A Reuters Ukrajna EU-csatlakozásáról: „A legfőbb akadályt Magyarország jelenti”

2023. szeptember 14. 10:10

A lap szerint az EU-tagsági tárgyalások, amennyiben jóváhagyják Ukrajna csatlakozását, jelentős győzelemnek számítana Kijev számára a Moszkvával való konfliktusában.

2023. szeptember 14. 10:10
President Of Ukraine Volodymyr Zelenskyy At The European Council

Az EU-tagállamok decemberben döntenek arról, hogy Ukrajna megkezdheti-e a csatlakozási tárgyalásokat, amihez mind a 27 uniós ország egyhangú támogatására szükség van – írja a Reuters. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elismerően nyilatkozott arról, hogy Ukrajna az Oroszországgal fennálló konfliktus ellenére is előrehaladást ért el a tagjelölti státusz megszerzésében.

Ezt is ajánljuk a témában

Von der Leyen: Ukrajna jövője az EU-ban van

Az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédet tartott az EU helyzetéről. Az EB támogatja Ukrajna EU-csatlakozását, illetve Bulgária és Románia belépését a Schengeni övezetbe.

A tagjelölt országoknak azonban különböző politikai és gazdasági kritériumoknak kell megfelelniük, többek között a demokráciával, a jogállamisággal és a gazdasági normákkal kapcsolatos szigorú feltételeknek, mielőtt megkezdhetik az uniós tagsági tárgyalásokat. Júniusra Kijev a hét előírt lépésből kettőt teljesített, de további előrelépésre van szüksége olyan területeken, mint az igazságügyi reform, a korrupcióellenes erőfeszítések, a pénzmosás megelőzése, az oligarchák befolyásának csökkentése és a kisebbségi jogok javítása.

Franciaország és Németország várhatóan támogatni fogja a tárgyalásokat, ha a Bizottság pozitív értékelést ad.

Ukrajna számára a legfőbb akadályt Magyarország jelenti, különösen az Ukrajnán belüli magyarokkal való bánásmód tekintetében

– olvasható a cikkben. 

„Orbán Viktor magyar miniszterelnök melegebb kapcsolatokat ápol Moszkvával, és összeütközésbe került Kijevvel a magyar nemzetiségűek nyelvi jogai és más kérdések miatt, beleértve a magyarországi OTP Bank ukrán feketelistára való felvételét” – írja a szerző. Hozzáteszi, Magyarország ragaszkodik ahhoz, hogy az ukrajnai magyar közösség jogait figyelembe vegyék Ukrajna csatlakozásának értékelésénél.

A Reuters szerint az EU-tagsági tárgyalások, amennyiben jóváhagyják Ukrajna csatlakozását, jelentős győzelemnek számítana Kijev számára a Moszkvával való konfliktusában, valamint abban a törekvésében, hogy eltávolodjon az orosz befolyástól és a Nyugathoz igazodjon. Az ilyen tárgyalások általában évekig tartanak, és bonyolultak lennének Ukrajna számára, amely egy viszonylag szegény, még mindig háborúban álló ország, amelynek lakossága meghaladja a 40 milliót, és amely megváltoztathatja az EU gazdasági és politikai dinamikáját.

Hozzáteszik,

Von der Leyen felvázolt egy olyan Európai Unióról alkotott elképzelését is, amely nemcsak Ukrajnát, hanem Moldovát és a nyugat-balkáni országokat is magában foglalja.

Egyes tisztviselők arra számítanak, hogy a Bizottság pozitív ajánlást fog tenni Ukrajna tagsági tárgyalásaira, esetleg további feltételekkel, például a köztisztviselőkre vonatkozó szigorúbb vagyonnyilatkozati szabályok bevezetésével a korrupcióellenes erőfeszítések részeként.

 

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a Mandiner.hu számára.

Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szarvas-2
2023. szeptember 15. 15:13
Eunormák? "Jogállamiság"? Kisebbségi jogok? Nyilván,a Victoria Nudelmannak-aki a döntést valójában hozza-minden kosher. :)
trash5
2023. szeptember 15. 13:56
Ugyan már. Dehogy érdekli Orbánt a karpataljaiak iskoláztatasa. Azért még egy szót sem szólt, hogy orosz barátai sorban gyilkolják a kárpataljai katonákat. Akkor pont az érdekelné hogy milyen a nemzetisegi oktatás? Ez is csak egy hazugság.
citromosParizer
2023. szeptember 14. 18:25
akkor összegezve nem Magyarországon múlik, hanem az ukránokon, mert nekik kell a minimálisan elvárható kisebbségi bánásmódot biztosítani. amúgy jó lesz, ha felveszik őket, annál hamarabb fog bedőlni az egész korrupt USA csicska EU. aztán majd jöhet utána egy szimplán gazdasági és nem
ekeke1
2023. szeptember 14. 17:57
Megnéztem a cikk alján, kinek sikerült a Rajtersnél ebbe is Magyarországot belekevernie, mint "legfőbb akadályt"... Hát persze hogy than krisztina ettársnő. Miért is nem lepődtem meg...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!