Egy halott, több sebesült egy kelet-ukrajnai laktanyánál

2014. április 17. 08:51

Egy ember meghalt és tizenketten megsebesültek a tűzharcban, mikor oroszbarát szakadárok megtámadták a kelet-ukrajnai Mariupol belügyi laktanyáját. A szakadárok Kramatorszkban hat páncélozott járművet is elfoglaltak, egy ukrán hadoszlop pedig letette a fegyvert és visszavonult. Donyeckben népszavazás lehet az orosz államnyelvvé tételéről.

2014. április 17. 08:51

Szerda este álarcos oroszbarát szakadárok támadták meg a kelet-ukrajnai Mariupol belügyi laktanyáját. Az álarcosok Molotov-koktélokat kezdtek a laktanyára dobálni, ahonnan viszont visszalőttek. A kialakult tűzharcban egy ember meghalt, tucatnyian megsérültek. A támadók a laktanyában lévőktől fegyvereik átadását követelték, és azt, hogy álljanak az ő oldalukra. Miután a város honlapja éjjel arról számolt be, hogy egy konvoj tart a város felé, a lövöldözés abbamaradt – írja az Index.

A portál arról is beszámol, hogy szerda délután egy ukrán hadoszlop katonái letették a fegyvert és visszavonultak a szakadárok elől. Az oroszbarát aktivistáknak hat páncélozott járművet is sikerült a birtokukba keríteniük, amellyel Kramatorszkból Szlovjanszk felé indultak. A járművek elfoglalását utóbb a védelmi minisztérium is megerősített.

A hatalomváltás után ellenzékbe szorult Régiók Pártjának Donyeck megyei képviselői az elnökválasztással együtt népszavazást is tartanának az orosz államnyelvvé minősítéséről. Ugyanakkor az egységes Ukrajna mellett szálltak síkra és felszólították a Kelet-Ukrajnában ténykedő szakadárokat, hogy tegyék le a fegyvereket. Minderről határozatot fogadtak el a párt rendkívüli donyecki kongresszusán. A képviselők továbbá szükségesnek tarják, hogy az alkotmányba kerüljön be a megyei és járási tanácsok elnökeinek közvetlen választása, valamint a megyei és járási állami adminisztrációk, azaz kormányzóságok intézményének megszüntetése.

Az oroszok időközben az Európa Tanácsra is megorroltak, miután a szervezet közgyűlése a múlt héten hozott határozatával a Krím Oroszországhoz csatolása miatt az év végéig megfosztotta az orosz törvényhozási küldöttség tagjait szavazati joguktól és attól is, hogy a közgyűlés vezető testületeinek munkájában részt vehessenek. Az orosz törvényhozás felsőházának elnöke szerint országa parlamenti küldöttségnek az év végéig távol kellene maradnia az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének munkájától. Valentyina Matvijenko szerdán úgy foglalt állást: a távolmaradás alapot adna arra is, hogy korrigálják a strasbourgi szervezet költségvetéséhez való – rendkívül magas, évi 23 millió eurós – orosz hozzájárulás mértékét.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. április 17. 13:25
Ukrajna micsoda egy szánalmas ország! Eddig még nem fordult elő ebben a konfliktusban, hogy a katonáik bármiféle sikert értek volna el. Vagy átállnak az oroszokhoz, vagy megadják magukat, leteszik a fegyvert és elvonulnak. S velük riogattak bennünket, hogy hű de micsoda erős hadseregük van! Papíron. A tankjaik, repülőik döntő többsége működésképtelen, már motor sincsen bennük, a Szovjetunió szétesése óta semmilyen új fegyvert nem vettek. Remélhetőleg Donyeck is Oroszország lesz, s így jobb életük lehet az ottani embereknek, mint a nyomorult Ukrajnában.
Csigorin
2014. április 17. 11:51
Esetleg az a Nagy Ossznepi Nyugatbarat Forradalom netalantan csekely tarsadalmi tamogatottsagu hangos kisebbseg kijevi hozongese lenne?
székely
2014. április 17. 11:24
Csúnya Ukránok bántani akarják Orosz szövetségeseinket. Pávatáncos miniszterelnökünk megmondta " Orosz- Magyar barátság béke erő biztonság"
magnamater
2014. április 17. 09:55
Acél és kovakő, csak egy kis szikra, lángra lobban a kanóc - sejthető, az USA a tűz csiholója - oly hasznos a háború, de leginkább a világháború
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!