Die Welt: A Nyugatnak óvatosnak kell lennie, mert Oroszországnak olyan pusztító potenciálja van, amilyen rajta kívül csak az USA-nak

2023. február 09. 05:15

A szerző szerint ha Ukrajna veszít, akkor a NATO-t a hidegháború leghidegebb szakaszának megfelelő módon kell fejleszteni.

2023. február 09. 05:15
null

A Die Welt véleménycikkben fejtegette, milyen veszélyeket rejthet magában az orosz-ukrán háború, és milyen veszélyekkel kell a Nyugatnak számolnia; valamint azt is megtudhattuk, hogy

ki bírálhatja Ukrajnát.

Leszögezték, „ostobaság lenne Ukrajna érdekében lekicsinyelni a Nyugatra leselkedő veszélyt”. A szerző szerint „érthető”, hogy Ukrajna a lehető legtöbb fegyvert követeli a Nyugattól, viszont annak a saját érdekeit is meg kell védenie. „Mielőtt vadászgépeket szállítanánk Kijevnek, mérlegelnünk kellene az összes lehetséges következményt – különösen a háború közelmúltbeli alakulásának fényében” – írták.

Teljesítenie kell a Nyugatnak Ukrajna kívánságait?

A cikkben kifejtette a Die Welt publicistája, hogy „a csupasz szükség és a sötét kétségbeesés az, ami miatt Kijev egyre hangosabban kér harckocsikat és repülőgépeket, tengeralattjárókat és nagy hatótávolságú rakétákat. Egy hasonló helyzetben minden választott államférfi valami hasonlót követelne. Ez lenne a kötelessége a saját népe iránt. De vajon a Nyugatnak követnie kell-e a kívánságaikat?”

A szerző úgy véli, komoly érvek szólnak amellett, hogy Ukrajnát fegyverezze fel a Nyugat, viszont 

Helytelen lenne, ha Oroszországtól megijednénk

A cikk szerint helytelen lenne megijedni Oroszország fenyegető gesztusaitól. Mint írták, „ugyanilyen helytelen és hanyag lépés volna Oroszországot, ezt az »atomrakétás Felső-Voltát«, ahogy Helmut Schmidt nevezte a hidegháború idején, olyan törpének képzelni, mint Irakot Szaddám Huszein alatt, és ennek megfelelően lekicsinyelni a katonai veszélyeket”.

Hiszen

A publicista szerint „mivel nem zárható ki, hogy a helyzet eszkalálódni fog, a háború minden lépését alaposan meg kell fontolni, és minden fél érdekeit mérlegelni kell”„Emberileg érthető okokból Kijev a háború első napjától kezdve abban érdekelt, hogy a Nyugatot úgy vonja be a konfliktusba, hogy az aktív részese legyen a háborúnak. Kijev tudja, hogy Ukrajnának csak akkor lenne esélye az ellenség szétzúzására, ha maguk a NATO-tagok is beavatkoznának a harcba”.

A szerző szerint ennek folyományaként Ukrajna elfogadja, hogy a nyugati államok belecsússzanak a harcokba, viszont a legtöbb nyugati szövetséges ezt meg akarja akadályozni, hiszen el akarják kerülni a világháborút.

Milyen retorzióra számíthat a Nyugat?

A Die Welt szerzője kifejtette, hogy a másik ok arra, hogy ne szállítsanak vadászrepülőgépeket Ukrajnának az, hogy akkor a nyugati technikusoknak Ukrajnában kellene karbantartaniuk és megjavítaniuk ezeket az érzékeny szerkezeteket. „Mi történne, ha a karbantartó egységeket bombáznák? Milyen ellenlépésekre számíthatna a Nyugat, ha az F-16-os bombázók orosz infrastruktúrát pusztítanának? Bolond lenne az, aki e válaszok komor lehetőségeit ne venné komolyan.” – vetette fel a publicista.

A háború céljáról

A szerző kifejtette, hogy „ha követjük Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szavait, a háborút azért is kell vívni, hogy az oroszokat minél több katonai képességtől megfosszuk”. Ugyanakkoramit nem említett meg Austin, az az, hogy mindeközben

Leszögezte, hogy az európaiak amúgy is gyenge harci felszereltsége február 24-e óta folyamatosan csökken. Mint írta, „a NATO a hidegháború végén birtokolt 100 jól felszerelt hadosztályból ma már csak nyolc előretolt harccsoporttal rendelkezik”.

Mi történik, ha Ukrajna veszít?

A szerző szerint ha Ukrajna veszít, akkor a NATO-t és a Bunderswehrt a hidegháború leghidegebb szakaszának megfelelő módon kell fejleszteni. Amerika kapcsán pedig így írt: „az USA legfeljebb azt engedheti meg magának, hogy ma nélkülözze azokat a vadászgépeket, amelyekre holnap szüksége lesz. Minél sötétebbek a kijevi kilátások ebben a háborúban, annál nagyobb szükség van a szövetség védelmi képességeinek megerősítésére.”

Pénz, pénz, pénz!

A szerző a cikkét lezárandó kijelentette: a német GDP 1,4 százaléka nem elég a szövetségi hadseregre, viszont a Willy Brandt kancellár vezette enyhülési politika fénykorában befektetett 3,4 százaléknyi GDP se lenne elég egy olyan háborús helyzetben, mint a mai. „Lengyelország már most is a GDP mintegy négy százalékát fizeti fegyverkezésére” – tette hozzá.

 

Nyitókép: OLIVIER DOULIERY / AFP

 

***

 

Összesen 195 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperXXL
2023. február 10. 13:38
Eddig az előbbi NATO tagországok elleni támadásokról tudok: 1) az USA felrobbantotta a németek résztulajdonát képező gázvezetéket - ekkor az egyik NATO-tag támadta meg a másik NATO-tagországot, 2) az USA által élhetetlenné tett országokból tömegek indultak meg a NATO-tagország európai országok és Törökország felé, majd a behatoló tömegek egyre több merényletet, zavargást végrehajtva egyre inkább destabilizálják ezeket az európai országokat - ez esetben szintén egy NATO-tag volt minden rossznak az okozója. Ezek ismeretében vajon mire is ad majd megoldást, ha a NATO-tagországok még jobban fegyverkezni fognak? 1) Megtámadják és megbüntetik az USA-t a gázvezeték elleni támadásért? 2) Megtámadják és megbüntetik az USA-t az európai országok destabilizálásáért? Nyilván egyik sem fog történni; "csak" az USA fegyvergyártóinak a zsebe lesz még jobban kitömve; illetve még több olyan fegyver lesz, amelyet a NATO-tagállamok fizetnek ki, majd oda kell "ajándékozniuk" az USA ellenfeleit megtámadó katonaságoknak és félkatonai szervezeteknek.
NERbot
2023. február 09. 16:07
Oroszország önpusztításban egészen biztosan verhetetlen.
fatman
2023. február 09. 14:54
A nyugatnak is az lenne az érdeke, ha döntetlen lenne... tűzszünet minél hamarabb
bagira
2023. február 09. 11:50
Ahogy azt az Origo megírta, Joe Biden adta ki az utasítást az Északi Áramlat 2 felrobbantására - erről írt tényfeltáró cikkében Seymour Hersch Pulitzer-díjas amerikai újságíró. A legmegdöbbentőbb a cikkben, hogy Hersch forrásai szerint a döntés már a háború kitörése előtt megszületett, semmi köze nem volt az oroszok Kijev elleni támadásához. A cél az volt, hogy megakadályozzák, hogy Európa az oroszoktól gázt tudjon vásárolni, ehelyett rá legyen szorulva a jóval drágább amerikai cseppfolyósított gázra. Biden döntése, hogy szabotálja a csővezetékeket, több mint kilenc hónapig tartó, szigorúan titkos vitát követően született meg. A washingtoni nemzetbiztonsági közösségen belül azt vitatták meg, hogy hogyan lehetne a legjobban elérni ezt a célt. Ez idő alatt a kérdés nem az volt, hogy végrehajtsák-e a küldetést, hanem az, hogy hogyan hajtsák végre anélkül, hogy nyíltan tudnák, ki a felelős érte. https://www.origo.hu/nagyvilag/20230209-biden-eszaki-aramlat-robbantas.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!