Oroszország szerint csakis a szankciók feloldása után lehetséges az együttműködés az űrben

2022. április 02. 14:06

Az Európai Űrügynökség a múlt hónapban közölte, hogy felfüggesztette az ExoMars orosz-európai programot, és alternatívát keres négy másik programhoz az ukrajnai orosz offenzíva miatt.

2022. április 02. 14:06
null

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) és más közös űrprojektekben dolgozó partnerek közötti normális kapcsolatok helyreállítása csakis akkor lehetséges, ha a Moszkva elleni nyugati szankciókat feloldják – közölte Oroszország űrkutatási igazgatója szombaton. Dmitrij Rogozin, a Roszkozmosz vezérigazgatója a közösségi médiában nyilvánosságra hozott bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy a szankciók célja „az orosz gazdaság megfojtása, népünk kétségbeesésbe kergetése és éhínségbe taszítása, országunk térdre kényszerítése”. Hozzátette: (ezek az intézkedések) „nem fognak sikerrel járni, de a szándékok egyértelműek”. „Ezért azt hiszem, hogy a Nemzetközi Űrállomás és más projektek partnerei közötti normális kapcsolatok helyreállítása

– hangoztatta Rogozin.

Hozzátette, a Roszkozmosz javaslatait arról, hogy mikor szüntessék meg az együttműködést a Nemzetközi Űrállomáson az Egyesült Államok, Kanada, az Európai Unió és Japán űrügynökségeivel, hamarosan ismertetik az orosz hatóságokkal. Korábban azt mondta, hogy a szankciók „tönkretehetik” az ISS-szel kapcsolatos amerikai-orosz partnerséget. A Nyugat átfogó szankciókat vezetett be Oroszország ellen a Moszkva által „különleges katonai műveletnek” nevezett, február 24-én indított ukrajnai háború miatt. A feszültségek ellenére

egy amerikai űrhajós és két orosz kozmonauta szerdán biztonságosan leszállt Kazahsztánban,

miután ugyanazon űrkapszula fedélzetén elhagyták a nemzetközi űrállomást.

Az Európai Űrügynökség a múlt hónapban közölte, hogy felfüggesztette az ExoMars orosz-európai programot, és alternatívát keres négy másik programhoz az ukrajnai orosz offenzíva miatt. A küldetés célja az élet jeleinek keresése lett volna a Mars felszínén. A OneWeb brit műholdas vállalkozás a múlt hónapban közölte, hogy szerződést kötött az Elon Musk vezette SpaceX űrhajózási céggel műholdjainak pályára állítására, miután lemondta 36 műhold március 4-i indítását a kazahsztáni Bajkonur űrközpontból – amelyet Oroszország 2050-ig bérel –, miután Moszkva az utolsó pillanatban számos követeléssel állt elő.

(MTI)

(Fotó: A NASA által közreadott képen a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat Crew Dragon személyszállító űrhajója összekapcsolódni készül a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomással 2020. november 16-án.MTI/EPA/NASA)

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. április 02. 19:52
"A küldetés célja az élet jeleinek keresése lett volna a Mars felszínén. " Jó értelmetlen küldetés, tipikus közpénzlopó küldetésnek tűnik.
Akitlosz
2022. április 02. 19:51
Az európai űrügynökség alternatívája az, hogy megszünteti magát. Egy nyamvadt űrhajót sem tud összehozni, amióta létezik. Oroszország az egyetlen ország amelyik akármikor embert tud küldeni a világűrbe anélkül, hogy más országokra lenne utalva.
Madasa Hatter
2022. április 02. 18:49
Köcsög amerikaiakkal eleve nem kellene együtt működni. Ott van Kína és India az Orosz tudással és technikával hamarabb eljutnak a Holdra és a Mars-ra mint a köcsögök.
Walhalla
2022. április 02. 16:57
Az oroszok már aláírták a szerződést Kínával egy Mars expedícióra. Szóval erről ennyit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!