Necas: Politikai lépéseimért üldöznek

2013. július 13. 09:47

Politikai pernek minősítette Petr Necas volt cseh miniszterelnök kabinetfőnökének, Jana Nagyovának az ügyét, amelyben öt ember ellen folyik vizsgálat korrupció és hatalommal való visszaélés gyanúja miatt. Ők jelenleg vizsgálati fogságban vannak.

2013. július 13. 09:47

Politikai perről van szó, egyértelműen az államügyészség önkényéről, az ügy kitaláció” – mondta Necas újságíróknak pénteken, azt követően, hogy a rendőrség tanúként kihallgatta. Az ügy a cseh kormány tavaly novemberben elfogadott takarékossági és reformcsomagjával kapcsolatos. A jogszabályt hosszú ideig azért nem sikerült jóváhagyni a parlamentben, mert az ellenzéken kívül a kormányzó Polgári Demokrata Párt (ODS) néhány képviselője sem volt hajlandó azt támogatni.

Az intézkedéscsomagot végül is úgy fogadták el, hogy a Necas vezette ODS belső ellenzékének három képviselője lemondott parlamenti mandátumáról, s a helyükre lépő újak pedig már igent mondtak a törvényre. Később kiderült, hogy a három volt képviselő – Marek Snajdr, Petr Tluchor és Ivan Fuksa – jól fizető állást kapott egy-egy állami cég vezetésében. A hatóságok szerint az ajánlatot Necas tette, s az ügyben Nagyová és egy társa közvetített. Az öt személy ellen korrupció vádjával folyik eljárás.

A rendőrség néhány napja hivatalos kéréssel fordult Miroslava Nemcovához, az alsóház elnökéhez, hogy a testület az üggyel kapcsolatban vonja meg a képviselői mentességet Necastól. Ivo Istvan államügyész azt mondta, hogy büntetőeljárást kívánnak indítani Necas ellen. A prágai sajtó egybehangzóan úgy vélekedett, hogy Necasnak saját érdekében magának kellene lemondania a mentelmi jogról. Egyelőre nem világos, hogy készül-e vádemelés is Necas ellen. „Nem fogom megtenni, nem tudom, miért könnyíteném meg a rendőrség munkáját, mert nem érzem magam bűnösnek” – hangoztatta Necas. „Engem politikai lépéseimért, nem pedig bűncselekményekért üldöznek” – jegyezte meg az exkormányfő.

Azt állította, hogy a vizsgálati fogság súlyosan károsítja az érintetteket, aláássa egészségüket. „Ha bármelyikük egészsége károsodást szenved, azért Ivo Istvan államügyész lesz a felelős, mert cselekedeteivel átlépte a Rubicont” – vélekedett a volt kormányfő, aki a botrány miatt három év után lemondásra kényszerült. A közelmúltban életbe lépett új szabályok szerint ha a parlament nem adná ki Necast a rendőrségnek, akkor a politikus ellen mandátuma lejárta után is megindulhatna a büntetőeljárás. Korábban ilyen esetekben – egy parlamenti visszautasítás esetén – a cseh képviselők életfogytiglani mentességet élveztek az adott ügyben.

A politikus a korrupció vádját már korábban – és most is – visszautasította, alaptalannak minősítette. Tagadja, hogy a parlamentből távozó politikusok valamiféle ellenszolgáltatásként kapták volna meg új pozíciójukat. Szerinte Snajdr, Tluchor és Fuksa azért kapott helyet az állami cégek menedzsmentjében, mert korábbi munkájuk során olyan tapasztalatokhoz jutottak, amelyeket most az állam érdekében fel tudnak használni.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!