Háborús bűnök: ezeket vágták eddig egymás fejéhez az ukránok és az oroszok

2023. január 10. 18:18

Válogatott kegyetlenkedésekkel vádolja egymást Oroszország és Ukrajna.

2023. január 10. 18:18
null

Mióta Oroszország tavaly február 24-én lerohanta Ukrajnát, naponta érkeznek híradások olyan cselekményekről, amiket egyik vagy másik fél háborús bűnnek tart.

Ilyen háborús bűnöket vágtak eddig egymás fejéhez az ukránok és az oroszok

Ukrajna legutóbb például azzal vádolta meg Oroszországot, hogy érettségizőket vinne háborúba – igaz, ebben az esetben az időtlen idők óta minden 18-27 év közötti oroszra érvényes kötelező hadiösszeírást keverték össze a sorozással.

Az említett hír apropóján összegyűjtöttük, milyen háborús bűnöket vágtak eddig egymás fejéhez az ukránok és az oroszok.

Tömegmészárlások

Oroszország Kijev alóli kivonulását követően az első béketárgyalásokat törte derékba az a hír, hogy

a Bucsát megszálló orosz katonák tömegével mészárolták le Bucsa lakóit

a Bucsát Irpinnyel összekötő híd utcájának környékén.

A bizonyítékanyagról heteken keresztül folyt a vita – azt, hogy az orosz megszállás idején történt a legtöbb halál, videó- és műholdfelvételek bizonyítják, de egy Telegram-videón egy ukrán katona oroszok meggyilkolásáról is beszélt.

Bucsához hasonló esetek történhettek Izjumban, Irpinyben és Borogyankában is, ahol az ukránok az oroszok kivonulása után tömegsírokat találtak.

Kazettás bombák használata

A kazettás bombák több száz kis robbanó lőszert lőnek ki magukból, jelentős csapásmérő területükön válogatás nélkül mindenkit megölnek, így esetükben a legkevésbé kontrollálható az, hogy meghalnak-e használatuk során ártatlan civilek is.

A kazettás fegyverek használatának tilalmáról szóló 2008-as dublini egyezményt 107 ország írta alá, Oroszország azonban nem, így jogilag a kazettás bombák bevetése orosz oldalról nem egyértelmű háborús bűn, inkább szürkezóna.

A Human Rights Watch azonban

Hadifogolykínzás

Ukrajna feltételezett háborús bűneinek döntő többsége ehhez a tárgykörhöz tartoznak: Ukrajna oroszok felé folytatott információs kampányának szerves részét képezik

a fogságba esett orosz katonák sanyarú sorsáról szóló videók.

Számos olyan videó – köztük más, adott esetben nyugati források által megerősítettek is – kering az interneten, amelyben az ukrán katonák orosz hadifoglyokat kínoznak vagy gyilkolnak is.

Ezekkel az ukránok ellenállást igyekeznek szítani Oroszországban a hadköteles korú férfiak körében.

A gyakorlat ugyanakkor nyilvánvalóan sérti a hadifoglyok jogait világosan rögzítő genfi egyezményt,

 így az ENSZ is háborús bűncselekménynek nyilvánította.

Hasonlóan vélekedik az ENSZ arról, hogy az úgynevezett Donyecki Népköztársaság bírósága halálra ítélt két fogságba esett, Ukrajna oldalán harcoló zsoldost – a helyzetet itt külön bonyolítja, hogy egy Oroszországon kívül senki által el nem ismert szakadár államalakulat tekintetében még a szokásosnál is lehetetlenebb érvényre juttatni a nemzetközi jogot.

Emberrablás, kényszerdeportálás

Számos hír jelent meg korábban arról, hogy

Oroszország erőszakkal orosz területre szállítja a megszállt ukrajnai területek civil lakosságát,

köztük gyermekeket, majd „szűrésnek” vetik őket alá, közben erőszakot tesznek rajtuk. Erről a háborús bűnről az Amnesty International készített Oroszországot súlyosan elítélő jelentést.

Az ENSZ nevében Michelle Bachelet volt chilei elnök, jelenlegi emberjogi főbiztos korábban 188 igazolt emberrablásról számolt be, mely 180-at – civileket, újságírókat, politikusokat – az orosz fél, 8-at az ukrán fél követett el.

Civil objektumok támadása

Oroszország a harkovi és herszoni kivonulás után stratégiája integráns részévé tette az energetikai infrastruktúra rombolását, de korábban is eltalált – akár szándékosan, akár pontatlan célzás következtében – semmilyen katonai relevanciával nem bíró civil objektumokat.

Ezek közül

a legsúlyosabb háborús bűn a kórházak támadása.

Márciusban az Associated Press 34, az ENSZ 50 kórház elleni támadást rögzített.

Jelentős problémát jelent emellett a kulturális örökség rombolása is. Az UNESCO összesítése szerint mostanáig 234 ukrán kulturális intézményt ért orosz támadás: 104 vallási intézményt, 18 múzeumot, 82 műemlék épületet, 19 szobrot és 11 könyvtárat. Ezek katonai fenyegetést semmiképpen nem jelentettek Oroszországra.

Akadnak ugyanakkor olyan támadások is, amelyek az ukrán hadsereg által lőszerraktárként vagy lövészállásként használt, így csak látszólag civil célpontokat érnek – ezt állítja például Oroszország a kijevi Retroville plázáról.

Civilek élő pajzsként való használata

Mariupol ostromának során bírt komoly jelentőséggel az Azov ezred, amely egész Európából származó, különböző ideológiákat valló szélsőségesek náci szimbolikát használó egységeként része az ukrán hadseregnek, és hetekig védte Mariupolt.

Őket az orosz fél azzal vádolja, hogy a város civiljeinek evakuálását ellehetetlenítették, és


Nyitókép: MTI/EPA-KEYSTONE/Martial Trezzini

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. január 10. 19:17
Megnyugtató hogy ennyire nem történik semmi.
pitypang1125
2023. január 10. 19:13
Egyik kutya, másik eb.
kunfia
2023. január 10. 19:09
Amikor ezen gondolkodik valaki,akkor vésse észbe,ha Orbán gazdája nem kezdi a háborút,akkor az ukránok nem kegyetlenkednek az agresszorokkal önvédelemből.
hernadvolgyi
2023. január 10. 19:09
Ismert történelmünk során nem volt még olyan háború, amelyben a hadviselő felek kemény magjai ne követtek volna el háborús bűnöket. Háborúban érvényét veszíti "Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel. Ne törekedjél a bosszúra; a sérelmet is jótettel, szeretettel viszonozd!" bibliai intelem. A győztesek háborús bűnei bocsánatos bűnök, a vesztesek háborús bűnöseit szinte kivétel nélkül halálra ítélik, vagy ha életben tartásuk rendkívüli tudásuk és hasznosságuk miatt jelentős állami érdek, akkor a győztes a szolgálatába állítja. (Lásd.pl.: II. v.h.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!