Lengyel lap: Orbán álláspontja hiteles és szilárd választ jelent az ukrajnai háborút övező globális érdekekre

2023. január 31. 21:06

A Do Rzeczy című konzervatív lap szerint szembetűnő a különbség a magyar és a lengyel háborús álláspont között.

2023. január 31. 21:06
null

A Do Rzeczy lengyel lap címlapján Orbán Viktorral és az ukrajnai háború során képviselt magyar állásponttal foglalkozik. Łukasz Warzecha Orbán más útja című cikkében arról ír, hogy a magyar miniszterelnök elmélkedései „valódi, szolid reflexiót jelentenek az ukrajnai háborúban követett globális érdekekről”. Ez Lengyelországban hiányzik – véli Warzecha.

Alternatív valóságot mutat a lengyel média

A szerző felhívja arra is a figyelmet, hogy Ukrajnával kapcsolatban a lengyel média sok tekintetben alternatív valóságot közvetít.

Ebben a valóságban nem az USA nyomása, hanem a lengyel erkölcsi nyomás kényszerítette Berlint, hogy engedjen a Leopard tankok ügyében. Ebben a valóságban csak két aktív fék van: első helyen Németország, második helyen pedig egy »csalódott szerelem«, Magyarország. Időnként vannak mások is, például Andrej Babiš cseh elnökjelölt, de ezek jelentéktelen epizódok”.

A Do Rzeczy munkatársa szerint azonban a helyzet valójában nem így néz ki. Bár Lengyelország és Litvánia az egyik pólus, a másik póluson is szép számmal akadnak országok: Németország és Magyarország mellett például Horvátország, Bulgária vagy Ausztria. Mindegyiküknek megvannak a maga okai arra, hogy Lengyelországtól eltérő álláspontot képviseljenek – hangsúlyozza Warzecha.

Orbán Viktor:

A szerző emlékeztet: 2022 februárjában, két héttel azelőtt, hogy Oroszország megtámadta volna Ukrajnát, Orbán Viktor egy beszédében hangsúlyozta: „Magyarország érdekei világosak: mindenekelőtt el kell kerülni a háborút. Ezt nem csak humanitárius megfontolások, hanem Magyarország érdekei is diktálják”. Ez a két mondat

szembetűnő különbséget mutat a lengyel és a magyar megközelítés között

– szögezte le  Łukasz Warzecha.

Majd azzal folytatja, hogy „arra a következtetésre juthatnánk, hogy a szemléletbeli különbség elsősorban abban gyökeredzik, hogy Magyarország jóval nagyobb mértékben függ az orosz energiaforrásoktól, mint Lengyelország. A háború kitörésekor Magyarország a gáz 80 százalékát és az olaj 65 százalékát importálta Oroszországból. Nem volt lehetőség arra, hogy gyorsan leszoktassák magunkat ezekről a forrásokról” – ismertette.

„Ha azonban más szemszögből nézzük, akkor világossá válik, hogy a Lengyelország és Magyarország számára a bevezetett szankciók hatásai között nem volt olyan nagy a különbség” – mutatott rá a szerző. Megítélése szerint ugyanakkor a magyar kormánynak a szankciókról született döntéseknél fontos az is, hogy azok milyen hatást gyakorolnak a polgárokra, míg a lengyel kabinet ezt, illetve a lengyel gazdaságra gyakorolt hatásokat jelentéktelennek állítja be az Oroszország elleni küzdelem szempontjából. ű

Úgy látja: a lengyel kormánnyal ellentétben

Orbán Viktor álláspontja hiteles, szilárd választ jelent az ukrajnai háborút övező globális érdekekre, amelyet saját országa érdekeinek előtérbe helyezésével árnyal.

Európa is szenved a szankciók miatt

Decemberben lépett életbe az Oroszországból tengeri úton behozott kőolajra vonatkozó embargó, február 5-től pedig ezt tetézi a kőolajtermékek, így elsősorban a gázolaj behozatalának tilalma. A lengyel töltőállomásokon ez az üzemanyag árának erőteljes emelkedését jelentheti. „Hogy erre fel vagyunk-e készülve – nehéz megmondani” – jegyezte meg Warzecha. 

„A háború hatásai jól láthatók az energiaszámláinkon és a benzinkutak számláin – eltekintve attól, hogy az állami tulajdonú vállalatok kihasználták ezt a lehetőséget, hogy kicsikarják a profitjukat” – fűzte hozzá.

– mutatott rá a Do Rzeczben Łukasz Warzecha.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

***

 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2023. február 01. 11:19
Ha jól (?) értem ezt az ismertetőt, itt Orbán egy, a háború kitörése ELŐTTI nyilatkozatát vetik össze egy, háború kitörése UTÁNI lengyel véleménnyel. Márpedig amit azóta is szajkóz a felcsuti, totál értelmetlen, mert visszacsinálni a békét nem lehet anélkül, hogy vmelyik fél hátrányosan jöjjön ki belőle. De ERRŐL már nincs szó. Viszont az ukránoknak nyújtott eléggé visszafogott hivatalos segítség az oroszoknak kedvez. Legalább gesztusértéken. És EZ valóban eltér a lengyel hozzáállástól.
syphax
2023. február 01. 10:19
P.s.: HELYESBITÉS. "Legfeljebb a korrupt csrlrkrdrzrkrt ..." HELYETT "Legfeljebb a korrupt CSELEKEDETEKETJ...." a helyénvaló.Elnézést!
materialista
2023. február 01. 09:41
Hetilap 2020 elején (január-február) a magazin átlagos eladásai kevesebb mint 29 000 volt. hetente Lakosság 38 millió. Jelentéktelen.
materialista
2023. február 01. 09:37
Mennyi a példányszáma internetes oldalár mennyien látogatják ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik