ENSZ-jelentés: háborús bűncselekményeket követett el az ukrán hadsereg

2022. október 19. 09:26

A dokumentum szerint az ukránok által elkövetett bűncselekményeket „valódi bizonyítékok, például videók támasztják alá”, viszont az orosz erők állítólagos jogsértései többnyire szemtanúk beszámolóira támaszkodnak.

2022. október 19. 09:26
null

Jelentést tett közzé az orosz-ukrán háborúról az OHCHR, az ENSZ emberi jogi felügyelőszervezete. A beszámoló legalább „két olyan esetet dokumentált, amikor az ukrán fegyveres erők lelőtték, megsebesítették és megkínozták az orosz fegyveres erők fogságba esett katonáit, ami háborús bűncselekménynek minősül”.

Az ENSZ-bizottság által elismert első eset március végén történt a Harkovi területen található Mala Rohan faluban.

Az ukrán fegyveres erők katonái szándékosan, közvetlen közelről lábon lőttek három elfogott orosz fegyveres katonát,

egyiküket pedig puskacsővel verték, miközben kihallgatták őket” – állítja a jelentés.

A másik dokumentált eset a Kijev melletti Dmitrovka faluban történt „március 29-e körül”. „Az ukrán fegyveres erők egyik katonája közelről háromszor lőtt és megsebesített egy már sebesült orosz katonát. Egy videófelvételen a közelben más mozdulatlan orosz fegyveres erők katonái is láthatóak, köztük egy olyan, akinek a keze hátrakötve van, és nyilvánvalóan sebet ejtettek a fején, ami arra utal, hogy valószínűleg kivégezték” – olvasható a dokumentumban.

A jelentés elismeri az ukrán jogsértéseket, ugyanakkor

egyértelműen kijelenti, hogy „az azonosított jogsértések túlnyomó többségéért az orosz fegyveres erők felelősek”.

Hozzáteszik, hogy míg az ukránok által elkövetett bűncselekményeket „valódi bizonyítékok, például videók támasztják alá”, addig az orosz erők által elkövetett állítólagos jogsértések többnyire szemtanúk beszámolóira támaszkodnak.

Nyitókép: ANGELA WEISS / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 164 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ígymegyez
2022. november 02. 19:55
https://www.lakmusz.hu/nem-az-ensz-nem-mondott-olyat-hogy-csak-az-ukran-haborus-bunokrol-vannak-valodi-bizonyitekok/?lang=hu
pilakfater
2022. október 19. 19:21
Jó reggelt hölgyeim uraim,és kedves +#- ybb6 -ok további szép napot mindenkinek!
Coollog
2022. október 19. 19:13
Szerintem nem az ukránok sorsától rettegnek sokan nyugaton, hanem attól, hogy kiderül, a határok mégsem olyan érinthetetlenek.
Dunhill67
2022. október 19. 17:30
az kizárt,hogy ez a demokratikus állam ilyet tett volna...biztos,hogy hazudik az ensz....nem baj,majd olodimir elenszkij őket is szankcionálja és fegyvereket (de főleg kp-t)követel a "megfékezésükre:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik