A baloldali aktivista, aki miatt megbukhat Joe Biden kampánya

2023. szeptember 06. 08:23

Szoros verseny esetén a Demokrata Párt vesztét jelentheti egy progresszív professzor, aki úgy beszél mint egy baptista prédikátor, de úgy gondolkodik mint egy forradalmár. Bár semmi esélye a győzelemre, eddig hiába kérik a demokraták, hogy lépjen vissza: bemutatjuk Cornel Westet!

2023. szeptember 06. 08:23
Cornel West
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Cornel West az amerikai közélet ismert figurája, aki évtizedek óta rendszeres vendége a televíziós műsoroknak, ahová általában a faji kérdésekkel kapcsolatosan hívják. West dallamos, hosszú mondatokban beszél, mint egy baptista prédikátor, és mindenkit „testvérnek” és „testvérnőnek” szólít. Bár retorikáját áthatják a keresztény szólamok, ezeket progresszív ideológiákkal vegyíti.

A hetvenéves West, aki korábban több amerikai elitegyetemen is tanított, némi meglepetésre júniusban bejelentette: a Demokrata Párton kívül indul az elnökségért. A baloldali gondolkodó az amerikai Zöld Párt támogatásával szeretne felkerülni a szavazólapokra.

Az amerikai média eddig nem sokat foglalkozott a kampányával, azonban az Echelon Insights előrejelzése szerint, ha Trump, Biden, és West a három induló, akkor 

West akár 4%-át is elviheti a szavazatoknak. 

Ez pedig némi aggodalmat keltett a demokrata körökben. 

Cornel West az elmúlt évtizedekben egy olyan fontos értelmiségivé vált, akinek támogatását a demokrata jelöltek igyekezetek megnyerni. A magát demokratikus szocialistának nevező professzor 2008-ban támogatta Barack Obama kampányát, azonban hamar ellene fordult. Néhány évvel később a TIME magazinnak elmondta: 2012-ben már nem szavazott Obamára, mivel „képtelen volt egy háborús bűnösre szavazni”, 

és kijelentette: Obama gerinctelen, amiért középre pozicionálta magát. 

West gyakran kifakad az amerikai „neoliberális elitre”, amely szerinte mindkét pártot irányítja. 

2016-ban támogatta Bernie Sanders elnökjelölti kampányát. Most azonban úgy döntött ő maga fog próbálkozni. Több interjúban elmondta: „közepes képességűnek” tartja az Egyesült Államok politikai vezetőit, és nem érti, hogy annyi „rendes amerikai”  közül miért pont ilyen emberekre lehet csak szavazni.

Fenyegetés Joe Bidenre?

Az Atlantic magazin júliusban hosszasan elmélkedett azon: a Fehér Ház aggódik West elnöki kampánya miatt. Ennek oka igen egyszerű: 2016-ban már bezavart a demokrata oldalnak egy harmadik párti jelölt. Ez nem volt más, mint Jill Stein, aki a Zöld Párt színeiben fontos szavazatokat vitt el Hillary Clintontól, és jelenleg ő segíti West kampányát is. 

David Axelrod, Obama korábbi tanácsadója az Atlantic újságírójának elmondta: a demokraták nem figyelnek eléggé Westre. 

„2016-ban a Zöld Párt túlméretezett szerepet játszott abban, hogy a választás Donald Trump irányába billent. 

Most, hogy Cornel West a lehetséges jelöltjük, ez könnyen megtörténhet újra” – írta Axelrod az X (Twitter) oldalán. 

Axelrod azt is elmondta: 2020-ban is mindössze három államon és kicsit több mint 40 ezer szavazaton múlt Biden győzelme,

ha lett volna egy erős harmadik párti jelölt, könnyen Trump irányába dőlhetett volna a verseny. 

Hasonló aggodalmakat fogalmaztak meg más demokraták is, akik ellenzik West jelöltségét. 

A professzor szerint azok, akik rá fognak szavazni, valószínűleg egyébként egyáltalán nem szavaznának, és különösen nem szavaznának Bidenre vagy Trumpra. 

„Van ez a narratíva, szerintem egy hamis narratíva, hogy vannak, akik köztem és Biden között választanak. Nem, szerintem már eleve feladták Bident” mondta Cornel West az NBC News egyik műsorában. 

A demokraták aggodalmainak súlyosságát jelzi: Bernie Sanderst is bedobták West ellen. Sanders egy interjúban kijelentette: a progresszíveknek támogatnia kell a demokratákat, akár Trump a jelölt, akár bárki más. 

West úgy reagált: megérti „Bernie testvér” érveit, de ő nem ért egyet vele. 

„Szerintem a szíve mélyén tudja azt: 

a Demokrata Pártnak alapvetően nem áll szándékában, hogy felszólaljon a szegény és a dolgozó emberek érdekében.

Egy vállalati szárny dominálja a pártot, a külpolitikát pedig militaristák határozzák meg” – mondta a professzor. 

West több interjúban hangsúlyozta: komolyan gondolja a kampányát, és 2024 novemberéig szeretné vinni azt. 

Mindenkitől balra

Cornel West elsősorban a Demokrata Párt progresszív szavazóit szívhatja el, különösen azokat, akik nem kedvelik Joe Bident. Az Echelon Insights felmérése szerint leginkább az afro-amerikaiakat, a fiatalokat és a diplomásokat vonzza West. 

A Zöld Párt támogatásával induló jelölt három nagy célt fogalmazott meg

Az első: „a birodalom lebontása”.  A professzor 

jelentősen csökkentené az Egyesült Államok katonai költségvetését és felszámolná a NATO-t. 

A balos aktivista többször kifejtette: szerinte a NATO is felelős az orosz-ukrán háborúért, és ő minél előbb véget vetne a háborúnak ahelyett, hogy fegyvereket adna Ukrajnának. West gyakran tesz Izrael-ellenes kijelentéseket, és programjában is megemlíti, hogy elvenné a támogatásokat a zsidó államtól. 

Ami szociális tervei illeti, a programját a „demokrácia elszabadításának” nevezi. Dekriminalizálná a drogokat, kártérítést fizetne az afroamerikaiaknak és liberalizálná a bevándorlást. Harmadik programja az ambiciózus a „Bolygó megmentése” nevet kapta, amely a Green New Deal felélesztését ígéri. 

Mindezek szólhatnak a Bidenből kiábrándult demokratákhoz, de valószínűleg Trump szavazói nem fognak elcsábulni a kárpótolások vagy az olaj cégek megtámadásának terve hallatán. 

A demokraták aggodalma valószínűleg nem megalapozatlan Westtel kapcsolatban. 

A jelenlegi felmérések szoros versenyt ígérnek Trump és Biden között. Ha West 2024-ben rajta lesz a szavazólapon, potenciálisan nehéz helyzetbe hozhatja a demokraták jelöltjét. 

Nyitókép: Flickr/Gage Skidmore

 

 

 

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. szeptember 11. 22:02
Igazi káoszkapitány, aki majd egy 82 éves progresszív-demokratikus szoialistával fog szájkaratézni. Már alig várom, hogy ilyen futóbolondok kezébe kerüljön a világ.
Martell 2
2023. szeptember 07. 00:42
Szimpatikus program, vége lenne az USA világ feletti uralmának.
sensuscommunis
2023. szeptember 06. 12:13
A kígyó önnön farkába harap.
bodrigyuri
2023. szeptember 06. 10:01
Mondjuk ki tárgyilagosan a tényt! Ez egy zsidó kommunista.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!