A brit választókerületek újrarajzolása a Konzervatív Pártnak és Angliának kedvezhet

2021. január 06. 16:45

A most esedékes brit választókerületek felülvizsgálásának legnagyobb győztese Anglia, illetve a Konzervatív Párt lehet, ami feszültséget idézhet elő a pártok, valamint az Egyesült Királyságot alkotó négy nemzet között.

2021. január 06. 16:45
null

A törvényi előírásoknak megfelelően a brit statisztikai hivatal közzétette az egyes kerületek lakosságszámát, vagyis megkezdődhet a 650 brit egyéni választókerület határainak újrarajzolása. Az új határvonalak megállapításának célja, hogy kiegyenlítsék az egyes lakosságszámban kialakult aránytalanságokat, miután a jelenlegi állapotok a két évtizeddel ezelőtti demográfiai helyzetet tükrözik. Pár éve még célkitűzés volt a brit parlement alsóházi létszámának csökkentése is, viszont miután Theresa May volt brit miniszterelnök elveszítette parlamenti többségét, ez lekerült a napirendről. 

Azonban a politikai vitáktól így sem lesz mentes a folyamat, hiszen

a határok megszabása hatással lehet a választások kimenetelére, egyes képviselők mandátuma veszélybe kerülhet.

Emiatt a folyamatot a négy nemzetet – Anglia, Wales, Skócia és Észak-Írország – képviselő, négy „bíró” által vezetett független bizottság (Boundary Commissions) irányítja. A független bizottság nyáron állhat elő javaslataival, végső jelentésüket 2023. július 1-jéig kell, hogy benyújtsák az Alsóház elnökének. A tervek szerint a 2024. évben tartandó törvényhozási választásokon alkalmaznák első ízben az új kerületi rendszert. 

A bizottságok a határvonalak meghúzásakor földrajzi és közösségi szempontokat, illetve önkormányzati határvonalakat is mérlegelnek, de a brit választási rendszer választókerületeken alapuló többségi modelljében akár egyetlen tér, vagy utca átsorolása meghatározhatja a pártok által megszerzett mandátumok számát. Mindezek következtében a jelenlegi várakozások szerint Skócia kettő, míg Wales nyolc képviselői helyet veszthet, ezeket a helyeket Anglia kapná. 

Így Anglia 543, Skócia 57, Wales 32, míg Észak-Írország 18 helyet tudhatna magáénak.

Az angol mandátum növekedése feszültséget idézhet elő a négy nemzet között,

különösképpen azért, mert Skócia miniszterelnök nemrég ismét kilátásba helyezte a skót függetlenségről szóló népszavazás lehetőségét. A várakozások szerint a kiigazítások várható nyertese a Konzervatív Párt lehet, mivel a jobboldali tömörülés 5-10 többlet képviselői helyhez juthat.

Említést érdemel továbbá, hogy a pártok kampánykiadásának korlátait egyúttal 19,5 millióról 33 millió fontra emelték, illetve Boris Johnson miniszterelnök a választási törvény módosításával a miniszterelnök diszkrecionális jogává tenné a választások számára kedvező időpontra történő kiírását. Ezzel a hatályos, eredeti szándéka szerint a kormányok ötéves mandátumának kitöltését garantálni hivatott jogszabályt eltörölnék, megkönnyítve az előrehozott választások elrendelését a jövőben. 

Gergi-Horgos Mátyás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!