„Időzített bombák” – így fut neki a német hadsereg reformjának az új miniszter

2023. április 27. 15:00

Boris Pistorius hamar népszerű lett védelmi miniszterként Németországban, a „karriergyilkos” pozíció azonban kikezdheti a politkus karrierjét, írja a Politico.

2023. április 27. 15:00
null

Hatalmas kihívások előtt áll Boris Pistorius német védelmi miniszter, amelyek kisiklathatják a karrierjét – írta a Politico. Hivatalba lépése után nagy népszerűséget szerzett Pistorius, miután hamar elérte, hogy Németország Leopard tankokat küldjön Ukrajnának, valamint nyíltan beszélt a Bundeswehr válságos állapotáról, illetve Olaf Scholz német kancellárhoz is merész kérdésekkel fordult.

Pistorius a februári müncheni biztonságpolitikai fórumon beszélt arra, hogy „Ukrajnának meg kell nyernie ezt a háborút”, majd miután Scholz a konferencián megismételte, hogy Németországnak „tartósan” a GDP 2 százalékát kell védelmi célokra fordítani, a védelmi miniszter úgy vágott vissza, hogy

A politikus megjegyzései még az ellenzéki politikusok részéről is elismerést váltottak ki, a nemzetközi szereplőkről nem is beszélve, továbbá a közvéleményt is sikerült megnyernie magának. A szociáldemokrata politikus a német politika legnépszerűbb szereplője a felmérések szerint – népszerűbb, mint a kancellár.

A Politico szerint ez főleg azért kiemelkedő, mivel Németországban a védelmi miniszter legtöbbször a népszerűségi lista alján foglalnak helyet, és általában „karriergyilkos” pozícióként emlegetik.

– mondta Alexander Müller, a liberális szabad demokraták védelempolitikai szóvivője. Müller szerint Pistorius népszerűsége annak köszönhető, hogy elődje Christine Lambrecht nehezen tudta világosan kommunikálni a kormány álláspontját Ukrajnával kapcsolatban, s ezt a hiányosságot most Pistorius javította ki. 

A Politico szerint azonban Pistorius feje felett viharfelhők gyülekeznek. A Bundeswehr számos kihívást állít hosszabb távon a német védelmi miniszter elé. Bennfentesek szerint a német hadsereg reménytelenül bürokratikus, és mihamarabb reformokra lenne szükség. Katja Leikert, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa korábban azt mondta, hogy „még mindig csak a kezdeti időszakban vagyunk, a neheze még hátra van”.

A nehézségekről maga Pistorius is beszélt: nagyon gyorsan rájött, hogy a védelmi minisztérium mennyire „szuperkomplikált” a maga „felfújt” szervezeti felépítésével.

– fogalmazott Pistorius, kiemelve a Bundeswehr közismerten lassú és bürokratikus beszerzési eljárásait, amelyek különösen megérettek a reformra.

A német hadsereg a hidegháború tetőpontján, a nyolcvanas években több mint 500 ezer aktív katonát számlált a kötelékében. Azóta viszont komoly átalakuláson ment keresztül, az aktív állomány létszáma 180 ezer főre csökkent. A bürokratikus struktúrák viszont nehezen tudtak alkalmazkodni az új időkhöz.

– figyelmeztetett a liberális politikus Müller, aki három különösen nagy kihívást emelt ki: egyrészt ott van a Puma gyalogsági harcjárművek problémája, továbbá az Ukrajnának adományozott katonai felszerelések pótlásának a kérdése, valamint az új amerikai gyártmányú CH-47 típusú szállító helikopterek beszerzése.

Ezeknek a problémáknak megoldása a pletykák szerint „jóval drágább lesz, mint ahogy azt előre tervezeték”. A politikus szerint

Nagy küzdelem vár a védelmi miniszterre abban, hogy biztosítsa a Bundeswehrnek a szükséges pénzügyi forrásokat. Habár Németország a tervek szerint 100 milliárd eurót költene katonai fejlesztésekre, de ez sem elég, hogy minden elmaradását pótolja. Pistorius felhívása a védelmi költségvetés 2 százalékon felüli emelésére azt jelenti, hogy Németországnak a jelenlegi 50 milliárd euróról jövőre mintegy 60 milliárd euróra kellene emelnie a rendes védelmi költségvetését is.

A szociáldemokraták balszárnya ugyanakkor inkább a szociális kiadásokra költene a védelmi kiadások helyett. Saskia Esken, a párt társelnöke szerint a Bundeswehrnek inkább a bejelentett 100 milliárd eurós védelmi alapot kellene felhasználnia, mielőtt több pénzt kérne. Christian Lindner pénzügyminiszter pedig ragaszkodni akar az adósságfékhez, és nem akar adókat emelni sem.

Ez pedig szűkíti védelmi minisztérium mozgásterét a többletforrások ügyében. Pistorius ugyanakkor kijelentette: „Nagyon határozottan ki fogok állni a védelmi költségvetés általam meghatározott szükségletei mellett”.

 

Nyitókép: KAY NIETFELD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
artojan
2023. április 27. 16:10
Als er das bild betractete......Streckte er die hand .
repulok
2023. április 27. 15:40
A versailles-i szerződésben is csak a védelmi feladatokat engedték a németeknek, aztán mi lett belőle...
Mandinka
2023. április 27. 15:31
Ursi kellősített, eltapsolta(másra költötte) a haderőreformra szánt pénzt. Pl: fluidgender tankbelső, etc... https://tutiblog.pestisracok.hu/botrany-botrany-hatan-avagy-igy-emelkedett-fel-az-unio-lerombolasara-is-tokeletesen-alkalmas-von-der-leyen/
Türelem
2023. április 27. 15:29
A német provincia végjátéka.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!