Több mint egymilliárd forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki a hatóságok az árstop bevezetése óta

2023. május 19. 13:38

Folyamatosak a fogyasztóvédelmi ellenőrzések.

2023. május 19. 13:38
null

Az árstop bevezetése óta folyamatosak a fogyasztóvédelmi ellenőrzések, ennek keretében több mint egymilliárd forint bírságot szabtak ki a hatóságok, ez a szám azt üzeni a boltoknak, hogy nem érdemes trükközni – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő sajtótájékoztatón pénteken Budapesten. Kiemelte, az árstop folyamatos ellenőrzése mellett szükség van a téma kiemelt ellenőrzésére is, amelynek keretében kiemelt számú boltot vizsgálnak.

Ismertette, hogy az árstop bevezetése óta két kiemelt ellenőrzést tartottak a fogyasztóvédők.

Az elsőnél 468 vizsgálatot folytattak le, a kiszabott bírság összege lassan eléri a 350 millió forintot, ami még nem jelenti a végleges számot, mert további 70 eljárás folyamatban van. Az árstop második kiemelt ellenőrzése május 8. és 14. között zajlott. Ennek során 519 ellenőrzést végeztek, és már most megállapítható, hogy 110 esetben előfordult jogsértés, ebből 61 olyan üzlet volt, amely az első után a második razziában is fennakadt a rostán, további 176 ügynél folyamatban van a tényállás megállapítása, ezekben az esetekben is lehet jogsértés.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Trilógia
2023. május 19. 18:43
Ezt tavaly kellett volna! A felvásárlókra,gyártókra és a forgalmazókra! Mert ez a 3 vonal össsze fogott a kormány ellen! A CSOK bevezetése után az építőanygoknál is történt ez az!
Nemkellnév
2023. május 19. 16:31
Egymilliárd forint, mint lottónyeremény fantasztikusan nagy összeg. A kereskedőket ez meg sem csiklandozza. Pedig őket rugdosni kéne.
need-info
2023. május 19. 14:40
Simán bezáratnám a boltokat, amelyek basznak betartani a szabályokat. Ausztriában, Németországban olyan bírságot kapnának ilyenért, hogy csak úgy zörögne.
Kristály
2023. május 19. 14:36
A tavaly és idén nagyon hallgatnak a nagy élelmiszer cégek a nyereségükről, milliárdban százalékban. korábban mindég éresültünk most nem akarják hogy tudjuk mennyit tettek el a nagy infloació közepette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!