Demkó: Pontosan tudják az ukránok is, hogy egyedül veszíteni fognak

2022. október 19. 17:55

Éppen ezért a szakértő szerint van olyan kalkulus ukrán részről, hogy a háború minél mélyebb eszkalációjával bevonják a Nyugatot a háborúba. Demkó szerint azonban ez hiú ábránd, még egy Kijev elleni támadás vagy a taktikai atomfegyver bevetése után sem valószínű, hogy a Nyugat harmadik világháborúba szállna az oroszokkal.

2022. október 19. 17:55
null

Az Ultrahang You Tube-csatorna Demkó Attilát, az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetőjét kérdezte, aki elmondta: az elmúlt egy hét orosz csapásai soha nem látott intenzitást és „egész pályás letámadást” hoztak a nyolc hónapja dúló háborúban.

A szakértő szerint ez nem a krími híd elleni robbantásra adott válasz, mert ezt a nagyszabású támadást már hetek, hónapok óta készítették elő. A Krím elleni támadás csak felgyorsította az oroszok lépéseit Demkó szerint.

„Ha ezt folytatják az oroszok akkor Ukrajnában nagyon jelentős energiaválság lesz télen, ami ahhoz vezet, hogy nem lesz áram térségekben. Ha eleget rombolnak az oroszok, akkor nagyon nagy térségekben lekapcsolható az áram. Ha áram nincs, akkor nem lesz víz sem, illetve ha gáz még van is, a legtöbb  gázüzemű készülék nem működik áram nélkül, mert az vezérli” – magyarázta Demkó Attila, aki felidézte: Zelenszkij keddi bejelentése szerint már az ukrán energiastruktúra 30 százaléka megrongálódott. Hozzátette: ezeket ki lehet javítani, vannak tartalék transzformátorok is, de a tartalékokat is meg lehet semmisíteni, ha elég kitartóak az oroszok.

„Az a kérdés, hogy van-e visszatartó erő, van-e bármi, ami visszatartja az oroszokat?” tette fel a kérdést a szakértő, majd elmondta: visszatarthatja őket az, hogy ukránoknak is van képessége Belgorod környékére vagy a Krímre támadást mérni, vagy

akár egy kibertámadással megzavarhatják Moszkva és Szentpétervár rendszereit is.

„Ukrajnában is lehet olyan kalkulus, hogy támadjuk minél keményebben Oroszországot, Oroszország támadjon minél keményebben vissza, és akkor hátha bele tudjuk vonni a Nyugatot a háborúba. Azt pontosan tudják az ukránok, hogy egyedül, még a támogatás mellett is, vélhetően veszíteni fognak. Hiába voltak az ukrán győzelmek, egy 150 ezres orosz haderővel szemben érték el. Bármilyen kiképzettségűek is a bejövő orosz mozgósítottak, a tömeg az számít. Egy 450 ezres haderővel szemben ezeket a sikereket már nem tudják elérni” – latolgatta az esélyeket Demkó Attila. Hozzátette: bár van rá esély, de ő nem tartja valószínűnek, hogy mondjuk egy Kijevre mért komolyabb csapásra, vagy a taktikai nukleáris fegyver bevetésére belépne a háborúba a Nyugat.

A teljes adást alább hallgathatja meg.

Nyitókép: MTI/AP/Efrem Lukackij

 

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. október 20. 06:23
Így van,ezért áll a civilizált világ Ukrajna mellett..
Hydra Esus
2022. október 20. 06:17
Ha az ukránok győznek és mondjuk megtámadnának minket, a nato a füle botját nem mozdítaná.
Unknown
2022. október 20. 04:52
Gondolatok az Ukránokról: 2. Ukrán hadsereg magyarországi hadjárata. Maradt utánuk a kirabolt megerőszakolt, Magyarország. Az önkéntes ukrán SS ezredek, amelyek szívesen elvégezték a németek piszkos munkáit. Pl .A koncentrációs táborok hóhérai. Nem szeretnivalók.
Unknown
2022. október 20. 04:52
Gondolatok az Ukránokról: 2. Ukrán hadsereg magyarországi hadjárata. Maradt utánuk a kirabolt megerőszakolt, Magyarország. Az önkéntes ukrán SS ezredek, amelyek szívesen elvégezték a németek piszkos munkáit. Pl .A koncentrációs táborok hóhérai. Nem szeretnivalók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!