%-uk szerint a zsidók irányítják a médiát és a politikát, és 37%-uk szerint a zsidók legitim célpontok a „közel-keleti igazság ügyében” vívott küzdelemben.  Egy 2006-os Pew-felmérés szerint a brit muszlimok 47%-a tekintett negatívan a zsidókra, míg ez a szám a többségi társadalom körében 7% volt. 

A felmérés szerint a franciaországi muszlimok 28%-a tekintett negatívan a zsidókra, 

a nem muszlim franciáknak azonban csak 13%-a. Németországban a muszlimok 44%-a, a nem muszlimoknak azonban csak 22%-a vélekedett így.  
Egy 2009-es, a dán Aarhus Egyetemen végzett felmérés török, pakisztáni, szomáliai és palesztin bevándorlók nézeteit hasonlította össze honos dánokéval. A felmérés eredménye szerint előbbiek között az antiszemita sztereotípiákat vallók aránya 75% volt, míg a dán etnikumú egyének között 20%.

Minden baj oka: Izrael

Hasonló eredményekre jutott három, a német kormány által megrendelt vagy támogatott felmérés. Az első ilyen kutatás 2007-ben megállapította, hogy a muszlim bevándorló, nem muszlim bevándorló és honos német diákok közül 

a muszlim diákok utasították el legjobban a zsidókat (15,7%).  

A második (2009–2010 között) végzett felmérés szerint a németországi muszlim fiatalok 25%-a egyetértett a két állítással, miszerint a Közel-Kelet minden bajának oka Izrael, és hogy a zsidóknak távozniuk kell a Közel-Keletről. (Az állításokkal a nem muszlim német fiataloknak 5%-a értett egyet).

A harmadik, öt éven át végzett és hat országot – Ausztria, Belgium, Franciaország, Németország, Hollandia, Svédország – átfogó, 2013-ban zárult kutatás, amelyet a WZB berlini társadalomtudományi központ végzett el török és marokkói hátterű emberek megkérdezésével, arra jutott, hogy a válaszadók 45%-a szerint „nem szabad megbízni” a zsidókban.  S ugyan nem a német kormány támogatásával készült, ám érdemes idézni azt a 2010-es, németországi diákok között készült felmérést, amelyben azzal az állítással, miszerint „az én vallásomban figyelmeztetnek minket, hogy ne bízzunk a zsidókban”, a török hátterű diákok 15,2%-a, a különböző arab országokból származó diákok 18,2%-a és a kurd diákok 20,8%-a értett egyet. A nem bevándorló hátterű diákoknál az egyetértők aránya 2,8% volt.

2011-ben holland nyelvű brüsszeli középiskolák diákjai között végeztek felmérést, amelyek alapján

a muszlim diákok 56,8%-a értett egyet azzal, hogy „a zsidók a világon mindent uralni akarnak”, 

29,9%-uk azzal, hogy „a zsidók azt hiszik, jobbak mindenkinél”, 28,6%-uk azzal, hogy „ha zsidókkal üzletelsz, különösen óvatosnak kell lenned” és 28,4%-uk azzal, hogy „a zsidók háborúra uszítanak másokat”. A nem muszlim diákok sorrendben 10,5%-ban, 12,9%-ban, 12,9%-ban és 7,7%-ban értettek egyet a fenti állításokkal – mindegyik esetben „alulmaradva” muszlim diáktársaikkal szemben.  2013-ban genti és antwerpeni muszlim diákok között ismételték meg a felmérést, akiknek 45–50%-a értett egyet különböző antiszemita sztereotípiákkal. A nem muszlim diákok 10%-a értett egyet hasonló nézetekkel a felmérés során.

Antiszemitizmus és terrorista szervezetek

A holland kormány 2015-ös felmérése szerint, amelyet a holland Verwey-Jonker Instituut társadalomkutató intézet végzett el, a holland muszlimok 12%-a „nem pozitívan” tekint a zsidókra, míg a nem muszlim holland lakosság esetében ez a szám 2%. A holland muszlimok 40%-a „nem pozitívan” tekint az izraeli zsidókra, ugyanez a szám a nem muszlim lakosság körében 10%.

 A cionizmusra a holland muszlimok 66%-a tekintett „nem pozitívan”, 

míg a nem muszlimok 6%-a érzett csak ugyanígy; ám Izrael állam megítélése terén volt a legnagyobb az eltérés: a muszlimok 62%-a tekintett „nem pozitívan” a zsidó államra, szemben a nem muszlimok körében tapasztalható 13%-os aránnyal.  Érdemes megjegyezni, hogy a brit Institute for Jewish Policy Research 2015-ös felmérése szerint azon brit lakosok körében a legnépszerűbb az Iszlám Állam és a Hamász, akik a leginkább elítélik Izraelt.  Az ADL 2015 nyarán külön a nyugat-európai muszlim közösségekre fókuszálva végzett felmérést: eredményei szerint a belga muszlimok 68%-a, a spanyol muszlimok 62%-a, a német és az olasz muszlimok 56%-a, a brit muszlimok 54%-a és a francia muszlimok 49%-a vallott antiszemita nézeteket. Általánosságban a nyugat-európai muszlimok 55%-a bizonyult antiszemitának.

A két legfrissebb eredményért pedig ismét az Egyesült Királyságból érkező adatokhoz kell fordulnunk. Az ICM brit kutatóintézet hasonló eredményre jutott 2016-ban: a brit muszlimoknak mindössze 26%-a tekinti problémának az antiszemitizmust, míg az átlagos nem muszlim britek 46%-ának ugyanez a véleménye erről.

A brit muszlimok 35%-a egyetértett az állítással, miszerint a zsidóknak túl nagy hatalmuk van az Egyesült Királyságban,

szemben a nem muszlimok között tapasztalt 9%-kal.

Tehetsz róla, tehetsz ellene

A zsidók brit kormányra gyakorolt befolyását a brit muszlimok 31%-a érezte túl nagynak, szemben a nem muszlimok 7%-ával. A brit muszlimok 39%-a gondolta úgy, hogy a zsidóknak túl nagy a befolyásuk a médiára, a nem muszlim briteknek azonban csak 10%-a értett egyet ezzel az állítással. A zsidóknak a gazdaságra gyakorolt befolyását a brit muszlimok 44%-a érezte túl nagynak, szemben a nem muszlimok körében mért 18%-kal. A brit muszlimok 40%-a vélekedett úgy, hogy a zsidók hűségesebbek Izraelhez, mint az Egyesült Királysághoz.

A brit muszlimok 26%-a szerint a zsidók felelnek a világban tapasztalható háborúkért, 27%-uk szerint pedig a zsidók viselkedése felelős az antiszemitizmusért.

A brit Institute for Jewish Policy Research 2017-es felmérése szerint, míg a nem muszlim britek közel 80%-a fogadja el az állítást, miszerint a brit zsidók éppen annyira britek, mint a nem zsidó britek, ez a szám a muszlimok között 61%, a vallásos muszlimok között pedig 59%. Az állítást, miszerint a brit zsidók pozitívan járulnak hozzá a brit társadalomhoz, a nem muszlim lakosság közel 60%-a fogadja el, míg a muszlimoknak csupán 37%-a, a vallásos muszlimoknak pedig 34%-a. A brit muszlimok 28%-a, a vallásos muszlimoknak pedig 34%-a fogadja el az állítást, miszerint „a zsidók azt hiszik, jobbak másoknál”. Az állítással, miszerint „a zsidók mások kárára gazdagodnak meg”, a muszlimok 27%-a és a vallásos muszlimok 33%-a ért egyet. A muszlimok 27%-a, a vallásos muszlimok 32%-a ért egyet azzal, hogy „a zsidóknak túl nagy a hatalmuk az Egyesült Királyságban”. Az állítással, miszerint „a zsidók a saját céljaikra használják a holokausztot”, a muszlimok 25%-a és a vallásos muszlimok 29%-a ért egyet. A muszlimok 22%-a szerint a „zsidók érdekei eltérnek a nem zsidók érdekeitől”, és ezzel az állítással a vallásos muszlimok 28%-a is egyetért. (Az utóbbi öt állítással a nem muszlim többségi társadalom tagjainak mindegyik esetben kevesebb, mint 20%-a értett egyet). 

A fentiekből láthatjuk, hogy bár természetesen nem minden muszlim antiszemita, és mindenfajta általánosítást kerülni kell, 

az antiszemitizmus igenis súlyos probléma a nyugati muszlim közösségekben. 

Nem tűnik nagy logikai ugrásnak, hogy ezt összekössük a jelenleg látott, Hamász-párti tüntetésekkel, zsidóellenes arocitásokkal.

***

Források:
https://iibsa.org/wp-content/uploads/2012/08/Gunther_Jikeli.pdf
Günther Jikeli: European Muslim Antisemitism. Why Young Urban Males Say They Don't Like Jews (Bloomington, IN.: Indiana University Press, 2015).
Katrin Brettfeld, Peter Wetzels: Muslime in Deutschland. Integration, Integrationsbarrieren, Religion und Einstellungen zu Demokratie, Rechtsstaat und politisch-religiös motivierter Gewalt (Hamburg: Universität Hamburg, 2007).
Natasha Fatah: “After the Paris Attacks: Reflections on the Media”. In: After the Paris Attacks. Responses in Canada, Europe and around the Globe. Szerk. Edward M. Iacobucci, Stephen J. Toope (Toronto, Buffalo, London: University of Toronto Press, 2015), 121–130.
Antisemitism among young people in the Netherlands – Causes and trigger factors. The Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA), 2015. június 16. https://archive.jpr.org.uk/object-neth69

Jonathan Boyd, L. Daniel Staetsky: Could it happen here? What existing data tell us about contemporary antisemitism in the UK. Institute for Jewish Policy Research, 2015. https://www.jpr.org.uk/documents/JPR.2015.Policy_Debate_-_Contemporary_Antisemitism.pdf

Eliezer Sherman: ADL Poll Shows More than Half of Western European Muslims Harbor Antisemitic Beliefs. The Algemeiner, 2015. június 30. http://www.algemeiner.com/2015/06/30/adl-poll-shows-more-than-half-of-western-european-muslims-harbor-antisemitic-beliefs/

Sandy Rashty: Poll reveals more than a third of British Muslims believe ‘Jews have too much power in UK’. The Jewish Chronicle, 2016. április 11. https://www.thejc.com/news/uk-news/poll-reveals-more-than-a-third-of-british-muslims-believe-jews-have-too-much-power-in-uk-1.63563

L. Daniel Staetsky: Antisemitism in Contemporary Great Britain. A study of attitudes towards Jews and Israel (London: Institute for Jewish Policy Research, 2017).

Fotó: Unsplash

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kacsoh Dániel

Mandiner

Idézőjel

Nyilván nem. Míg Budapesten Izraellel vállaltak szolidaritást, a Nyugat nagyvárosaiban a palesztinokért tüntetnek.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. október 14. 20:29
A zsidóktól azt kell megtanulnunk nekünk magyaroknak, hogy hogyan lehet évezredekig, - akár még saját ország nélkül is -, túlélni, fejlödni, összetartani, sikeresnek lenni stb. olyannyira, hogy a Nobel-díjasok listáját vezetik, és sajnos az irigységét is elnyerje. A kulcsszó ehhez az ÖSSZETARTÁS. Ami nélkül nincs jövöje egyetlen népnek sem. De a túléléshez, - olyan körülmények között -, mint ami a zsidóknak jutott, az összetartásnak valami magas hatványára van szükség. Nehogy azt gondolja valaki, hogy túlzás a magyarok sorsát összehasonlítani a zsidókéval. Nem túlzás. Trianon során francia részröl komolyan felmerült Magyarország teljes felosztása a szomszédok között. Erröl éles viták folytak a gyöztesek között, titokban. Végül azért nem valósult meg, mert az angolok, - saját érdekböl -, ellene szavaztak. Nem akarták, hogy a közép-európai térség és ezzel a német érdekszféra túlságosan meggyengüljön, és igy a franciák megerösödjenek. Az lett volna sorsunk, ami a zsidóké.
Palatin
2023. október 14. 20:28
Sokan kérdezték tölem, hogy ha nyilvánvalók a migráció hátrányai, akkor az unió miért erölteti továbbra is. Igen, ez nem lenne logikus normális emberek között, de van rá magyarázat. Nyugat-Európa országai nagyon is jól látják, hogy az éveik meg vannak számlálva, az iszlám el fogja söpörni öket. De öket ma már legjobban az a rémálomkergeti az örületbe, nehogy a magyarok túléljék öket, és ott legyenek a temetésükön, ahogy azt gróf Aponyi Albert 1920 január 16-án Párizsban megigérte. Az a képzet pedig, hogy a halotti beszédet esetleg Orbán mondja felettük, egyenesen pánikrohamokat idéz elö náluk. Ezért kellene szerintük Magyarországot is terroristákkal elárasztani, hogy mi is velük pusztuljunk. Ez lenne a "szolidaritás" brüsszeli változata. Köszönjük, Verhofstadt úr, tartsátok meg... A nekrológon már dolgozunk.
Ehetős Odó
2023. október 14. 20:05
Kidobott pénz volt ez a temérdek kutatás. Sokkal olcsóbban is megmondtam volna az okosoknak. Sőt, Viktor már ingyen is megmondta 2015-ben, bár nem hegyezte ki ilyen kimondottan az ántisémitizmusra.
connorj
2023. október 14. 19:16
KELETEN REND VAN. https://vm.tiktok.com/ZGJTFQXtF/ 😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊 😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊 😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊 😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊😊
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!