Bocsánatot kért Zeman Vucictól Jugoszlávia bombázásáért, amit miniszterelnökként nem akadályozott meg

2021. május 18. 22:43

A szerb államfő megköszönte a „csodálatos szavakat”.

2021. május 18. 22:43
null

A magam nevében szeretnék bocsánatot kérni a szerb nemzettől” – jelentette ki Milos Zeman, akit Aleksandar Vučić szerb elnök a Szerb Köztársaság Érdemrendjével tüntetett ki még tavaly, az elismerést pedig személyesen vitte neki Prágába.Vučić cserébe átvehette a cseh Fehér Oroszlán-rendet, ráadásul a cseh elnök bocsánatot kért Kis-Jugoszlávia 1999-es NATO-bombázásáért.

Csehország akkoriban szövetségeseket keresett a bombázások elutasításához, de sikertelenül. Azt, hogy Csehország végül is nem volt képes elutasítani a bombázást, Zeman, aki 1999-ben kormányfő volt, a bátorság hiányának nevezte. Megjegyezte, hogy sokéves traumától szabadult meg, miután mindezt nyilvánosan elmondhatta – jegyzi meg a hírről beszámoló balk.hu.

A cseh államfő arra emlékeztetett, hogy a szerb nemzet 1938-ban és 1968-ban is bizonyítékát adta a csehek iránti szolidaritásának.

„Mi pedig ezt bombázással köszöntük meg. Ezért most szeretnék a magam nevében elnézést kérni az akkori Jugoszlávia bombázásáért” – szögezte le Zeman újságírók előtt, hozzátéve hogy „a vezeklés felszabadít”.

„Szeretném megköszönni a csodálatos szavakat, amelyek után elmondhatom, hogy a szerb nép nemcsak baráti, hanem testvéri népként tekint a csehekre” – vette át a szót Vucic, aki szerint a szerb nemzet ezt soha nem felejti el Zemannak, mert

ilyen nyilatkozat a bombázások ügyében eddig még egyetlen politikustól sem hangzott el.

Ismeretes: a NATO 1999-ben 78 napig bombázta Szerbiát, hogy rákényszerítse a szerb hadsereget Koszovó elhagyására. A Human Rights Watch szervezet szerint a bombázások mintegy 500 civil ember életét követelték Szerbiában.

Csehország – Lengyelországgal és Magyarországgal együtt – nem sokkal Jugoszlávia bombázása előtt lett az észak-atlanti szervezet tagja.

Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter a sajtótájékoztató után a közszolgálati rádióban magánvéleménynek nyilvánította Milos Zeman nyilatkozatát, amely szerinte nem befolyásolja a hivatalos cseh álláspontot ez ügyben.

 

Nyitóképen: Milos Zeman cseh elnök beszédet mond a koronavírus csehországi áldozatainak emlékére elhelyezett közel 30 ezer mécses mellett a prágai várban 2021. május 10-én. Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LPJ53
2021. május 19. 09:41
Pontosítok:közel keleti -zsidó,mohamedán,ortodox keresztény.
rojtos
2021. május 19. 08:12
Áteltem, túléltem. De ráment a családom. Ma az anyaországban élnek, rendben vannak, de én nem kérek ezért soha bocsánatot a szerbektől. Vadállatként viselkedtek, Zeman meg magánemberként azt mond amit akar. Fogalma sincs mi törtent akkor ezen a videken. Kívánom neki mindazt a kínt amit egy szülő átél amikor gyerekei kényszerből magára hagyják.
korty
2021. május 19. 08:06
Viktortól is várnék egy bocsánatkérést.
Unknown
2021. május 19. 07:50
Azért ne tévesszük szem elől, hogy a szerbek rontottak rá több népcsoportra Jugoszlavián belül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!