Jóváhagyták a görög mentőcsomagot, 13 milliárdot már ki is fizettek

2015. augusztus 19. 21:58

Az Európai Stabilitási Mechanizmus kormányzótanácsa szerdán jóváhagyta a Görögországnak nyújtandó újabb mentőcsomag első részletét, így 13 milliárd eurót már ki is fizettek Görögországnak.

2015. augusztus 19. 21:58

Jóváhagyták Görögország számára a három évre szóló, 86 milliárd eurós harmadik segélycsomag 26 milliárd eurós első részletének első felét. Erről szerdán döntött az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) kormányzótanácsa. Ebből 13 milliárd eurót Görögország még szerdán meg is kap, így törleszteni tudja az azonnal lejáró adósságait.

A szerdai nap folyamán korábban a holland parlament is hozzájárult a görög mentőcsomaghoz. A mentőcsomag miatt a szélsőjobboldali Geert Wilders pártja bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen: így a mentőcsomag elfogadása a parlament részéről egyben azt is jelentette, hogy bizalmat szavaztak a kormánynak – igaz, csak szűk többséggel. 

Jeroen Dijsselbloem pénzügyminiszter, aki az euróövezet országainak pénzügyminisztereit tömörítő testület, az úgynevezett eurócsoport elnökeként végigtárgyalta a pénzügyi intézkedéscsomag részleteit a görög féllel, a parlamenti vitában annak a véleményének adott hangot, hogy az eurózóna és a washingtoni székhelyű Nemzetközi Valutaalap (IMF) képes lesz megállapodásra jutni egymással a görög programban való IMF-részvételről is. 

Az európai kormányok ellenzik az adósság részleges leírását, miközben az IMF szerint a görög adósság mértéke tarthatatlan, ám meg lehet találni azt a kompromisszumot, amely alacsonyabb kamatlábak és hosszabb határidő mellett biztosítja a hitelek visszafizetését – mondta Dijsselbloem.

A holland parlament ülése előtt a német Bundestag nagy többséggel megszavazta a görög csomagot.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wartog
2015. augusztus 20. 10:45
azt mondja a nejem aki egy praktikus fehérnép, hogy a menekültek finanszírozása is arról szól, hogy ne vegyük észre mik a valódi célok.
wartog
2015. augusztus 20. 07:42
Visítva kell röhögnöm!Ez van amikor koronát tesznek egy marhára!Ciprasznak kellett volna valamely nem elfogult orosz, vagy kínai közgazdásszal beszélni, mert most, hogy hangzatosan lófaszt sem kapnak az országuk kirablásáért ezen csak röhögni lehet, Merkelnek meg gratulálni.
wartog
2015. augusztus 20. 07:42
Visítva kell röhögnöm!Ez van amikor koronát tesznek egy marhára!Ciprasznak kellett volna valamely nem elfogult orosz, vagy kínai közgazdásszal beszélni, mert most, hogy hangzatosan lófaszt sem kapnak az országuk kirablásáért ezen csak röhögni lehet, Merkelnek meg gratulálni.
Learten
2015. augusztus 20. 02:21
"Jóváhagyták Görögország számára a három évre szóló, 86 milliárd eurós harmadik segélycsomag... ... Ebből 13 milliárd eurót Görögország még szerdán meg is kap, így törleszteni tudja az azonnal lejáró adósságait." Opsz a cikk segélycsomagról szól! Ilyen segélyt Mo. is szívesen elfogadna már ha nem visszatérítendő! Ha pedig hitel akkor ügyesen elodázták megint a pénzügyi csődöt. Hitelből épp kifizetik a következő részletet. Grat! Egyre kevesebb oka van a junijós tagságot megtartani. :( A migránshelyzet miatt egyre több határellenőrzés és határzár lesz. Már lassan tapasztalható. Ha a szabad kereskedelmi szerződést aláírja Európa akkor végünk pénzügyileg is. A junijós országok termelői számára kötelező mindenféle agyament szabály ami annyira értelmes mint az elhíresült túl görbe uborka szabályozása. De ha bárhonnan bármi bejöhet, ugyan az amerikában megtermelt élelmiszereket ki ellenőrzi? Honnan tudhatjuk ott is játszanak a malacok? Mert ugye már erre is van szabály a junijóban... Ráadásul még pénzügyileg sem rángatják ki a bajba jutott junijós tagországokat. Ezzel szemben még Németországnak is fontos külker. kapcsolatai vannak pl. Oroszországgal meg még ki tudja milyen Eu-n kívüli országgal. És ehhez az is hozzátartozik, hogy tagaságunk előtt is jó sok ember dolgozott már nyugaton. Persze több volt az adminisztráció, de közel sem volt lehetetlen. Szóval valaki elmondaná végre, az agyament szabályokon kívül mit is kap Mo. a tagságunktól? Persze olyan valamit ami előnyünkre szolgál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!