Üzbegisztánban hazaárulás címén 12 évre ítéltek egy politológust

2020. május 28. 18:26

Az elmúlt hónapokban az üzbég igazságszolgáltatás egyre több eljárást indít „hazaárulás” miatt, amit emberi jogi aktivisták a Karimov-éra elnyomó politikája folytatásaként értékelnek.

2020. május 28. 18:26

„Hazaárulás vádjával 12 évi börtönre ítélte az üzbég legfelsőbb bíróság egy közpolitikai kutatóintézet volt igazgatóját” – jelentette be a bírói testület csütörtökön.

„Rafik Sajfulin politológust, a Stratégiai és Régióközi Tanulmányok Intézetének volt igazgatóját hétfőn ítélték el zárt ajtók mögött tartott per nyomán” – áll a legfelsőbb bíróság közleményében. Az igazságszolgáltatás nem tett közzé semmilyen részletet a Sajfulin ellen felhozott vádakkal kapcsolatban, aki a hírek szerint közel áll Rusztam Innojatovhoz, az üzbég titkosszolgálatok vezetőjéhez.

A 2018. évi leváltása előtt igen befolyásos Innojatov a volt elnök, Iszlam Karimov híve, aki 2016-ban történt haláláig vaskézzel irányította a közép-ázsiai volt szovjetköztársaságot.

Innojatov hírek szerint ellenzi az új államfő, Savkat Mirzijojev nyitási reformjait.  Rafik Sajfulin, aki a szovjet időkben az állambiztonsági szervezetnél (KGB) dolgozott, nagyon szoros oroszbarát nézeteiről ismert.

Az elmúlt hónapokban az üzbég igazságszolgáltatás egyre több eljárást indít „hazaárulás” miatt, amit emberi jogi aktivisták a Karimov-éra elnyomó politikája folytatásaként értékelnek. Januárban egy nyugdíjas diplomatát ötévi elzárásra ítéltek hazaárulás vádjával. 2017-ben egy másik ügyben Andrej Kubatin ismert egyetemi tanárt sújtották 11 évi börtönnel hasonló vádpontban. Többévi elzárkózás után Üzbegisztán lassú nyitásba kezdett a Savkat Mirzijojev kezdeményezte reformokkal. A nemzetközi szervezetek elismerik a haladást, de szerintük Üzbegisztán továbbra sem tartja tiszteletben az alapvető szabadságjogokat és a demokratikus alapelveket.

(MTI)

Nyitóképünkön Savkat Mirzijojev látható. A kép forrása: MTI.

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
peter.jordanson
2020. május 28. 22:20
A kommentekből hamarosan összegezhető, hogy kultúrnép vagyunk-e, vagy inkább Kipcsak-Madzsarisztán, ahol már viszkető tenyérrel alig várják, hogy áshassák a meszesgödröket azoknak, akik ujjmutatással hazaárulók lettek valamiféle ködös turulvaják országában. Vajon a türk-muszlim posztszovjet üzbégtempóval mennyi morális jogalap van kritizálni a hasonlóan degenerált, mélysötét román nacionalistákat, akik szívesen visszabasznának minket Levédiába, meg az Urálhoz? Nem sok. Viktor ugyan megmondta, hogy fél-ázsiai népség vogymuk, de állítólag volt itt valami Európa, meg kereszténység stb.
Palepoli
2020. május 28. 22:11
Az olyan embereket kellene legalább végre kibaszni az államilag támogatott állásokból, mint Lakner Zoltán, akik egyetemi katedrán hirdetik kormány- és magyarellenes propagandájukat, a kutatói szabadság álarca mögé bújva.
mokány
2020. május 28. 22:04
Göncz Árpád szerint, " árulóknak nincs kegyelem."
Tapeino
2020. május 28. 20:37
Valahogy úgy érzem én is meg tudnék nevezni egy-két lesittelhető libsit, komcsit...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!