A Hodorkovszkij-amnesztia valódi oka

2013. december 23. 19:39

Elsőre valóban emberi (jogi) gesztusnak tűnhet Putyin elnök döntése, másodszorra azonban jól látszik, hogy messze nem egy spontán folyamatról, és főképp nem önzetlenségről van szó.

2013. december 23. 19:39
Feledy Botond

„Komoly dilemma zajlott a Kremlben. Pár hónapon belül véget ért volna Hodorkovszkij büntetése. Késő ősztől már elkezdték kommunikációs szinten építeni a Kreml részéről a harmadik pert a mágnás ellen, amelyről még december legelején is rendkívül lelkesen nyilatkoztak az ügyészség részéről. Hodorkovszkij saját bevallása szerint november közepén adta be kegyelmi kérvényét saját nevében. E részletek mind árulkodóak: az a Hodorkovszkij, aki tíz évig ellenzéki szerepet követett a börtönben is, hirtelen mégis hajlandó ügyvédei megkerülésével a nagy ellenfél előtt féltérdre ereszkedni. Putyin megint ügyesen állította fel a színházat, de neki sem volt sok elfecsérelnivaló ideje. Ha az ítélet végeztével kisétált volna Hodorkovszkij a karéliai cellájából, akkor hamar hőst csinálhatott volna magából, aki kibírta Putyin Gulágját, és ellenzéki tevékenységbe kezd. Ha pedig a másik forgatókönyv szerint a harmadik pert valóban elindítják Szocsi előtt-alatt, amelyben nyilván még inkább mondvacsinált okkal ítélték volna el, nemcsak nemzetközi, de adott esetben belföldi felháborodást is kiváltott volna. Ezt kerülte el a Kreml zseniális húzása. 

Nyilván Hodorkovszkij elhitte, hogy akár egy harmadik pert a nyakába sóznak, ahogy édesanyja egészségi állapotával is alighanem remekül lehet fenyegetni egy közel évtizedig a külvilágtól elzárt börtönlakót. Mondhatni, klasszikus módszer, Putyin még alighanem tankönyvből tanulta. A Kommerszant szerint a titkosszolgálattól keresték meg az elmúlt hónapokban párszor Hodorkovszkijt, hogy erre a kompromisszumra rávegyék. Ehhez kellett az, hogy valós fenyegetésnek érzékelhesse a harmadik pert.

Gyorsaság, fél egészség
 
Amilyen villámgyorsan elhagyta Oroszországot, aligha valószínű, hogy oda visszatérne, mégha a Kreml nyilatkozat szerint ennek nincs semmilyen akadálya. A gyorsaságra jellemző, hogy ügyvédei - akik nem is tudtak a kérvényről - később értek oda a börtönhöz, minthogy Hodorkovszkij már helikopteren távozott volna onnan. Vasárnap adott berlini sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy nem is tudta a szentpétervári kifutópálya eléréséig, hogy Berlin lesz a célállomása. Azt viszont egyértelműen megfogalmazta, hogy amíg az 550 millió dollár értékű kártérítési igény vele szemben az orosz állam részéről hatályban marad, addig nem biztonságos az ország határát átlépnie.”

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2013. december 24. 14:47
Hodorkovszkíj és a mondvacsinált okok... A nap vicce. Egy Furcsányra kísértetiesen emlékeztető volt komszomolista vezetőből máról-holnapra milliárdos lesz. Íme a tehetség feleim. Furcsány, a pápai proligyerek nyilván a "Balatonfelvidék szőlészet-borászatával" gazdagodott meg. KGB-s anyósának, komcsi kapcsolatainak semmi köze hozzá. A legendás kádkő az ő találmánya, ahogy Hodorkovszkíjé a földgáz és a nyersolaj.
antioxi
2013. december 24. 12:35
Putyin (a volt KGB berlini rezidense) helyesen ismerte fel majdnem későn, hogy a zsidó nyomulásnak ellent kell állnia bármilyen áron Oroszországban (is). Nyilván olvasta Alekszandr Szolzsenyicin "Együtt I-II" c. alapművét (alcim: Oroszok és zsidók együttélése Oroszországban - amit ajánlok mindenkinek, ha egyáltalán hozzájut-:)
mantelman
2013. december 24. 09:54
Putyinnak abban igaza van, hogy nem akarja, hogy Oroszország idegenek kezébe kerüljön.
nimród
2013. december 24. 09:47
Putyin az orosz nemzet érdekét szolgálta, amikor a a közösség kárára meggazdagodott oligarchák ellen harcba szállt, az eszközökben nem nagyon válogatva. De a kétes körülmények között megszerzett, óriási vagyonok visszaszerzésére a jog keretei között nem lett volna lehetőség. Minden esetre, ha a jogot sértette is, az igazságot aligha. Többek között ezért népszerű. Egyébként számomra a legnagyobb garancia Szolzsenyicin pozitív véleménye Putyinról. Tény, hogy Putyin nem egyformán bánt az oligarchákkal. Volt akit békén hagyott. De a szempont nem az volt, hogy zsidó-e vagy sem az illető. Putyin nem hülye és nem antiszemita. Szemben némelyik jobbikossal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!