Cseh lap: Vádat emelhetnek Necas ellen

2013. június 18. 17:37

Valószínűleg csak idő kérdése, hogy Petr Necas ügyvezető miniszterelnök ellen is vádat emeljenek a három volt polgári demokrata képviselő korrupciós ügyében – állítja a Právo című független napilap kedden. Necas az értesülésre reagálva azt mondta, nem fél, és cselekedetét nem tartja bűncselekménynek.

2013. június 18. 17:37

A Právo című lap Jana Nagyová, a kormányfő kabinetfőnöke ellen emelt vádiratra hivatkozva, amelynek másolata a birtokába került, azt írja: a dokumentumban megfogalmazottakból ismételten megállapítható, hogy a bűncselekmény elkövetését vonatkoztatni lehet a kormányfőre is. Az államügyész úgy Nagyová, mint Necas esetében hivatali hatalommal való visszaélésről és korrupcióról beszél. A vádirat szerint Necas azzal követett el bűncselekményt, hogy három képviselőnek jól fizetett állami állásokat ígért cserébe azért, ha lehetővé teszik a kormány reformcsomagjának parlamenti elfogadását.

Az ügy a cseh kormány tavaly novemberben elfogadott takarékossági és reformcsomagjával kapcsolatos. A jogszabályt hosszú ideig azért nem sikerült jóváhagyni a parlamentben, mert az ellenzéken kívül a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) néhány képviselője sem volt hajlandó azt támogatni. Az intézkedéscsomagot végül is úgy fogadták el, hogy a Necas vezette ODS belső ellenzékének három képviselője lemondott parlamenti mandátumáról, s a helyükre lépő újak pedig már igent mondtak a törvényre. Később kiderült, hogy a három volt képviselő Marek Snajdr, Petr Tluchor és Ivan Fuksa – jól fizető állást kapott egy-egy állami cég vezetésében.

„Nem félek. Bizarr jogi érvelésről van szó, s ha elfogadnánk, megsemmisítené a politikát a Cseh Köztársaságban” válaszolta Necas kedden a parlament folyosóján újságírói érdeklődésre. Necas tagadja, hogy a parlamentből távozó politikusok valamiféle ellenszolgáltatásként kapták volna meg új pozíciójukat. Szerinte Snajdr, Tluchor és Fuksa azért kapott helyet az állami cégek menedzsmentjében, mert korábbi munkájuk során olyan tapasztalatokhoz jutottak, amelyeket most az állam érdekében fel tudnak használni.

Václav Láska neves prágai jogász szerint az ügy kimeríti a korrupció fogalmát, ezért februárban büntetőeljárást kezdeményezett Necas ellen. A kormányfőt az ügyvéd azzal vádolja, hogy a posztokkal lefizette a képviselőket, míg a képviselőket azzal, hogy ezt elfogadták. A hatályos cseh törvények szerint mindkettő büntetendő. Cseh újságírók több ízben is érdeklődtek az államügyészségnél, hogy készül-e büntetőeljárás Necas ellen. A válasz ismételten az volt, hogy egyelőre nem.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Savigny
2013. június 18. 23:02
jójó, átvett hír, de a Právo csak annyira független, mint a népszava...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!