Biden bejelentette, hogy reagál az orosz támadás gazdasági hatásaira az Egyesült Államok

2022. február 25. 01:15

Az amerikaiak hozzányúlnak a tartalékaikhoz.

2022. február 25. 01:15
null

Miután az ukrajnai orosz támadás miatt az olajár is emelkedett, az Egyesült Államok olajat szabadíthat fel a stratégiai tartalékából – jelentette be csütörtöki Fehér Házi beszédében Joe Biden amerikai elnök. „Amint azt a feltételek megkövetelik, az Egyesült Államok olajat szabadíthat fel” – fogalmazott az elnök. Biden hozzátette, hogy mind az olajtermelő, mind az olajfogyasztó országokkal együttműködnek. 

 – tette hozzá az elnök. Hangsúlyozta: az amerikai kormány minden rendelkezésére álló eszközt bevet, hogy megvédje az amerikai családokat és vállalkozásokat a benzinkutaknál tapasztalt áremelkedéstől. Biden felhívta a vállalatok figyelmét, hogy nem szabad kihasználniuk a mostani helyzetet és ne emeljék meg az áraikat a nyereség növelése érdekében.

Globálisan emelkednek a nyersanyagok árai

Oroszország a világ harmadik legnagyobb olajtermelője és az Ukrajna elleni támadást követően globálisan is megugrottak a nyersanyagárak. Csütörtök reggel, az orosz támadás hírére, az Egyesült Államokban komoly veszteségekkel nyitott a tőzsde, az olajárak pedig emelkedtek, mivel a befektetők a globális energiapiacok zavarára készülnek. 

Sajtóinformációk szerint egyelőre nem derült ki, hogy Kína, mint a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) tagja, csatlakozna-e a kezdeményezéshez. Az IEA a héten közölte, hogy készen áll a tartalékok felszabadítására.

Az Egyesült Államok eddig mintegy 50 millió hordó olajat szabadított fel a stratégiai kőolajtartalékából, hogy csökkentse az árakat, miközben Kína többnyire elzárkózott a saját készlete felszabadításától. 

Japán és Ausztrália csütörtökön szintén bejelentette, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség többi tagországával együtt készen áll olajkészletei felszabadítására. Az IEA február 22-én közölte, hogy a tagországok összes olajkészlete december végén megközelítette a 4,16 milliárd hordót, amelyből 1,5 milliárdot tartottak a kormányok a szükségtartalékaikban.

(MTI)

Borítókép: MTI / AP / Alex Brandon

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
librikus
2022. február 25. 15:49
Amióta Moszkva irányít Oroszországban azóta próbál Ukrajna népe megszabadulni Moszkvától. Ameddig Oroszország mai hatalma érvényesül, nyugat és Oroszország között Ukrajna csak semleges, ütköző államként maradhat független állam. Erre a Szovjet birodalom szétesése utáni független Ukrajna majdnem minden elnöke rájött és készült kiegyezni Oroszországgal, de a nemzeti többség Oroszország elleni ellenszenve leváltotta, vagy elűzte a kompromisszumra kész politikusokat. Oroszország -a béke kedvéért- egy ideig tűrte a körbekerítést ellensége vazallusaival, de Ukrajnát végleg nem engedhette át konkurensének. Most megmutatja, hogy Amerika nem az egyedüli szuperhatalom! Tanulság lenne Washington brüsszeli marionettjeinek új független Európacentrikus külpolitikára váltani és saját világunk, Európa védelméről gondoskodni. Ha a két szuperhatalom Európa felett háborúzni kezd, kiirtják közép Európa népessége jó részét!
Daily
2022. február 25. 08:16
Ugye, hogy ugye. A FED generálta inflációért is az Oroszokat hibáztatják. Miközben tavaly már 85 dollár környékén volt az olajár ebből lett most 100. Az egész Trump korszak átlaga 50dollár környékére esett. Trumpban nem volt pénz ki is dobatták.
monuskaroly
2022. február 25. 07:49
A szankciók nem érintik az energiakereskedelmet. Dupla-tripla olaj, gázárnál megint jól rábasznak az oroszok. Ja nem!
monuskaroly
2022. február 25. 07:47
Nem biztos hogy érdemes volt a NATO-nak ennyire nyomulni kelet felé. Az USA azt hitte hogy majd ő mondja meg hogy a világon kinek mekkora hadereje lehet? Hát úgy tűnik hogy nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!