Őszintén nem értem, hogy mit csinál most az ukrán vezetés

2023. szeptember 20. 09:26

Az elmúlt napokban Kijev nekiment a legfontosabb támogatójának – Lengyelországnak.

2023. szeptember 20. 09:26
Bendarzsevszkij Anton
Bendarzsevszkij Anton
Facebook

„Kezdődött mindez a szeptember 15-én lejárt, és az EU által meg nem hosszabbított ukrán gabonaimport tilalommal. A lengyelek, Magyarország, Szlovákia önálló hatáskörben hosszabbítottak. Fontos kiemelni, hogy ez csak az adott országba irányuló importra vonatkozik, az ukrán gabona tranzitja zavartalanul  folytatódhat Magyarországon vagy Lengyelországon keresztül.

Na erre az ukrán döntéshozók meglehetősen kemény nyilatkozatokkal reagáltak, majd pedig beperelték (!) az importtilalmat meghosszabbító EU-s államokat. Ezt már Varsó sem hagyhatta szó nélkül, és több fórumon üzent Kijevnek, tegnap pedig a lengyel elnök, Andrzej Duda is változtatott a feltehetően korábban megírt beszédén, és arról beszélt, hogy pereskedés helyett Ukrajnának »emlékeznie kellene arra, hogy mi mindent is kap Lengyelországtól«. A dolog lengyel oldalról nem állt meg ennyiben, és tegnap este bejelentették, hogy az ukrán menekülteknek nyújtott pénzügyi és lakhatási támogatás az év végével lejár, jövő évtől már nem kapnak lengyel támogatást.

És mi erre az ukrán válasz? Ahelyett, hogy visszakoztak volna, bejelentik, hogy ők is importtilalmat vezetnek be számos lengyel mezőgazdasági termékre, többek között almára, paradicsomra és káposztára.

Mindez nem tűnik egy jó stratégiának Kijev részéről, és még kevésbé előremutató. A helyzetnek azért is van komoly súlya, mert Lengyelországban kevesebb, mint egy hónap múlva (október 15-én) parlamenti választások lesznek, tehát ennek az ukrán feszültségkeltésnek komoly belpolitikai éle is van. Az ilyet annak idején a magyar kormány sem bocsátotta meg Zelenszkijnek, meggyőződésem, hogy a viszony ott siklott félre, az ukrán elnök közvetlen beszólása miatt a választások előtt. Ezt a lengyel kormány sem fogja megbocsátani, ezért is tűnik mindez komoly stratégiai hibának.

Az egyetlen logikus magyarázat az lenne, hogy Kijev már a lengyel ellenzékre, a Donald Tusk vezette polgári koalícióra (KO) teszi a voksát, de ez is egy meglehetősen rossz taktikának tűnik, hiszen minden mérés szerint a PiS jelenleg 39%-on áll a KO 29%-ával szemben.”

Nyitókép: MTI, EPA, Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. szeptember 20. 22:32
Az a stratégia, hogy megalapozzák az ürügyet és a NATO beavatkozást Ukrajna felosztásához. Abban ugye Lengyelország, Szlovákia, Magyarország és Románia lehetnek érdekeltek NATO részről. Amerikának már dolgoznia kell a háború lezárásán úgy, hogy azt sikerként adhassa elő. Márpedig, ha a NATO és az EU is nyer a háború lezárásával, akkor az bizony siker, akármi is lesz Ukrajnával.
Akitlosz
2023. szeptember 20. 22:28
"Őszintén nem értem" Őszintén elhiszem, de ebben mi a közhír? Ha nem érti, hát nem érti! Miért kell ezt nagy dobra vernie? S miért érzi úgy a Mandiner, hogy erről tudnia kell az olvasóinak?
Hohokam
2023. szeptember 20. 19:15
Primitív tapló arrogáns bunkók - erre telik tőlük most, ahogy az oroszoktól felszedett vékony kultúra levedlik róluk.
Hohokam
2023. szeptember 20. 19:05
Ostoba agymosott primitív bunkóként, amit bírnak - követelnek, fenyegetőznek és ordenáré módon cigánykodnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!