Visszavonta az orosz felsőház a felhatalmazást az ukrajnai katonai beavatkozásra

2014. június 25. 13:13

Még márciusban, a krími válság kapcsán hatalmazta fel az orosz parlament Putyint az ukrajnai katonai beavatkozásra, az orosz állampolgárok védelme érdekében. Ezt a felhatalmazást most Putyin kérésére visszavonta a felsőház, a konfliktus békés mederbe terelése érdekében.

2014. június 25. 13:13

Az orosz parlament felsőháza visszavonta szerdán a Vlagyimir Putyin elnöknek márciusban adott felhatalmazást arra, hogy Ukrajna területén bevethesse a hadsereget az orosz állampolgárok védelme érdekében. A Szövetségi Tanács 154 jelen lévő szenátorából csak egy szavazott nemmel a határozatra. Valentyina Matvijenko, a felsőház elnöke a voksolás eredményének kihirdetése előtt meglepetten kérdezte a szenátort, hogy nem tévedett-e a szavazógomb megnyomásakor.

A felsőháznak Putyin terjesztette be kedden a javaslatot, amely a Kreml magyarázata szerint a kelet-ukrajnai konfliktus békés mederbe terelését célozza, miután a rendezésről előző nap háromoldalú tárgyalások kezdődtek a Kijev elleni lázadók bevonásával. Az orosz államfő Bécsben kijelentette, hogy Moszkva a békefolyamat kezdetéhez szükséges feltételek megteremtésében érdekelt.

Viktor Ozjorov, a szenátus védelmi bizottságának elnöke a szavazást megelőző vitában kijelentette, úgy vélik, hogy az orosz államfőnek az alkotmány és a szövetségi törvények elegendő eszközt adnak arra, hogy „operatív befolyást gyakoroljon az ukrán helyzetre”. Azt is hangsúlyozta ugyanakkor: fenntartják a jogot arra, hogy továbbra is figyelemmel kövessék az ukrajnai helyzetet és a tűzszünet betartását, és szükség esetén készek visszatérni a katonai lépések vizsgálatához. Hozzátette, reméli, hogy erre nem lesz szükség.

Az orosz törvényhozás felsőházi bizottsági elnöke azt mondta, hogy a március elsején hozott döntés védekező-visszatartó jellegű volt és senki ellen sem irányult. Ezt erősítette meg Valentyina Matvijenko felsőházi elnök is a döntést követő tájékoztatón, aki azt is kijelentette, hogy a Krím félsziget ténylegesen és jogilag is az Oroszországi Föderáció része.

A Szövetségi Tanács tagjai még március elején, a Krím félsziget Ukrajnától való elszakításának konfliktusában adtak felhatalmazást Putyin elnöknek arra, hogy „az orosz állampolgároknak és a Krím félszigeten állomásozó orosz Fekete-tengeri Flotta állományának a védelme érdekében, szükség esetén” bevetheti az ország hadseregét Ukrajna területén.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. június 25. 14:03
Ezek szerint megelégszenek Krímmel. Kár, mert délen végig a román határig orosz terület. Odessza is az. Lenin ajándékozta Ukrajnának azt a vidéket. Ukrajna nagy többségért a világon semmit sem tettek az ukránok maguk, csupán Lenin, Sztálin és Hruscsov ajándéka a nagy országuk nagyobb része. De persze nem ez a rossz ebben, hanem az, hogy így Kárpátalja (meg a többi, Bukovina, kelet-Lengyelország) esélye is csökken a hazatérésre, marad ott az ukrán uralom, ami szomorú. :-(
A_Haza Bölcse
2014. június 25. 13:16
a magukra hagyott csecsen zsoldosok meg tovább harcolnak a donyecki népköztársaság függetlenségéért ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!