Van, ami örök: Daniel Freund Magyarország- és Orbán-szeretete

2022. október 11. 16:39

Freund-megszólalások csokorban, a közelmúlttól mostanáig.

2022. október 11. 16:39
null

Ádáz kritikusa a magyar kormánynak és Orbán Viktornak Daniel Freund zöldpárti európai parlamenti (EP) képviselő, aki minap a Mandiner.hu-nak is adott interjút.

Aggodalommal tölti el Daniel Freundot az Európai Bizottság és a magyar kormány megállapodása

Twitter-fiókjait és európai parlamenti felszólalásait átböngészve felmerült bennem a gyanú, hogy politikusként Magyarország az ön egyik legfontosabb témája. Miből fakad ez a megszállottság? Számos dologgal foglalkozom az Európai Parlamentben. Például az Európai Unió jövőjével, de emellett számos más tárgykörben is az átláthatóság, a demokrácia és a jogállamiság területén.

A következőkben összeszedtük azon nyilatkozatait, amelyek a legnagyobb sajtóvisszhangot váltották ki a közelmúltban.

Augusztus 24-én több mint öt Twitter-bejegyzésben kritizálta Magyarországot, többek között így és így: „Miért csatlakozna Orbán Viktor valaha is egy olyan európai intézményhez, amelynek célja a csalások és korrupció kivizsgálása?

Már szeptemberben, amikor az EP megszavazta a magyar jogállamisági jelentést, a következőket írta: „Magyarország már nem demokrácia. Az EP-képviselők nagy többsége kollégám, Gwendoline jelentése mellett szavazott. Magyarországot annak kell bélyegezni, ami: Hibrid választási autokrácia. Ezért Orbán a felelős. És nem kaphatna EU-s pénzeket!”

Egy nap sem telt el, a 24.hu már arról faggatta a baloldali képviselőt, honnan ez az elszántság, amire Freund azt felelte: „Orbán az egész magyar társadalmat kleptokráciává, maffiaállammá alakítja, ezen nem lehet egy törvénnyel változtatni”. Jelezte, „a választásokat demokratikusabbá kellene tenni, hogy legyen esély a kormány leváltására. Ezeken mind változtatni kellene, hogy Magyarországon jogállam és demokrácia legyen”.

Később azért leszögezte, „nem Magyarországon politizálok, és nem is szeretnék itt politizálni. Engem az érdekel, hogy az EU-ban mindenhol tiszteletben tartsák a közös törvényeket”.

Egy újabb nap elteltével hasonló hangnemet ütött meg, mert mint fogalmazott: „amíg Orbán egyedül van, sokkal kisebb befolyást tud kifejteni”. Épp ezért sürgette az EU-t, lépjen fel keményebben a magyar kormányfő ellen.

Szeptember végén, amikor elkezdett az Északi Áramlat szivárogni, vélhetően szabotázs miatt, ismét a magyar kormány és Orbán Viktor jutott Daniel Freund eszébe:

Most hétfőn pedig elindult a magyar miniszterelnök Twitter-oldala, mire a német képviselő az alábbi következtetést vonta le: „Vicces tény: Orbán Viktor több nőt követ a Twitteren, mint ahány EP-képviselőt”.

Nyitókép: Facebook

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csjanos
2022. október 12. 11:13
....ez a senkiházi Orbánbol él...pfuj
öszödibeszéd
2022. október 12. 10:28
egy Adolf Hitler a kölök a nagy magyar mizantróp csicskaszervezetének , az AI- nek az ügynöke
Ögedej
2022. október 12. 09:48
„a választásokat demokratikusabbá kellene tenni, hogy legyen esély a kormány leváltására. Ezeken mind változtatni kellene, hogy Magyarországon jogállam és demokrácia legyen” Tehát, ha jól értem, csak akkor van demokrácia, ha nem a Fidesz nyer, hanem a ballibek. Ezek a zöldek olyanok, mint régen a vörösök, csak még nem jutott eszükbe bevezetni az egypártrendszert. Amúgy meg szólhatna valaki ennek a fasznak, hogy Magyarország miniszterelnöke heteró, hiába szerelmes belé, érzelmei viszonzatlanok maradnak.
Csubszi
2022. október 12. 00:25
Szétette a szú az agyát, szóra sem érdemes paprikajancsi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!