Clark Judge: Inkább egy bizonytalan Trump-elnökség, mint egy biztosan rossz Clinton

2016. április 13. 16:05

Trump és Sanders szavazóinak jelentős része átszavazna a másik jelöltre szükség esetén, mivel hasonló dolgokról beszélnek – mondta Clark S. Judge amerikai publicista, tanácsadó, Ronald Reagan egykori beszédírója kedden a Corvinuson. A Danube Institute szervezésében az amerikai előválasztásokról előadást tartó szakember szerint jobb a republikánusoknak, ha megszerzik a Fehér Házat, még akkor is, ha annak lakója Trump lesz, mintha még négy év demokrata kormányzás várna az országra. Tudósításunk.

2016. április 13. 16:05
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

„Még én sem tudom, mi folyik az Egyesült Államokban” – kezdte az amerikai elnökválasztási folyamatról szóló előadását kedden a budapesti Corvinus Egyetemen Clark S. Judge, Ronald Reagan egykori beszédírója, elemző és publicista. Judge, aki nem először jár hazánkban, a Danube Institute szervezésében érkezett Budapestre. Előadása után Judge a Mandiner kérdéseire is válaszolt.

Judge az amerikai előválasztási kampány két kívülálló radikális jelöltjével kapcsolatban rámutatott: Bernie Sanders, a magát szocialistának nevező demokrata párti politikus támogatója leginkább a középiskolából és egyetemekről frissen kikerülő réteg, vele szemben a republikánus párti Donald Trumpé a középkorú ipari munkásság, ami egyre inkább szenved a munkanélküliségtől. 

A Mandiner kérdésére Judge úgy mutatta be Trump szavazóit: őket a gazdaság rossz helyzete és főleg az ipari foglalkoztatás csökkenése aggasztja. Bosszantja őket a gazdaság évek óta eső teljesítménye, és úgy látják, hogy a gazdasági problémákat részben az országot egykor meghatározó „amerikai értékek” eltűnése okozza. Egy Trump-szavazó, ha rákérdezünk a családi hátterére, nem azt fogja mondani, hogy „magyar amerikai vagyok” vagy „olasz amerikai vagyok”, hanem csak annyit, hogy „amerikai”.

Trump és Sanders: csereszabatosak egymással?

Hozzátette: érdekes, hogy Sanders és Trump támogatóinak jelentős része második választásként az ellenoldali, hasonlóan elitellenes jelöltre szavazna. Tehát a Sanders-pártiak, ha Sanders kiesne, Trumpra; a Trump-pártiak pedig, ha Trump kiesne, jelentős részben Sandersre szavaznának. Judge szerint ez azért van, mert mindketten anti-establishment figurák és nagyon hasonló dolgokról beszélnek. 

Az amerikai populizmust elemezve az egykori beszédíró egészen a 20. század első feléig visszament, azt állítva: a Trump-féle populisták először a nagy gazdasági világválság idején tűntek fel. 

Kissé torzítja ugyanakkor az előválasztásról alkotott képünket, hogy az első primary-ket déli államokban tartották. Itt a feketék között mély a demokraták intézményi beágyazottsága, a republikánusok pedig a határvidék lakóinak szavazataira számíthatnak. „Csak gondoljunk bele, mennyi tábornok került ki a határmenti övezetből” – emlékeztetett Judge. Délen jobban teljesít Bernie Sanders, a texasi Ted Cruz és az ohiói kormányzó, John Kasich.

Lezárult egy korszak

Clark Judge leszögezte: még nyitott a jelöltségért folyó verseny. Sanders és Cruz az utóbbi időben úgy jön fel, mint a talajvíz. A republikánusokkal kapcsolatban Judge a Mandinernek elmondta: „sem Trump, sem Cruz nem győzött még. Ha Trump 35 százalék körül marad, akkor nem lesz nagy esélye megszerezni a jelöltséget. Ha 40 százalék körüli lesz a támogatottsága, akkor talán; s akkor lehet biztosan ő a jelölt, ha ez a szám 45 százalék”.

A tévé térhódítása óta az amerikai kampánystratégiák a televíziós megjelenésekre koncentráltak. Az első jelölt, aki a közösségi média segítségével körözte le versenytársait, Barack Obama volt – mutatott rá Judge, aki szerint ezzel vége lett egy korszaknak. Ugyanakkor a mostani kampányban nem a demokraták valamely indulója a legjobb a közösségi médiát tekintve, hanem a texasi Ted Cruz. Ő a legpontosabb a „mikrotargeting”, a megfelelő emberek elérésének stratégiájában. 

Cruzról az előadó megjegyezte: ő és Kasich hozhatná az elnökjelöltekről alkotott hagyományos képet. Ugyanakkor Cruz az előző években minden megjegyzésében arra törekedett, hogy a Tea Party-val fémjelezhető elégedetlenek szószólójaként tűnjön fel. 

Inkább Trump, mint Clinton

Vajon melyik jobb a republikánusoknak: négy év Trump, ha úgy alakul, vagy még négy év a demokratákból? – tettük fel a kérdést Judge-nak. „Nem tudhatjuk. Azt mondanám, hogy talán jobb, ha a párt megszerzi a Fehér Házat, mintha nem. De fogalmam sincs, milyen elnök lenne Donald Trump. A pártnak néhány témában határozott véleménye van: Trump néha kiáll ezen ügyekben és úgy vélekedik róluk, mint a párt, máskor nem. A kérdés az, hogy bevállaljuk-e Trumpot és a vele járó bizonytalanságot, vagy inkább Clintont és vele a biztos rosszat.”

Ugyanakkor Judge úgy látja: akár még Kasich-nek is van esélye, hogy elnök legyen: „Nagyon sokaknak szimpatikus és alig van olyan, akinek ellenszenves volna, nem úgy, mint a sokak számára irritáló Ted Cruz. Van kormányzói tapasztalata és külpolitikai jártassága is, ami sokaknál hiányzik.”

Az előadónak ugyanakkor „fogalma sincs”, ki lehet az alelnöke Clintonnak és Trumpnak: „Szerintem ha Trump lenne az elnök, akkor a megfelelő alelnök számára épp Kasich kormányzó volna, de nem tudom, hogy együtt tudnának-e dolgozni. Clinton... nagyon nehéz megmondani, ki lenne jó ellensúly a számára. Bernie Sanders nem az a típus, akit alelnöknek választasz. Clintonnak úgy kellene független és republikánus szavazók tömegeit demokratává tenni, mint Obama tudta. Sandersszel viszont ezt nem lehet megcsinálni”.

Lehet még elnök a fiatal republikánusokból

Biztos ugyanakkor az amerikai kampányszakember abban, hogy a fiatal republikánus indulók mezőnyéből még többen lehetnek elnökök: „Ha Cruz nem szerzi meg a jelöltséget most, akkor is látni fogjuk még. Ugyanez áll Rubióra. Jeb Bush viszont szerintem nem száll még egyszer ringbe. Carly Fiorina is lehetséges jövőbeni reménység, ha addig tud szerezni egy tagállami hivatalt, ahogy Kasich kormányzó. Fiorina meg tudná nyerni Kaliforniát, akár mint kormányzó, akár mint szenátor. Carson doktor ugyanez az eset. Floridában lakik, de van egy marylandi otthona is, és ha kormányzó vagy szenátor tud lenni bármelyik államban, szerintem még láthatjuk újra elnökjelöltként.

Judge szerint ha most Trump nyer, ő lesz az első amerikai elnök, aki mindenféle kormányzati-politikai tapasztalat nélkül költözik be a Fehér Házba. Ezért nem valószínű, hogy végül megkapja a jelölést.

Problémamegoldás

Clark Judge úgy látja: „Sokan elégedetlenek a kormánnyal, mert nem oldja meg a problémákat, amiket meg kellene. Az amerikaiak nem gondolják, hogy a kormánynak kellene mindent megoldania; de biztosan elvárják, hogy egy-két dolgot jól csináljon. És sokan gondolják, hogy most ezeket nem csinálja jól .a kormány. Az elégedetlenek Trumpra, Sandersre, Cruzra, sőt Kasichre szavaznak”

S hogy vajon arról lehet-e tudni valamit, hogy az amerikai magyarok melyik pártra szavaznak? „Ők határozottan republikánus szavazók. Most is azok lesznek, függetlenül a jelölt személyétől.”

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2016. április 14. 11:22
Való igaz. http://www.antiwar.com/news/?articleid=8560&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201604 Ezt terjesszétek! Az Egyesült Államok - sajnos - csak az agresszióra építi meglétét. Mindnféle gyilkolászásokban benne van a kezük. Nem gondoltak akkor arra, hogy ez nem mehet a végtelenségig? Lelkük rajta.
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2016. április 14. 09:18
Próbáljátok ki. Nagyeszűek. Ha csak akkor értitek meg, miért nem.
korona
2016. április 13. 21:05
Nagyon nem mindegy nekünk itt Európában és nekünk magyaroknak is, hogy mi lesz az USA-val. Az USA-nak NEM SZABAD MEGBUKNIA! Az USA megléte a garancia a mi létünkre. A világon csak egyetlen ország mondhatja magáról, hogy állam és ez pedig az USA. Tetszik ez valakinek vagy sem, az USA a világ elsőszámú állama. Ha bukik, magával rántja az egész világ eddigi civilizációját. Azon kell lennünk, hogy az USA továbbra is erős legyen űgy politikailag, mint gazdaságilag is. Ne kárörömködjünk jelenlegi nehéz helyzetén, mert esetleges süllyedése bennünket is érinteni fog. Külön-külön mindenkit egyesével és együtt.
Lion
2016. április 13. 17:44
Ez egyértelmű. Hillary eleve egy bukott külügyér akinek sokat 'köszönhet' az EU az egész elkúrt arab tavaszért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!