A baloldal a jobboldalon erősödik, de van alternatíva

2023. augusztus 30. 10:40

Szanyi Tibor válasza Fodor Gábornak.

2023. augusztus 30. 10:40
null
Szanyi Tibor
Szanyi Tibor
Index

„Fodor Gábor a hétvégén kifejtett őszi politikai előrejelző cikkében azon lamentál, hogy a magyar polgárok helyzete egyre rosszabb, egyre nehezebben élnek. Ennek okát részben a baloldal hiánya, az uniós pénzek körüli, kormánypárttal való együttműködés elmulasztásában látja. Fodor álláspontja nem sokban különbözik a mai politikai osztályok fősodratától. Illeszkedik abba a rendszerpárti véleményvezérek által kiásott mederben folyó vitába, mely ügyesen zsilipel át azokon a tényleges törésvonalakon, amelyek a feketét és a fehéret, a jobb és balt elválasztják. Hozzájárul ahhoz, hogy az uralkodó média elit jelentős része félredefiniálja a politikai irányokat, és tudatosan kifelejtse azokat az újonnan megjelenő baloldali politikusokat (és folyamatokat), amik a narratíváját megcáfolnák, amelyek az általuk felépített politikai törésvonalaknak új dimenziót adnának.

Abban egyet kell értenem Fodorral, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a közelgő elnökválasztás meg fogja határozni a magyar kormánypárt kommunikációját az előttünk álló hónapokban, mégpedig a Fodor által vázolt narratíva mentén.

Vagyis, hogy a republikánus képviselő, Trump, az amerikai elnyomott nép választottja, aki az igazságot képviseli Bidennel, a hadiipari komplexum fejével szemben. Biden fejére olvassák, hogy az orosz–ukrán háború felkorbácsolásával az európai (és amerikai) lakosok legfőbb ellensége. Ennek az értelmezésnek az esszenciáját hallhattuk Tucker Carlson szájából is, akit a magyar kormány Budapestre cibált, hogy az általa elítélt liberális identitáspolitika ellenében identitáspolitizáljon.

Hatalmas cinizmus, ahogy a kormánymédia egyfelől »sztárújságíróként« emlegeti Carlsont, minden szavát issza, miközben politikája igazolására használja, másfelől viszont amikor az amerikai nagykövet, Pressman véleményéről van szó, kikéri a külső beavatkozást, és imperializmust kiált. Ezzel ellentétben a baloldal álláspontja egyértelmű: nem kérünk se Pressmanból, se Carlsonból, vívják meg az amerikaiak máshol az identitáspolitikai harcukat, mi nem biztosítjuk számukra a csatamezőt. A magyarok gondjait csak magyarok érthetik, csak a mi érdekünkben áll a saját sorsunkon és életünkön javítani, ezért ellenezzük úgy a demokrata, mint a republikánus véleményvezérek importálását.”

Fotó: Ficsor Márton

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ördöngös pepecselés
2023. szeptember 01. 09:53
ha bírtad volna az ivást Gyurcsánnyal kapitány akkor nem lehetnél bölcs. De úgy se, hogy megszólalsz.
Akitlosz
2023. augusztus 30. 19:23
Ha Amerika jobban belefolyt volna Trianonba, akkor meglehet, hogy kevésbé jártunk volna rosszul. S akkor az oroszok is ki voltak zárva. Úgyhogy az angol-francia megoldás helyett jobb lenne egy új amerikai-orosz országhatár rajzolgatás a magyarok számára.
Akitlosz
2023. augusztus 30. 19:23
"A magyarok gondjait csak magyarok érthetik, csak a mi érdekünkben áll a saját sorsunkon és életünkön javítani, ezért ellenezzük úgy a demokrata, mint a republikánus véleményvezérek importálását.” Ezzel az a gond, hogy Magyarország nem nagyhatalom. Befolyásos szövetségesek vagy csak támogatók nélkül a magyarok nem fognak tudni a saját sorsunkon és életünkön jelentősen javítani. Egyszerű, triviális példa a trianoni határok ugye. Magyarország egyedül ezen nem tud változtatni.De ha Amerika és Oroszország megegyeznek, akiknek ugye mindegy, hogy Kárpátalja Magyarország vagy Ukrajna, akkor gyorsan lehetne a magyarok sorsán és életén javítani. De ugyan miért akarnának ők erről megegyezni? Na hát ezért kellenek a magyarok problémáit ugyan nem értő, de segíteni tudó és akaró támogatók.
ami személyes
2023. augusztus 30. 16:35
Az aki szerint a miniszterelnök felesége ellik az már rég kiírta magát , nem csak a politikából, de a tisztes emberek sorából is . Egyáltalán miért is kell a Mandinak itt idézni. Nem kell a hergelés .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!